Politikerne var i riktig god julestemning da budsjettet for 2020 ble vedtatt. Der flertallet i fjor ville kutte i nær sagt alt som fantes sto lommeboka denne gangen på vidt gap.
Mer penger til ungdomsrådet, idrettslagene, skolekorps, gratis basseng, søskenmoderasjon – ja lista ble etter hvert lang på ting politikerne ville bruke enda mer penger enn rådmannen på.
Kommunen har to budsjett, ett som vedrører driften og ett som tar for seg investeringer. Hva som er drift og hva som er investeringer kan noen ganger være vanskelig å sortere.
De fleste endringsforslagene var det Arbeiderpartiet som sto bak, og der de ikke fikk støtte da saken ble behandlet i formannskapet fikk de nå medhold fra ett flertall i at det både var gode forslag, og at dette har kommunen råd til.
Bedre råd
Spoler vi tilbake ett år til noen heftige førjulsdager er det nesten som man mistenker at en god dose med lykkepiller må ha blitt fortært. Da var det nei, nei, nei og kuttvedtak som truet med å velte hele driften av kommunen og føre til masseoppsigelser. Vedtaket ble omgjort allerede i januar, men allikevel har det vært klart gjennom flere år at Hemnes kommune må kutte kostnader med flere titalls millioner i året for å møte utfordringer i framtiden.
Slik er det altså allikevel ikke for 2020, her øker faktisk kraftinntektene såpass mye at det blir forholdsvis romslig, men rådmann Amund Eriksen forsøkte i forkant av behandlingen å helle litt kaldt vann i blodet på politikerne.
– Vi har god kontroll i 2020, men ser dere videre i økonomiplanperioden ser dere at vi ender opp med uspesifiserte rammekutt med 10 millioner i 2023. Ting kan også endre seg fort, sa han, og pekte spesielt på økte behov innenfor eldreomsorgen og psykisk helse som fort kan beløpe seg til flere millioner i året.
Under debatten var de aller fleste enige om at dette var et godt budsjett, men at det kunne bli enda bedre med å bruke mer istedenfor mindre. Ordfører Paul Asphaug sa før partene gikk til gruppemøte at det kunne bli utfordrende å forhandle ettersom det er to ulike opposisjoner i kommunestyret. Han siktet trolig til splittelsen i Arbeiderpartiet, der Sosialdemokratene Hemnes og Arbeiderpartiet/SV ikke alltid har samme syn på sakene.
Dette ble nokså tydelig under behandlingen, der SDH stort sett stemte mot forslagene som ble stilt, og var kritisk til svært mange elementer.
Overskudd
Per Øyvind Eriksen (SDH) så også mye positivt i budsjettet som han hevdet hadde en resultatgrad på 1 prosent, noe som er målet for kommunen. Det betyr at 1 prosent av inntektene går inn på fond, som et overskudd, og skal gi «penger på bok». Han ble korrigert av rådmannen som fortalte at resultatet faktisk var på 1,9 prosent.
Per Øyvind Eriksen mente imidlertid at overskuddet burde være enda bedre, og foreslo derfor å kutte 3 millioner fra budsjettene til omsorg, helse/velferd og fellesoppgaver. Han foreslo dette som et uspesifisert rammekutt, noe som vil overlate oppgaven med å bestemme hva som skal kuttes til rådmannen uten politisk innflytelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.

– Den største økningen i budsjettet er til fellesoppgaver i forhold til forrige budsjett, sa Eriksen.
Rådmann Amund Eriksen forklarte at det ikke var fullt så enkelt: – Det er variasjoner i rammene fra år til år. Dette er forsøkt belyst i budsjettdokumentene og verbalt. Fellesoppgavene er tidligere gjennomgått svært grundig av tidligere assisterende rådmann Sissel Andersen. Enheten har tre færre ansatte nå enn for ett år siden, forklarte rådmannen.
Vil ha lavere avgifter
Kommunestyrerepresentant Eriksen var også kritisk til de kommunale avgiftenes høye nivå, og foreslo å kutte investeringene til vann og avløp for 2020. Dette er investeringer som skal dekkes gjennom såkalt selvkost, kostnadene fordeles på brukerne gjennom de kommunale avgiftene. Eriksen mente det var nok av prosjekt som fortsatt ikke er fullført, men som er finansiert gjennom tidligere budsjett.
Konstituert enhetsleder for TEK, Karl Johan Lenningsvik, forklarte at de kommunale avgiftene er et resultat av hva vi har i Hemnes.
– Vi har et stort areal og få abonnenter å fordele kostnadene på. Vi har tatt store investeringer gjennom nye renseanlegg i Korgen og på Hemnesberget, men det er enda flere ting som må gjennomgås. Vi har fått godkjent plan ut fra planlagte oppgraderinger, om det nå vedtas at disse tingene ikke skal gjennomføres så vil ikke godkjenningen fra tilsynsmyndighetene lenger være gyldig. Jeg tror ikke vi får lavere gebyr gjennom å la være å investere, sa Lenningsvik, og siktet trolig til kostnader som blir påført ved blant annet vannlekkasjer i et gammelt nett.
Rune Trettbakk (Sp) påpekte at flere i salen hadde stemt for ting som økte gebyrene. Muligens siktet han til lokaliseringen av renseanlegget på Hemnesberget, der billigste løsning ble forkastet.
– Bli enig istedenfor å ri kjepphester, van hans oppfordring.
Da saken omsider kom skulle stemmes over var det bare SDHs tre representanter samt Frps ene som støttet forslaget.
Stemte mot
Etter alle delavstemninger skulle det stemmes over budsjettene samlet. Per Øyvind Eriksen valgte å stemme mot hele investeringsbudsjettet, og da det ble stemt over det samlede budsjett fikk han med seg resten av SDH i å avgi negativ stemme.
Dermed endte årets budsjettkamp med langt bredere smil og vennlige ønsker om en god jul enn i fjor.