Mat engasjerer. Hvem har laget den? Hvor er den laget? Og av hva? Slike viktige spørsmål diskuteres stadig. For tiden er matpakker en het potet i Hemnes kommune, etter at koronatiltaket med matboks ble ei permanent løsning for barnehagebarna.
Koronatiltaket med matpakker for alle barn i barnehagene i Hemnes kommune ble vedtatt som ei permanent ordning av Helse-, oppvekst- og kulturutvalget i november 2020. Tidligere ble all mat laget i barnehagen, der de ansatte hadde ansvar for innkjøp, og å smøre mat eller hjelpe barna med å smøre selv. Foreldrene betalte en fast sum i måneden som skulle dekke innkjøpene.
Menneskevalper er heldige
Menneskebarn kan prise seg lykkelige – men er det nok ikke bevisst – at de er heldige som ikke blir behandlet som en hundevalp etter cirka 8 uker. Da er hundemamma lei småingene som spiser av henne til alle døgnets tider, og hun bestemmer seg for å nekte dem servering. «Skaff deg mat sjøl!» Er den ganske tydelige beskjeden, uttrykt med flekkede tenner og et knurr, før hun går bestemt fra de små.
Det permanente matpakkevedtaket i Hemnes kommune har fått menneskebarns foreldre engasjerte. De kjemper for bra næring til de små, og fanges av tidsklemma i matbokskjøret. Fagpersonene på sin side av matpakken engasjeres også, de har kommet seg ut av ei tidsklemme i barnehagehverdagen.
Interpellasjon og forslag til nytt vedtak
Frustrerte foreldre har sendt brev til politikere der de uttrykker misnøye og uenighet med ordningen. Fire politiske partier i kommunen har sendt inn en interpellasjon til kommunestyret, med forslag til nytt vedtak. Mat engasjerer.
SV, SDH, FRP og Rødt har fremmet en interpellasjon om matordningen i barnehagene, som skal tas opp i kommunestyremøte førstkommende torsdag. Partiene viser til vedtektsendringen som ble behandlet i november 2020, og kommer med forslag om å gå tilbake til den gamle ordningen der barnehagene igjen skal stå for all mat, drikke og frukt i løpet av dagen. Prisen foreslås å bli 320 kroner per måned ved full plass.
Avisa Hemnes er gjort kjent med at det har vært diskusjoner rundt temaet på blant annet Facebook ei tid, og det ble dannet en Facebookgruppe som har matordning i Hemnes kommune som tema i september. Her er det mange foreldre som uttrykker ønske om at det igjen skal bli matservering i barnehagene, og de har gjennomført en meningsmåling innad i gruppen. På bakgrunn av dette har det blitt skrevet et brev, med mange underskrifter fra disse foreldrene, til kommunens politikere og rådmannen.
Diskusjoner på Facebook
Facebook har også vært forum hvor foreldre som er fornøyd med dagens ordning med matpakke har kommet med sine synspunkter.
Anne Karen Vasdal er en av dem som er fornøyd, og som setter ord på det. Anne Karen beskriver en situasjon der dattera hadde en tung vår, og trengte ekstra trygging ved ankomst. Hennes opplevelse var at de ansatte hadde bedre tid når de slapp forberedelsene til frokosten. Dette beskriver hun som avgjørende for at barnet hennes skulle få en fin dag. Vasdal mener at argumentene hun har hørt om at foreldre må bruke dyrebar tid, som de skulle brukt sammen med barna, til å smøre matpakker, er tull.
– Legger vi vekk mobilen vår i 10 minutter en eneste ettermiddag i uka, (inkludert meg selv!!!) så har vi allerede tjent inn de to minuttene det tar hver morgen å smøre den matpakka. Man kan jo også smøre den om kvelden etter at barnet har lagt seg, skriver hun på sin egen facebookside.
Er den gamle ordninga ønskelig?
Anne Karen mener også at det er foreldrene selv som vet best hva barna deres liker og derfor skal kunne sørge for at maten blir spist, og at den er av god nok næringsmessig kvalitet.
Vasdal forteller at hun er usikker på om foreldrene som protesterer mot dagens ordning egentlig er ute etter å få den gamle ordningen tilbake, og at forslaget i interpellasjonen derfor er en løsning ingen ønsker seg.
Mat i pakke og ikke på fat
Det finnes sågar en sang om matpakker. Knutsen og Ludviksen synger i sin sang, Matpakkespisevise: «det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat. Her nevnes også andre kjente matboksproblemer, som at skive nummer to var borte allerede, for den var så god… Matboksdiskusjonen i Hemnes har, som matboksen selv både en og to sider. Og kanskje enda fler.
På den andre siden av matpakken, fra foreldre som smører livsviktig mat til barna sine, og fyller boksen med frukt og grønt, argumenteres det med at barna nå går glipp av den pedagogiske delen ved måltidet slik det var da barnehagen serverte maten. De opplever at det nå er om å bli raskest mulig ferdig med måltidet.
Brevet til kommunepolitikerne og rådmannen åpnes med at foreldrene skriver at de ønsker å bruke stemmen sin for å uttrykke sin misnøye og uenighet rundt matpakkeordningen. Foreldrene ønsker å bli lyttet til, og tatt på alvor. Det nevnes videre at barna oppholder seg flere timer i barnehagen i hverdagen enn hjemme, og at mat og drikke som serveres der utgjør stor del av det totale kostholdet til barna.
Utvidelse av mathorisonten
– Barnehagen har et ansvar for å legge til rette for måltider som fremmer helse og barnehagen er en arena hvor barn kan tilegne seg kunnskap og gode holdninger når det gjelder mat. De får erfaringer med ulike typer pålegg, ser hvordan det ser ut før det smøres på brødskiva, føler seg hørt i forhold til hvilket pålegg man ønsker og ikke minst får de være med på å bestemme hvor mye de vil spise. Barna utvider mathorisonten sin ved matservering da de er mer nysgjerrige og ønsker å smake på nye ting som de andre barna spiser, skriver foreldrene.
Foreldrene er redde for å sende med barna mat i matboksen som de ikke kommer til å spise, og skriver at det derfor blir liten variasjon i maten de sender med sine små håpefulle. De opplever at de må kaste mye mat som ikke er spist, og interessen for å smake nye ting stagnerer hos barnet.
Foreldrebrevet avsluttes med argumenter rundt den «tidsriktige» tidsklemma, hvor foreldrene kjenner at matpakkesmøring er heftig for foreldre som allerede har for liten tid til barna sine.
Det skrives på facebookgruppa, etter at brevet er sendt, at de ikke nødvendigvis ønsker den gamle ordningen tilbake, men en god helsefremmende matordning for sine barn. De ønsker at saken skal videre opp i systemet slik at det tas en grundig vurdering.
Positive erfaringer hos fagpersonell
Enhetsleder barnehage, Heidi Lien, sier at under erfaringsdeling som er gjort i nettverksmøter, personalmøter og andre barnehagefaglige møteplasser kommer det fram at de ansatte opplever dagens ordning med medbrakt matpakke som positiv.
– De ansattes hverdag har endret seg noe, og kan prioritere å bruke tid på lovpålagte oppgaver hjemlet i Rammeplan for barnehagene og i barnehageloven, skriver Lien.
Enhetslederen mener dette kommer alle barn til gode i form av økt voksentetthet i løpet av dagen, da ingen må ut av barnegruppa for å tilberede mat, drive etterarbeid eller andre oppgaver knyttet til mat. Dette krevdes tidligere til tre måltider om dagen. Personalet nå får utøve sin barnehagefaglige kompetanse i direkte kontakt med barna.
– De ansatte har bedre tid til relasjonsbygging og å se hvert enkelt barn, se til at ingen barn står utenfor fellesskapet og sørge for et trygt og godt barnehagemiljø som fremmer barnas helse, trivsel, lek og læring, utdyper Lien.
Hun sier videre at foreldre har gitt uttrykk for at de nå har bedre oversikt over hvor mye deres barn spiser i løpet av dagen.
Felles mål for alle
– Jeg er stolt over å være leder for barnehagene i Hemnes, med alle de dyktige ansatte, som utelukkende er opptatt av å gjøre barnehagehverdagen best mulig for absolutt alle barna, avslutter enhetsleder Lien.
Uenigheter til tross, begge parter i matpakkedebatten ønsker kun barnas beste.
– Så gjenstår det å se hvordan de folkevalgte mener menneskebarna skal få servert maten sin, i pakke eller på fat.
Interpellasjonen ble innsendt av Per Øyvind Eriksen (SDH), og Avisa Hemnes har sendt en rekke spørsmål til ham angående den. Vi har desverre ikke fått svar i det vi går i trykken.