Formannskapet fikk presentert de kommunale tiltakene som nå settes i verk i forbindelse med koronaviruset.
Tiltak. Formannskapet fikk presentert de kommunale tiltakene som nå settes i verk i forbindelse med koronaviruset. FOTO: Faksimile presentasjon

Kommunale grep mot korona

Den lokale situasjonen rundt koronasmitte endrer seg dag for dag. Det kan blant annet bety at planlagte arrangement i Hemnes må avlyses.

Da formannskapet hadde møte tirsdag orienterte enhetsleder for Helse og Velferd, Siv Bårdsen, for situasjonen.

– De som tror de er smittet skal ikke ta direkte kontakt med prøvesenteret på Mo, men ta kontakt pr telefon med fastlegen.

Kriterier for å bli  testet er om du har vært i nærkontakt med bekreftet tilfelle av covid-19, har pleiet/behandlet pasient, håndtert prøvemateriell eller hatt nærkontakt med bekreftet syk med covid–19, uavhengig av beskyttelsesutstyr – eller om du har vært på reise utenfor Norden og er helsepersonell med pasientkontakt.

– Vi skal nå finne en løsning for de som eventuelt ikke kan oppsøke legevakten for selve prøvetakingen, forklarte Bårdsen.

Dette gjelder pasienter som ikke oppfyller kriteriene for testing, pasienter som er så syke at det er nødvendig med legeundersøkelse for å få avklart behov for innleggelse, eller som ikke klarer å komme seg til testlokalet i egen bil.

– Vi må også finne ut hvordan vi skal ivareta innbyggere som blir satt i karantene.

Bårdsen fortalte videre at kommunen nå skal planlegge hvordan de skal møte en utfordring som at 25 prosent av de ansatte blir syke. Hun gjorde det også klart at større arrangement som planlegges i Hemnes må vurderes løpende.

Kjell-Idar Juvik (Ap) ba om at beslutninger om å nekte større arrangement bør tas så tidlig som mulig slik at de økonomiske konsekvensene ikke blir for store.

– Om arrangørene får beskjed tidlig kan vi avlyse uten at det påløper for mange kostnader, det er verre om det skjer like før, sa Juvik, som også er leder for Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget.

Om to uker skal etter planen Bleikvassli Vinterfestival avholdes. Rådene fra myndighetene endres nærmest daglig, mandag ble det sagt at arrangement med mer enn 1.000 personer burde avlyses, tirsdag ble samme grense nedjustert til 500.

I Italia, som så langt er hardest rammet i Europa, er nå hele landet satt i en slags karantene. Antall smittede i Norge er tirsdag kveld 356 ifølge VG, som opererer med noe høyere tall enn FHI. Dette tallet har økt kraftig dag for dag.

Det er så langt tre registrerte smittede personer i Nordland, to i Bodø og en i Hadsel. Det er derimot en rekke personer på Helgeland som sitter i karantene, deriblant en bussjåfør som jobber i Hemnes.