Bjerkastranda har i alle år vært et yndet badested for både unge og voksne sommerstid. I år er det mange som ikke føler seg velkomne der.
Ei hetebølge har slått innover Helgeland, og Bjerkastranda er intet unntak. Hit er det mange som ferdes for å nyte godværet og ta seg en avkjølende dukkert. På brygga har det imidlertid dukket opp et skilt som sier at brygga kun er til for båteiere, og mange unge badegjester har følt seg uvelkomne på stranda. Avisa Hemnes har tatt seg en prat med både ivrige badere og leder i båtforeninga om saken.
Unge badelystne
Ole Nathaniel Birkelund (14), Kasper Tobias Birkelund (12) og Ailo Fredriksen (14) er glade i å bade. De har sammen med flere venner vært på stranda for å bade i sommer.
– Hvordan har det vært å være på Bjerkastranda under den varme perioden vi nettopp har hatt?
– Det har vært godt å bade, men vi har ikke følt oss så velkomne her, sier guttene. De peker på skilt som henger på brygga, som det tidligere var lov å bruke under bading.
Skiltene forteller at brygga bare er for båteiere, at det ikke er lov å bruke den under bading, at bading i båthavnen kan medføre klemskader og påkjørsler, samt at der er strømførende anlegg.
Guttene forteller at det har vært noe hærverk på båter og på brygga, og nå blir alle barn og unge nektet adgang eller mulighet for å hoppe fra brygga ved bading.
– Det er kjedelig å bare bade fra land når det er fjære, for da er det ingen steder å hoppe fra, sier Kasper Tobias.
–Er det sånn da at ingen får bade fra brygga av sikkerhetsmessige årsaker da?
– Nei, de som eier båtene får lov, og familiene deres, forteller Ole Nathaniel Birkelund og trekker litt på skuldrene.
Hærverk gav bryggenekt
Guttene forteller at hærverket som ble begått skjedde på nattestid, og noe av det som har skjedd har vedkommende innrømmet. Dermed synes de det er urettferdig at de ikke skal kunne bruke brygga under bading på dagtid.
– Det vil jo ikke skje hærverk midt på dagen når det er masse folk her, tenker de høyt.
– Men vi har fått lov av en båteier en gang, til å hoppe fra båten deres, det var fint, fortsetter de.
Ungdommene forteller at de synes det er helt greit å få forklart at de ikke skal trå på andres båter, eller holde i båtene som ligger langs pirene.
– Ei forklaring på ting er fint, og vi tåler at de voksne sier ifra på en skikkelig måte, sier Birkelund.
– Har det vært mye folk her under den varme perioden?
– Nei, det har egentlig vært mindre folk enn vanlig her nå i sommer, svarer de og minnes hvordan bryggas utforming var før, som en T, med plass til å hoppe fra helt ytterst, og med en livbøye hengende ute på brygga.
Båtforeninga svarer
– Det hevdes at det ikke er behandlet i styret eller med medlemsmøte å sette opp skilt og sperring. Hvorfor er dette gjort, hva er tanken bak dette?
– Vi har vært plaget med hærverk på båter og utstyr, og det har kostet båteiere opp mot 10.000 kroner, svarer leder for Bjerka Båtforening, Kurt Tverå, på telefon.
Han legger til at båtforeningen må ta hensyn til sine kunder.
– Det er ikke ei offentlig badestrand og brygga har ikke rom for bading, sier båtforeningslederen videre.
– Det er ikke plass til at alle skal kunne komme og bade her, da blir det slike tilstander som det var på Auren, med masse biler og folk, legger han til.
– Vi forstår det slik at Bjerka båtforening har fått midler til området, sammen med blant annet Bjerka IL og Bygdeutvalget og at tilskuddet skulle forutsette at det skal være åpent for allmennheten, har du en kommentar til det?
– Det er svada, foreningen har ikke fått ei krone til noe slik. Foreningen er forøvring ny, etablert i 2018, og så lenge jeg har vært i styret har vi ikke fått noen tilskudd, repliserer Tverå.
Tverå nevner at det skal sås inn områder hvor det blir plass til badegjester, og håper at Bjerka Vel kommer på banen og legger til rette for badegjester, da båtforeninga kun drifter det som har med båtene å gjøre. Han sier at marinaen ikke er til for bading, og at det også er fare forbundet med bading og båtferdsel.
Kommunen på banen
Avisa Hemnes sendte en henvendelse til kommunen med innføring i saken og følgende spørsmål:
Kommunen er festetaker på denne tomta, og det ble i 2014 gitt tilskudd til området med forbehold om at det skal være åpent for allmennheten.
– Den praksis som benyttes i dag, er den i tråd med kommunens vedtak?
– Kommer kommunen til å foreta seg noe i saken?
– Det er flere strender i Hemnes, har kommunen gjort noe for å legge til rette for badeplasser?
Vi fikk følgende svar med uttalelse fra tekniske tjenester v/ teknisk sjef Thomas Wirthgen:
– Bjerkastranda er en av flere badeplasser i Hemnes kommune. Det har vært mye fint vær i det siste, og det er fortsatt Norgesferie som teller. Og da blir alle nærmiljøanlegg sterkt etterspurt. Og det er jo veldig bra.
– Det er rett at det var tilskudd saker oppe til behandling i 2014 og 2016, knyttet til dette arealet. Vi skal gjennomgå disse sakene og vilkårene fra sin tid, og vi skal komme i dialog med berørte parter. Målsettingen er å finne gode løsninger som ivaretar de forskjellige interessene.
På spørsmål om de hadde et tidsperspektiv å vise til svarer teknisk sjef at det vil ta litt tid da det er ferieavvikling og at det er vanskelig å angi en dato akkurat nå, men at de satser på et snarlig møte med de berørte for å komme til gode løsninger.
Ordfører Paul Asphaug kommenterer saken på følgende vis:
Allemannsretten
Bading er en del av allemannsretten. Friuftsloven §8 sier at «Enhver har rett til å bade i sjøen eller vassdrag fra strand i utmark eller fra båt når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus (hytte) og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.»
Allemannsretten gir ikke rett til å ferdes eller oppholde seg på private brygger. Området rundt Bjerkastranda er ei festetomt, med Statsskog som eier og Hemnes kommune som festetaker.
Oppgradert område
Bjerka Nærmiljøutvalg (NMU), Bjerka IL og Bjerka båtforening tok initiativ til renovering og oppgradering av Bjerkastranda med bedre tilrettelegging av området for allmennheten med en søknad til Hemnes kommune i 2014. Bjerka NMU sto som søker og prosjekteier med ansvar for regnskap og rapportering. Tiltaket kom under formålene med «Sørfjordmidlene», og en av vurderingene som ble gjort var følgende: «Dette er et tiltak som gir allmenheten bedre fasiliteter på en attraktiv utfluktsplass i tilknytning til fjorden». På grunn av allmennhetens store nytte av anlegget, og stor egeninnsats ble det videre vurdert slik at støtteandelen kunne ytes som omsøkt.
Tilsagnet var på 132.500 kroner. Et av vilkårene var som følger: «Området og fasilitetene skal fortsatt være åpne for allmennhetens bruk».
Åpent for allmennheten?
Slik været har vært den siste tida har badelysten økt i takt med gradestokken, men mange av badegjestene på Bjerkastranda sitter igjen med opplevelse av at det ikke er åpent for allmennheten og greit å ta seg en dukkert på området.
På båtforeninga si hjemmeside står det at det er mulig å ta seg et bad på området, og at alle er velkomne til å benytte seg av området deres.
Avisa Hemnes omtalte tidligere en sak om at i forbindelse med kampanjen «Ut og grill meg Gilde», hvor de med Bjerka nærmiljøutvalg ble en av 30 vinnere i landet av en grill designet av Snøhetta. Her ble det også nevnt at BIL, båtforeningen og nærmiljøutvalget hadde gått sammen om et prosjekt for å oppgradere stranda for allmennheten.
Saken er oppdatert 15.07.21 kl. 12:59, med ordførers kommentar.