Administrasjonen i Hemnes kommune tok formannskapets medlemmer med på en tidsreise i den såkalte Mulasaken. Det ble en lang og detaljert reise i delvis ukjent landskap.
Kommunedirektør Amund Eriksen valgte å la prosjektleder for nærings- og utviklingsarbeid i Hemnes kommune, Karl-Johan Lenningsvik, veilede politikerne gjennom prosessen som startet for drøyt to år siden.
Han startet med å si noe om årsaken til at Hemnes kommune ønsker å være vertskap for selskap som tar kontakt:
– Vi har fått støtte fra Nordland fylkeskommune til et prosjekt fordi Hemnes har opplevd nedgang i sysselsetting og at de unge flytter fra Hemnes. Kommuneøkonomien vil styrkes med flere sysselsatte i kommunen, det kan også bidra til stedsutvikling på alle tettsteder i Hemnes.

Ved utgangen av 2022 var det mer enn 800 som pendlet ut av kommunen for å dra på jobb, det har blitt stadig færre jobber tilgjengelig i Hemnes.
Lenningsvik beskrev en situasjon der de ble jevnlig kontaktet av ulike selskap, de fleste i 2021 der det var nye kontakter stort sett hver uke.
Kontakt via Venture North
Han fortalte at den aller første kontakten i det vi nå kjenner som Mulasaken kom våren 2021. Det skjedde via Venture North fra et konsulentselskap, WSP. Venture North er en portal der Ranaregionen markedsføres for næringsaktører. Hemnes har kjøpt seg inn i portalen, og det var altså gjennom denne kanalen som driftes av Rana Utvikling den første kontakten kom.
– Venture North presenterte mulighetene i kommunene i regionen for WSP, og anbefalte videre prosess opp mot Hemnes. De viste også til ledige næringstomter i Hemnes, men anbefalte ikke tomter ut over dette. I oktober 2021 ble enkelte grunneiere så kontaktet av WSP.
Fortsatt var ikke Hemnes kommune involvert i planene, det skulle gå enda en måned før første kontakt.
– I november 2021 arrangerer Venture North et møte, og der får Hemnes kommune for første gang en orientering fra WSP, sammen med Venture North. Kontakten går via Venture North i en god stund framover, forteller Lenningsvik.
Det går enda noen måneder før neste kontaktpunkt.
– 12. februar 2022 får vi informasjon fra WSP der de forteller om god kontakt med grunneierne, og at de har avholdt møter med BaneNor og Statkraft.
Kontakt med «ukjent»
Fortsatt vet ikke Hemnes kommune hvilket selskap det er som vurderer å etablere seg i kommunen. Det skjer først ved et møte 26. og 27 februar der WSP samt to personer fra FFI deltar.
– Det ble befaring og et møte, og vi får vite at det er FFI det er snakk om. De har også møte med Venture North, og vi får presentert Hemnes kommune for dem. Under dette møtet poengterer ordføreren viktigheten med de offentlige prosessene som må følge, og at dette er jordbruksareal, og at det må erstattes, sier prosjektlederen.
Neste møte skjer 21. april, et møte Lenningsvik beskriver som veldig likt det første møtet, bare at det er nye representanter som deltar fra FFI. Under dette møtet blir FFI bedt om å gjøre grunneierne oppmerksom på at de kan kontakte Hemnes kommune om det er noe de lurer på eller trenger bistand til.
Politisk involvering
Fortsatt var ikke det politiske systemet orientert om saken, dette skjedde først under et digitalt møte 8. august 2022. 17. august har så kommunen et møte med tre grunneiere som har tatt kontakt med noen spørsmål. 18. august har kommunen et dialogmøte med FFI, der det blant annet trekkes fram de bekymringene grunneierne hadde.
– Vi trakk også fram behovet for åpenhet, og så fikk vi informasjon om at miljøundersøkelser er i gang.
FFI etablerer seg offisielt i Norge
I starten av oktober 2022 blir Thor Magnus Rovik ansatt som landsjef i FFI Norge.
– Hemnes kommune bistår i oktober grunneier med takst, de blir på 5,22 millioner for våningshus og 3,06 millioner for jord og skog. Vi får også utarbeidet et kostnadsoverslag for nybygg for grunneieren som estimeres til 14,6 millioner kroner. Årsaken til at dette ble gjort var at vi hadde forståelse for at det var vanskelig å bli kontaktet av et stort selskap, og så ikke ha nok beslutningsgrunnlag. Vi ba også vårt advokatfirma, Lund & Co, gi tilbakemelding på juridiske spørsmål fra vårt første møte med grunneierne.
Forsøker å finne erstatningseiendom
Lenningsvik forteller at kommunen i samme periode sonderer etter erstatningseiendommer for grunneieren.
12. januar utføres det møter og befaringer på Mula sammen med representanter fra FFI, og to dager senere er det dialog i formannskapet rundt mulige erstatningseiendommer. 31. januar får så Hemnes kommune kunnskap om at også Fuella ønsker å erverve eiendom på Mula.
– I februar orienteres Nordland fylkeskommune om FFIs interesse for Hemnes, men uten at selskapets navn blir nevnt.
Kommunestyret informeres
23. januar får så kommunestyret sin første orientering, uten at FFI er tilstede.
– 3. mars blir det gjennomført et Teamsmøte der det blir diskutert mulige løsninger for erstatningseiendommer. 6. mars ble vi enige om å lage en kommunikasjonsstrategi, og vi sendte over relevante spørsmål til FFI med ting vi forventet ville bli stilt når prosjektet ble offentlig.
– 17. mars har vi igjen et møte med FFI. Der får vi informasjon om at de diskuterer bruksrett, flytting og tilgang på vei med grunneier. Fram til dette tidspunktet har Hemnes kommune kun vært vertskap for FFI, det har ikke blitt gjort noen beslutninger om prosjektet er ønskelig eller ikke.
Det begynner å bli på tide å ta noen valg, og det vedtas 21. mars i formannskapet å se på hvilke virkninger prosjektet vil få. Det er her vedtaket om å avsette området til industri tas, og ikke minst – setningen om at dette kan bli gjennomført gjennom ekspropriasjon.
Saken når offentligheten
29. mars går det ut brev til grunneierne der de informeres om vedtaket som fortsatt var unntatt offentligheten, og dagen etter informeres kommunestyret om vedtaket til formannskapet. Samme dag kommer første sak i media om saken der Avisa Hemnes også navngir FFI.
Etter dette har kommunen hatt et dialogmøte med grunneiere.
– Vi gjennomgikk ulike scenarioer framover. Her ble det gjort klart at det haster for kommunen å få avklaring på framdrift, og at vi er glade for at saken nå er offentlig kjent. Vi går også gjennom planprosessen, og hva dette innebærer. Vi viser også til ulike steder i prosessen der grunneiere offentligheten har mulighet til å komme med innspill.
Dekker advokatregninger
Advokatfirmaet Nidaros representerer flere grunneiere, med økonomisk bistand fra kommunen. 4. mai ber de om ytterligere bistand til gjennomføring av kontrakt og videre forhandlinger.
9. mai slippes nyheten om at Statkraft og FFI har inngått en avtale om strøm, med en effekt på 300 MW, dagen etter blir det kjent at Ole Reidar Davidsen har avslått tilbudet FFI hadde gitt på gårdbruket, og den 15. mai ble det holdt et offentlig dialogmøte der FFI deltar.
Oppsummerer
Prosjektleder Karl-Johan Lenningsvik forteller avslutningsvis at FFI har signalisert at de er åpne for å se på andre tomter i regionen og i Hemnes. Han forklarte også litt av bakgrunnen for at slike saker må holdes hemmelig, i alle fall i en periode.
– I slike prosesser der vi ikke har tatt noen beslutninger er det ulike årsaker for at vi velger å vente med å gå offentlig ut med slik prosjekt. Det kan være børs, kundegrunnlag eller konkurranse. Da kan de som blir kontaktet velge å gå videre, eller akseptere at det enn så lenge ikke er mulig å gå ut med opplysninger. I denne prosessen ser vi at det er tidsaspektet som har gjort det uheldig.
Etter orienteringen ble det en debatt blant politikerne, den kan du lese om i egen sak.