Både politisk og administrativ side i Hemnes deltok på LVKs regionmøte for kraftkommuner i Bodø forrige uke. Der feiret de blant annet begravelsen av Kraftskatteutvalgets forslag til ny beskatning av kraftverk.
Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, LVK, skriver i en pressemelding etter møtet at de hadde 75 deltakere, deriblant altså både formannskapet og deler av administrasjonen fra Hemnes.
– Regionmøtet i Bodø er tilfreds med Regjeringens beslutning om å legge Sanderud-utvalgets innstilling til side. Regionmøtet vil likevel uttrykke sterk bekymring for at et såkalt ekspertutvalg med sekretariat fra Finans- og Olje- og energidepartementet ønsket å utradere årlige inntekter til distrikts-Norge på 5-6 milliarder kroner alene begrunnet i økonomisk teori, og helt uten forankring i de hensyn Regjeringens beslutning bygger på, skriver de blant annet.
Store konsekvenser
Om de foreslåtte endringene hadde blitt vedtatt ville det gått store konsekvenser for kraftinntektene for Hemnes. Etter en høringsrunde der stort sett alle uttalelser var negative valgte regjeringen å pakke utredningen ned i en skuff uten å ta noen av forslagene til følge.
LVK skriver videre at lokal beskatningsrett er et fundament for lokaldemokratiet:
– Mens mange kommuner i sentrale strøk nyter godt av økte inntekter fra personskattene, må naturressurssterke kommuner med færre innbyggere i større grad hente inntekter fra beskatning av naturressursbruken. Nordland fylke leverer 10-12 prosent av vår samlede vannkraftproduksjon i Norge, men vertskommunene i fylket mottar i dag bare 1 prosent av verdiskapingen. Selv denne prosenten ønsket Regjeringens «ekspertutvalg» å trekke inn til statskassen.
20 vannkraftkommuner i Nordland takker Regjeringen for beslutningen om å videreføre gjeldende inntektsordninger for vertskommuner:
– Regjeringen viser med det respekt for hundre års vannkrafthistorie, og står ved de løfter storsamfunnet gjennom generasjoner har gitt de distrikter som har avstått sine verdifulle naturressurser til beste for hele landet. Gjeldende konsesjons- og skatteordninger er fremtidsrettede og bygger på rettferdige fordelingsprinsipper.
Grønt skifte
I pressemeldingen fortelles det videre at vannkraftkommunene vil videreføre sine naturalytelser som bidrag til det grønne skiftet, og ber Regjeringen legge til rette for at også kraftforetakene ser seg tjent med ytterligere opprusting og utvidelse av vannkrafta.
Utvalgets forslag skapte en vridning der inntekter som tidligere havnet hos vertskommunene nå heller skulle tilfalle staten. I mandatet til utvalget var hovedoppgaven oppgitt til å vurdere om dagens vannkraftbeskatning hindrer at samfunnsøkonomisk lønnsomme tiltak i vannkraftsektoren blir gjennomført. Ettersom denne utredningen nå i sin helhet er lagt bort er det usikkert om ønsket fra vannkraftkommunene om tilrettelegging for opprusting av eksisterende anlegg blir vurdert.
I løpet av de siste årene har kraftanleggene ved både Nedre og Øvre Røssåga blitt renovert og effektivisert slik at de nå kan produsere mer kraft. Det er blant annet slike oppgraderinger som dagens regelverk gjør lite interessante for eierne av anleggene.
Pressemeldingen avsluttes med en oppfordring fra regionmøtet til landsdelens politikere fra alle partier til å igangsette et arbeid med sikte på å sikre Nordland en større andel av den verdiskapingen naturressursene i fylket gir opphav til.