Innlogging som abonnent fungerer ikke. Vår leverandør jobber med saken.

Leder i ungdomsrådet, Tora Falkenhaug, har planer om mange turer i sommer.
Turglad leder. Leder i ungdomsrådet, Tora Falkenhaug, har planer om mange turer i sommer. FOTO: Ellen Rabliås

Aktiviserer ungdommen

Etter innspill fra Hemnes ungdomsråd sparkes kampanjen Aktiv i Hemnes UNG 2020 i gang, en egen konkurranse for de under 18.

Leder i ungdomsrådet, Tora Falkenhaug, synes veien fra idé til utførelse var overraskende kort.

– Vi snakket om det på et møte, og plutselig var det ordnet. Det var Julie Lillebjerka som hadde idéen først. Målet er å aktivisere flest mulig ungdom i kommunen, samt å fremme de fine turmålene vi har.

Selv har hun vært en aktiv bruker av appen «Trimpoeng» som man bruker for å samle poeng under turer.

– Jeg brukte den i fjor, og gikk blant annet på Klubben, Killebukken og Rabothytta. Det er en utrolig fin måte å gjøre det litt mer gøy å gå på tur. Og så kan man konkurrere med venner.

– I fjor sommer reiste jeg, søstera mi og moren min rundt omkring i Norge og dro på fjellturer. Vi har planer om det samme i år.

I år blir det altså en egen konkurranse for de under 18, hvor det også vanker egne premier.

– Det som er så fint er at turmålene er veldig varierte. Det er noe for alle, også de som vil gå korte turer. Hallen på Bjerka er for eksempel en destinasjon. Og så får man mer poeng jo mer utfordrende turen er. Oksskolten er vel det turmålet som man får mest poeng for?

Ifølge Tora, kommer hennes sommerferie til å være preget av mange turer, selv om hun kanskje ikke henter inn så mange trimpoeng.

– I fjor sommer reiste jeg, søstera mi og moren min rundt omkring i Norge og dro på fjellturer. Vi har planer om det samme i år.

Hun nevner Besseggen og Galdhøpiggen som to av fjellene de var på.

– Vi skulle også på Romsdalseggen, men det ble for dårlig vær. Kanskje det blir i år?

Beslutning på stående fot

Folkehelsekoordinator Andrew Amundsen har samarbeidet med ungdomsrådet om å la idéen få bli til virkelighet.

– Det har vært et mål i Hemnes kommune å bane kort vei fra initiativ fra kommunens ungdommer til ferdige resultater, blant annet gjennom prosjektet «Ung i Hemnes». Idéen om en egen kampanje for barn og unge kom fra ungdommene selv, og beslutningen om å prøve dette i år ble gjort på stående fot. Det er i utgangspunkt likt den ordinære kampanjen, men sammen skal vi drøfte premiering og eventuelle andre tilpasninger som ungdommene ønsker. Blant annet kan det være aktuelt med en påskjønnelse til samtlige som deltar, i tillegg til de kjente premier for høyest poengsum.

Enten eller

Før Tora suser videre til neste oppdrag har hun svart på en rekke «Enten/eller-spørsmål»:

– Skitur eller tur til fots?

– Til fots.

– Båttur eller skutertur?

– Båt.

– Sommer eller vinter?

– Sommer.

– Kvikklunsj eller appelsinsjokolade?

– Kvikklunsj!

– Altfor tung sekk eller gnagsår hele turen?

– Altfor tung sekk.

– Solbrent i ansiktet eller 100 myggstikk på hvert bein?

– Solbrent i ansiktet.

Aktiv i Hemnes

Aktiv i Hemnes Ung 2020 er en gratis aktivitetskampanje for absolutt alle barn og unge under 18 år i Hemnes – også besøkende i kommunen.
Ved hjelp av appen Trimpoeng kan alle turer registreres og man får ulik poengsum utfra lengde og vanskelighetsgrad på turen.
Alle som besøker minst ett turmål er med i trekningen av fine premier. I tillegg vanker det premier til de som besøker flest turmål, samt de tre personene som oppnår høyest poengsum. Personer som evner å besøke alle turmål får egne premier.