Ansatte i Hemnes kommune får reiseforbud, i alle fall så lenge de er på jobb.
Holder seg hjemme. Ansatte i Hemnes kommune får reiseforbud, i alle fall så lenge de er på jobb. FOTO: Bjørn Sverre Falch

Stopper alle kommunale reiser

Hemnes kommune nekter sine ansatte jobbreiser ut av Helgeland. Nei, det er ikke for å kutte kostnader, det er et koronatiltak.

Det er i en melding på Facebook de ansatte blir informert om de nye reisereglene.

Lars Tore Hatten er seniorrådgiver for blant annet beredskap i Hemnes kommune, og forteller at nå stoppes alle reiser i kommunal regi.

– Dette gjelder alle reiser på vegne av Hemnes kommune ut av Helgeland. Reiser som er bestilt må avbestilles så snart som mulig.

De ansatte oppfordres til å undersøke mulighetene for heller å avholde nettbaserte møter.

– Vi gjør dette etter en anbefaling fra fylkesmannen om å begrense reiser og offentlig transport. Vi er i en tidlig fase, og ønsker å unngå stor smitte, sier Hatten.

– Får dette konsekvenser for private reiser for kommunens ansatte?

– Vi anbefaler å begrense reisevirksomheten, men vi kan ikke pålegge. Folkehelseinstituttet fraråder reiser til områder med vedvarende smitte, og vi vet at det er folk som har vært i nærheten av folk som er smittet.

Ettersom mange nå har vært på vinterferie er det spesielt områdene i Nord-Italia samt Tirol i Østerrike som kan ha tatt besøk fra folk fra Hemnes. Disse områdene er klassifisert som områder med utbredt spredning.

– Er det noen i Hemnes som har blitt vurdert satt i karantene?

– Det har vært et par saker der det vurderes, og det ble tatt en prøve på legekontoret før helga som viste seg å være negativ.

Nå skal prøvene ikke lenger tas ved ditt lokale legekontor.

– Det er etablert sentralisert prøvetaking på Mo. Om du har mistanke om smitte skal du ta kontakt på telefon, du skal altså ikke møte opp, men tvert om holde deg i ro.

Det er mandag ettermiddag registrert tre tilfeller av smitte i Nordland, ingen av disse på Helgeland. Det er derimot flere tilfeller av personer som er satt i karantene. Dersom du tror du er smittet, skal du ifølge FHI ringe fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Det er ikke utviklet en vaksine mot koronaviruset.

Koronaviruset

  • Det nye viruset som fått navnet SARS-CoV-2 er et koronavirus (coronavirus) som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Sykdommen har fått navnet covid-19.
  • De fleste tilfellene av covid-19 som er rapportert (ca 80 %) har kun fått mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall.
  • Sykdommen smitter mellom mennesker og har spredt seg fra Kina til store deler av verden, inkludert Europa og Norge.
  • 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse». Erklæringen er ment å styrke Verdens helseorganisasjon (WHO) sin koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye viruset.

Smittemåte

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid (tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer) er i følge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.