• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
POLITIKK
10 minutter lesetid

Fornyet tillit eller valgt bort?

Ordfører Christine Trones gjorde seg klar for blues i Hemnes kirke under Jazzfestivalen. Blir det blues etter valget?
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Publisert: 03 september, 2019 11:00
Oppdatert: 16 februar, 2024 16:50
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Høyre har hatt ordføreren de siste åtte årene gjennom et samarbeid med en rekke andre partier. Om trendene for landsdelen også slår inn i Hemnes kan det holde hardt å sikre ordførerklubba for tredje gang på rad.

Christine Trones, Høyre

– Hva er den viktigste saken du vil jobbe for lokalt, og hvorfor?

– Jeg vil jobbe for at Hemnes skal være en attraktiv kommune å bo i. Et viktig element i dette er å holde gebyrsatsene så lave som mulig, og sørge for en sunn økonomi sånn at vi slipper å innføre eiendomsskatt på private boliger.

– Er du for eller mot vindkraftprosjektene i tilknytning til Øyfjellet i Vefsn og i Sjonfjellet i forbindelse med mulig etablering av batterifabrikk?

– Hemnes Høyre har ikke tatt stilling til disse prosjektene, og jeg registrerer at folk har forskjellig oppfatning på tvers av partilinjer. Personlig føler jeg at jeg har for lite kunnskap om vindkraft, både når det gjelder lønnsomhet og når det gjelder innvirkning på naturen til at jeg kan ha noen klar mening om dette. Vi ser jo at vannkraftutbyggingen har hatt store konsekvenser for livet i elvene, og også for klimaet forøvrig, forhold som vi ikke hadde kunnskap om da de store vannkraftutbyggingene ble gjort etter krigen. Vi må derfor vite hva vi gjør før vi setter i gang med storstilt vindkraftutbygging på land.

– Hva er din holdning til eventuelle vindkraftprosjekt i Hemnes?

Jeg mener at Hemnes kommune allerede har avgitt store naturressurser i form av de store kraftutbyggingene som ble gjort på 50- og 60- tallet. Jeg mener derfor at Hemnes kommune har tatt sin del.

– Hemnes kommune må kutte i driftsnivået. Har du et forslag som kan ha vesentlig effekt?

– Hemnes kommune har for høyt driftsnivå på alle tjenester. Alle enheter er utfordret til å ta ned driftsnivået sitt til gjennomsnittet for kommunegruppe 3, gruppen som omhandler små kommuner med høye inntekter. Ofte tror man at ting er umulig, men så viser det seg at det er gjennomførbart likevel. Både administrativt nivå, og politisk nivå har gjort store grep for å komme i land, og etter valget vil vi få en ny utvalgsstruktur som sammen med reduserte møtegodtgjørelser vil bety noe. I tillegg jobber nå alle sektorer med å ta ned driftsnivået.

– Hemnes blir ofte sett på som en kulturkommune. Bidrar kommunen nok til frivillige lag og foreninger?

– Jeg skulle ønske at kommunen kunne bidra i langt større grad til kulturlivet og frivilligheten. Spesielt til aktiviteter rettet mot barn og unge. I perioden har vi klart å øke bevillingene noe, og vi har til hensikt å jobbe for å øke mer i neste periode. Ideelt sett hadde jeg også ønsket at vi på sikt kunne fått til en person som kunne jobbe målrettet med kultur, idrett og frivillighet. Dette er viktig for å skape trivsel og stolthet, elementer som vi må ha med i en attraktiv framtidskommune. Kultur, idrett og frivillighet binder mennesker sammen.

– Korgfjellveien er stengt om vinteren, og benyttes som omkjøringsvei om sommeren. Bør Hemnes kommune utrede muligheter for bom for å finansiere vedlikeholdet?

– Korgfjellet betyr mye i folkehelsesammenheng, og er et viktig utfartsområde både sommer som vinter. Veien opp til Korgfjellet er viktig ikke minst vinterstid for at folk skal komme seg til fjells og oppleve høyfjellets aktivitetstilbud og muligheter. Jeg håper å få til en finansiering der vi kan ha veien helårsåpen uten bom. I år fikk vi dette til gjennom et spleiselag mellom Hemnes og Vefsn kommuner, og driveren på Korgfjellet Fjellstue, jeg håper at dette kan gjentas framover også. Skulle det ikke finnes andre muligheter så kan vi selvsagt vurdere en betalingsløsning, men i utgangspunktet ønsker jeg ikke bom.

– Hva mener du om kommunesammenslåing, og om Hemnes skal vurdere å slå seg sammen med noen i framtiden, hvilke(n) kommuner bør vi søke til?

– Hemnes Høyre går til valg på at Hemnes kommune skal bestå som egen kommune, et syn jeg deler fullt ut.

– Bør skolestrukturen i Hemnes være uendret, i så fall hvorfor? Om ikke, hvilke endringer mener du kan være aktuelle?

– Jeg tror det er en sammenheng mellom bolyst og bosetting og skole- og barnehagestruktur. Skolene på Bjerka og Finneidfjord er på tettsteder i vekst, de er nærme E6 og i perfekt pendleravstand til Mo i Rana. Den enkleste måten å få bedre økonomi på er å få flere innbyggere, så ved en eventuell strukturendring må vi passe oss for å ikke ødelegge den veksten vi har hatt her de siste tiårene. Hemnes kommune har bestilt en stor utredning som skal ta for seg strukturene i skolen og deres bærekraft inn i framtiden, og jeg ser frem til å lese denne rapporten. Før man har fått sett den rapporten, som var bestilt til før valget – men dessverre ble forsinket, er det vanskelig å ta stilling til hvilke endringer som eventuelt kan være aktuelle. Den viktigste debatten vil uansett være hva som skal være innholdet i skolen og hvor gode skoler vi evner å tilby. Vi må sikre kvalifiserte lærere i alle fag, gode læringsmiljøer og mobbefrie skoler, gode skolebygg og attraktive skolegårder, det siste er noe vi har jobbet med i den siste perioden. Vi må være opptatt av den kvaliteten vi leverer våre skolebarn, og skal vi tiltrekke oss nye innbyggere så vil det være viktig at vi er god på skoledrift.»

– Er privatisering av enkelte kommunale tjenester noe som bør vurderes for å spare penger?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Privatisering av kommunale tjenester bør alltid vurderes. Økonomi er bare en del av det, like viktig er det å kunne tilby valgfrihet i tjenestene, og det mangfoldet som en privatisering vil føre med seg. Konkurranse er skjerpende og gjør oss som kommune bedre i de tjenestene som vi leverer selv.

– De unges oppvekstvilkår har vært tema etter at Ungdata mv har vist at det er store utfordringer. Hva er den viktigste saken du vil jobbe for som skal forbedre dette?

– Jeg vil jobbe for å styrke samarbeidet med Ungdomsrådet, samarbeidsutvalgene i skolene og barnehagene, og styrke samarbeidet med helsetjenesten. Gjennom de siste årene har vi styrket helsesøstertjenesten, noe som er viktig bidrag til unges helse. Vi ønsker å jobbe i retning av «Islandmodellen» der man forplikter foreldrene til å ta større ansvar for barn og ungdom, og ha et mere samordnet sett av regler for hva som er felles normer for f.eks. rusbruk og ute/innetider. Hvis alle jobber i lag, både foreldre og kommune så vil det være langt lettere å komme problemene til livs. Et viktig bidrag i dette er å se alle kommunale tjenester i sammenheng og starte tidlig med en bevisstgjøring i forhold til foreldrerollen. Her vil det fireårige prosjektet med COSkurs til alle barnehagforeldre være viktig. Cos kursene er kurs som styrker alle i foreldrerollen og som viser viktigheten av å ta barnas behov på alvor fra tidlig alder.

– Det er svært mange deltidsstillinger innen omsorg i Hemnes kommune. Hva er din holdning til dette, og hvilke tiltak vil du eventuelt vurdere for å endre dette?

– Jeg er glad for å tilhøre et parti som har hatt høyt fokus på dette, og jeg har selv i ordførerrollen påpekt viktigheten av å gjøre flest mulig stillinger om til heltidsstillinger. Vi har satt i gang en stor prosess, og for hver ledighet i en stillingshjemmel så blir denne brukt til å øke resterende stillingshjemler. Vi har kommet langt på vei i arbeid med å etablere en heltidskultur, men ennå gjenstår mye. Jeg mener at her er det viktig at kommunen som arbeidsgiver er tydelige på at det er heltid de ønsker. Heltidskultur er viktig ikke bare for de ansatte, men også for brukerne av tjenestene som får færre personer å forholde seg til. Dette gir mer trygghet, ro og stabilitet.

– Generelt sett inneholder partiprogrammene løfter som koster penger, men få og ingen inntektsposter. Hvordan skal du få kommuneøkonomien i balanse?

– En kommuneøkonomi er som en privatøkonomi bare mye større, man kan ikke bruke mer penger enn man har. Og har man ikke penger til alt så må man la noe være. Hemnes Høyre har vært forsiktig med å love mange nye tiltak, derimot har vi sagt noe om hvilke visjoner vi har. Vi vet at verdier må skapes før de kan brukes. Det var under sittende posisjon (Høyre, SP og FrP) sitt lederskap at vi kom ut av Robeklista. Vi vil ha en stram økonomistyring, med fokus på forsiktighet og at tjenestene skal være gode nok. Over tid vil dette gi effekt, og det er viktig for oss å gi gode basistjenester, derfor går ikke vi ut og lover gratis skolemat. Vi vet at gratis skolemat ikke finnes. Vi vil prioritere det viktigste først innenfor de rammene vi har til rådighet. Skal vi bestå som egen kommune så er det viktig å ha kontroll på økonomien.

– Eiendomsskatt for boliger og fritidseiendommer har ikke vært et tema i Hemnes de siste årene. Er dette noe du vil vurdere å gjeninnføre?

– Jeg er helt imot å innføre eiendomsskatt i Hemnes. Hemnes kommune er en rik kommune takket være kraftinntekter, men vi har lagt forbruket langt over det som er bærekraftig selv for en rik kommune. Da blir det helt feil å velte manglende evne til å prioritere over på innbyggerne. Skal vi beholde vår attraktivitet så er det viktig at vi ikke skriver ut eiendomsskatt på boliger.

Om klima

– Nevner lokalpartiet ditt ordet «klima» i partiprogrammet?

– Nei, men vi har flere klimatiltak i partiprogrammet vårt.

– Har lokalpartiet ditt et mål for hvor stor del av klimautslippene fra kommunen din partiet vil kutte?

– Nei.

– Hvor stor del av klimagassutslippene fra kommunen din vil partiet ditt å kutte innen 2030?

(ikke besvart)

– Går lokalpartiet ditt inn for en politikk for mindre bilkjøring i kommunen din?

– Nei.

– Hva vil lokalpartiet ditt gjøre for å redusere bilkjøring i kommunen?

– Annet (dette var flere alternativer, der «annet» var et av dem).

– Hvilke klimatiltak vil lokalpartiet ditt jobbe for i løpet av de neste fire årene?

– Investere i enøk-tiltak i kommunale bygg og redusere matsvinnet i kommunen.

– Vil lokalpartiet ditt jobbe for andre viktige klimatiltak som ikke er nevnt i undersøkingen?

– Ja. Vi vil ha en kommune som er aktiv i det grønne skiftet, og ha en bærekraftig forvaltning av natur, miljø og areal. Vi vil bidra aktivt til at barn og unge blir opptatt av miljøspørsmål og delta aktivt i utviklingen av Hemnessamfunnet.  Vi tror det er lettere å endre holdninger og adferd hos de unge, og at innsatsen må settes inn her.

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no