Sakte, men sikkert åpner samfunnet nå opp igjen. Allerede snakkes det om veien videre, veien etter koronaen.
Det blir en litt merkelig problemstilling, all den tid Hemnes fortsatt har unngått påvist smitte. Med høy sannsynlighet kommer den, men nå er samfunnet langt bedre rustet til å håndtere viruset.
Det er både merkelig og spennende å observere hvordan samfunnet reagerer i krisetider. Folk aksepterer at myndighetene dikterer både hverdag, helg og ferie i svært stor grad. Samtidig ser vi at denne «lydigheten» ikke er like stor i alle land.
Lokalt har det stort sett bare vært positive opplevelser, i all elendighet. Folk står sammen, hjelper hverandre og støtter opp om hverandre. Hvordan langtidsvirkningene blir blant så vel unge som gamle er altfor tidlig å si, å «miste» en vår og kanskje en sommer kommer til å sette varige spor.
Varige spor kan det også bli i næringslivet. Mange ble pålagt å stenge, eller mistet så mange kunder at de ble nødt til å stenge. Myndighetene har så langt sprøytet inn milliarder, men det monner lite for de som er hardest rammet. Dessverre kommer langt fra alle bedrifter til å klare seg.
Egenkapitalen blant småbedriftene i Norge er lav, og dårlig rustet til å stå mot en slik plutselig endring. Samtidig står hele verden foran et betydelig skifte, enten man ønsker det eller ei. Norsk velferd er i stor grad basert på oljeindustrien, men det betyr ikke at videre satsing på den samme industrien vil kaste av seg i framtiden. Dagens energipriser viser nokså tydelig at framtiden som vanlig ikke er en kopi av fortiden.
Vi kan ikke ofre våre unges framtid for å få tilbake kortvarig materiell velstand.
Det er derfor oppsiktsvekkende å se at Høyres Linda Hofstad Helleland sier til Aftenposten at Norge nå må ta mindre hensyn til miljøet for å skape nye arbeidsplasser. Kanskje Helleland heller burde lyttet til partikollega og helseminister Bent Høies tale til de unge. Vi kan ikke ofre våre unges framtid for å få tilbake kortvarig materiell velstand.
Det er et soleklart rødt kort, de unge trenger, sammen med vår klode, et grønt og frodig kort, ett som skaper vekst, gang på gang.