Leder

Mangel på is

Teknologiutviklingen skjer i svært høy hastighet. Av og til dukker det opp flotte tilbud, det kan være produkter som for kort tid siden kostet mer enn det dobbelte. Det betyr ikke automatisk at det er billig.

Når kommunestyret vedtok å bruke minst 5,6 millioner på å tilby fiber til 19 husstander var det muligens et tegn på at de ønsker å ta hele Hemnes i bruk. Det er enkelte ting som bare blir dyrere av å utsette, dette gjelder i svært liten grad ny teknologi. Dataartikler og internett har tvert imot blitt stadig billigere, i litt nerdete kretser husker man Moores lov som viste til dobling av kapasitet og halvering av pris pr år. Det tar nok litt lengre tid nå, men ikke veldig.

Da vi startet Avisa Hemnes i 2013 fikk vi tilbud om fiber. Vi sa nei, rett og slett fordi det var for dyrt. Da vi fikk fiber for snart to år siden var kostnaden for etablering endret fra et sekssifret beløp til null. Samtidig ble månedsprisen redusert til en tidel, mens hastigheten ble seksdoblet. Det var klokt å vente, i alle fall om det fantes mellomløsninger.

Politikerne vendte for en håndfull år siden tommelen ned for idrettshall i Korgen, fordi kommunen måtte spare. Nå har prosjektet blitt dyrere for hvert år som går. Hundrevis av unge har siden vokst opp uten idrettshall i sitt lokalmiljø, unge som nå i stor grad har flyttet eller flytter ut av kommunen. Avkastningen på denne sparingen holder tvilsomt riktig fortegn.

Når de samme politikerne denne gangen finner penger til et prosjekt for å forsøke å holde på innbyggerne er det derfor kjekt at pendelen har snudd. Det betyr allikevel ikke at valget og prioriteringen var spesielt klok. Mens tiden jobber for det ene prosjektet, jobber den mot det andre. Her trenger vi ikke engang noen av Elon Musks rakettforskere for å beregne avkastningen.

Internett er helt avgjørende for at vi i morgen skal ha bosetting

Internett er helt avgjørende for at vi i morgen skal ha bosetting. Det er derfor viktig og riktig at Hemnes kommune har stått på og fått ut fiber til så mange av innbyggerne. Når det er forholdsvis tett mellom brukerne er fortsatt fiber den foretrukne løsningen. På Hemnesberget har nå kommersielle aktører valgt å bygge ut uten kommunal deltagelse i et prosjekt som det også ble oppnådd tilskudd til, det som var totalt uaktuelt for et år siden eller to . Teknologiløsninger hugges ikke i stein, og her kan med fordel fjellvettregel 7 anvendes. Det er ingen skam å snu.