På ankefristens siste dag leverte Hemnes Boligstiftelse inn anke på dommen som konkluderte med at de hadde satt husleien for høyt for Ole Inge Sørensen. Nå kan det gå mot omkamp.
Det har stormet rundt Hemnes Boligstiftelse (HBS) helt siden de innførte såkalt gjengs leie fra 1. januar 2021. Det er ingen uenighet om at HBS kan innføre gjengs leie, tvisten har bestått i hva gjengs leie faktisk er.
Dette førte til slutt til at en av HBS sine leietakere, Ole Inge Sørensen, tok saken inn for tingretten. Sørensen fikk en husleieøkning på 15 prosent da gjengs leie ble innført, en økning han mente var altfor høy. HBS fikk ifølge styreprotokoller gjentatte råd fra sine advokater om å avholde takst for hver enkelt leilighet før innføringen av gjengs leie, nettopp for å unngå konflikter. Styret valgte allikevel å foreta rent tabellariske fastsettelser, der antall kvadratmeter og antall rom avgjør. Dermed har ikke beliggenhet, vedlikehold eller innhold fått betydning for leien.
Størst strid har det stått bak HBS sin vurdering om at Hemnes er å anse som ett tettsted istedenfor de fem som blant annet Posten og Statistisk Sentralbyrå opererer med. Dette førte til at de i sin fastsettelse benyttet en tabell for tettsteder mellom 2.000 og 20.000 innbyggere. Det var dette tingretten satte til side, og benyttet heller tabellen for tettsteder mellom 200 og 2.000 innbyggere.
For Sørensen medførte dette at husleien ble redusert fra 8.880 kroner til 7.500 kroner pr måned, en årlig reduksjon på 16.560 kroner. I anken er det omtvistede beløpet oppgitt til ca. 174.000, det normale er at beløpet sees over 10 år for å finne ankegjenstandens verdi.
HBS skriver også i anken at det er sannsynlig at HBS må sette ned leien også for andre leiligheter om dommen blir rettskraftig, og at konsekvensen blir et inntektstap på 500.000-1.000.000 årlig. Rent juridisk dreier denne saken seg kun om en leilighet, Sørensens. Det er han som er motpart, og som ved et tap må dekke saksomkostningene til Hemnes kommunes boligstiftelse. Årsaken til at HBS allikevel trekker inn de øvrige leilighetene er trolig tvistelovens beløpsgrense for å få en anke behandlet i lagmannsretten. Om verdien ikke overstiger 250.000 kroner kan lagmannsretten avvise å behandle saken.
Sørensen fortalte etter at tingretten ga han medhold at hans kostnader bare hadde vært 450 søvnløse netter. Om saken blir tatt videre til lagmannsretten vil trolig motpartens krav til dekning av saksomkostninger mot Sørensen passere et sekssifret beløp med god margin.
Nye momenter
I anken kan det se ut til at HBS har akseptert å ha benyttet feil tabell, men framfører en rekke andre momenter som de mener skal rettferdiggjøre høyere husleie enn tingrettens konklusjon. Dette er momenter som til dels er nye i saken. Det hevdes blant annet at HBS har påtatt seg vidtgående plikter overfor leietakere som betinger høyere leie enn ellers i markedet.
Opprinnelig ble det også hevdet det ikke var mulig å kartlegge gjennomsnittlig leiesatser i Hemnes fordi markedet er for lite. I anken har de lykkes med å hente inn leiesatser fra andre utleiere, selv om volumet er lavt. Det er altså dette nivået HBS mener blir for lavt ettersom de dekker kommunale avgifter, festeavgift, forsikring, brøyting og vaktmestertjenester. Ut fra vedleggene de har lagt fram er dette i stor grad tjenester som inkludert hos de utleierne de har hentet inn leiesatser fra. I tillegg kommer tilgang til carport, noe de har verdsatt til 566 kroner pr måned.