Grafitti, tagging, veggmaling. Et fascinerende fenomen, som kan være riktig fint når det gjøres seriøst og skikkelig. Nå skal kulturskolen i Hemnes ha street art som et av sine tilbud.
Fra høsten av skal kulturskolen i Hemnes legge om systemet på kunstundervisningen, der denne skal deles opp i flere bolker med forskjellige uttrykk.
– Jeg har i mange byer i Norge sett hvor mye fint det går an å lage. Stygge murvegger blir til et helt kunstverk, og er det én ting vi ikke trenger å omgi oss med, er det stygge murvegger, sier Elisabeth Ødegård, rektor ved kulturskolen i Hemnes.
– Nei, vi har mer enn nok av triste murvegger i hele kommunen, ler Thomas Wirthgen, enhetsleder teknisk i Hemnes kommune.
Pynte opp
– Nå starter vi i kulturskolen litt forsiktig med å engasjere Yvonne Rosten, og hun er en kapasitet på dette feltet, forteller Ødegård.
– Hun har levert mange fine prosjekt i Rana, og en av grunnen til at vi velger å få henne med «på laget» er at hun har gjort denne øvelsen mange ganger tidligere, legger hun til.
– Vi fant også kjapt ut at vi måtte få med oss Thomas og teknisk på dette prosjektet, for det er jo de som «rår over» bygninger, stillaser og slikt, smiler hun.
– Vi har svært lite grafitti og veggmalerier i kommunen, egentlig ingenting. Og vi har heldigvis vært skånet for negativ tagging her, sier Wirthgen.
– Men vi har mange fasader som kunne vært gjort noe med. Kanskje kan kumlokk og gate-områder også være aktuelle? Jeg har vært på en liten runde, og ser at vi mange steder kan «slå to fluer i en smekk» i dette prosjektet, fortsetter han.
– Dette gir rom for både litt vedlikehold, samtidig som vi pynter opp litt, legger han til.
Spille på lag
– Nå ønsker vi å få innspill på hvilke fasader og slikt som finnes i hele kommunen, der man kunne se for seg å stille det til rådighet for street art-kurset i kulturskolen. Vi ønsker å ha folket med oss på dette, for det er utelukkende positivt med mer farge i tilværelsen, sier Ødegård.
– Ja, jeg tror også at det er viktig at vi har dette «på høring» hos innbyggerne i kommunen, slik at det blir noe alle kan omfavne, supplerer Wirthgen.
– Jeg luftet nylig denne idéen på rektormøte, og mange ønsker seg slik utsmykking på skolebyggene sine, sier Ødegård.
– Men jeg ønsker at publikum skal komme med tips og gode idéer, og så avgjør jeg, Thomas og Yvonne i fellesskap hvor vi starter. Kanskje dukker det opp et eller flere steder som vi aldri ville ha tenkt på, legger hun til.
– Frist for å komme med forslag har vi satt til 1. august, og tipsene sendes til meg på e-post elisabeth.odegard@hemnes.kommune.no. I tillegg oppfordrer Yvonne både de som søker og andre om å komme med skisser og idéer, for hun må gjøre en god del forarbeid før det hele settes i sving, sier hun videre.
Arbeidskrevende og gøy
– Kurset blir å gå over to påfølgende helger, 10.-12. og 17.-19. september, med meget lange arbeidsdager. Det blir sannsynligvis flere timer totalt enn på et helt skoleår med kunstundervisning. Det blir jobbing fra morgen til kveld, så de som søker må være forberedt på dette og kjenne at de er motiverte og dedikerte, sier Ødegård.
– Er det noen aldersbegrensninger på dette kurset?
– Nei, du kan søke på kunst om du er 8 år eller 28 år. Alle kan søke, men som ellers i kulturskolen er det slik at dersom det er for mange søkere til plassene, så har barn og unge fortrinnsrett, poengterer kulturskolerektoren.
– Dette er et tilbud jeg ønsker at vi skal ha med videre fremover i kulturskolen, selv om det selvsagt er noe sesongbetont. Dette blir en start, og håpet er at vi kan gjøre ett prosjekt til høsten, nye prosjekter til våren, og fortsette slik i årene fremover. Da vil vi på sikt få pyntet opp i hele kommunen, samtidig som det kommer god læring ut av det, avslutter Ødegård.