Etterdønningene fra budsjettrotet fra 2018 skaper fortsatt politiske bølger inn i 2020. Da et brev fra Fagforbundet om budsjettbehandlingen i 2019 havnet i kommunestyret skapte det store protester.
I kommunestyrepapirene for siste møte var et brev til rådmannen vedlagt. Avsender var leder for Fagforbundet Hemnes, Thomas Skog, han stilte en rekke spørsmål rundt budsjettprosessen i 2019, med klar henvisning til samme prosess året tidligere.
Han ber om svar på praksis, lovlighet og arbeidsgiveransvar fra politikerne med bakgrunn i at det også ved budsjettbehandlingen i desember 2019 ble det igjen foreslått uspesifiserte rammekutt på mange millioner. Uspesifiserte rammekutt betyr i realiteten at en etat får mindre penger å rutte med, men politikerne peker ikke på hva eller hvor det skal kuttes.
Bakgrunnen
Bakgrunnen for den kraftige reaksjonen på forslagene i kommunestyret er trolig konsekvensene forslagene året før fikk.
Da budsjettet for 2019 ble behandlet i desember 2018 ble et svært ytterliggående forslag vedtatt, nærmest på overtid. Forslaget var fremmet av Sosialdemokratene Hemnes og Fremskrittspartiet. Forslagets konsekvenser ble ikke drøftet, trolig fordi det ikke var noe som tydet på at forslaget ville få flertall. Det var først da daværende gruppeleder for Arbeiderpartiet, Tord Johansen, som siste person på talerlisten kunngjorde at han trakk Aps forslag til fordel for SDH og Frps forslag det ble klart at dette ville vinne fram.
Bare timer etter avstemmingen ble det hevdet fra politikere, tillitsvalgte og administrasjon at det vedtatte budsjettet ville føre til masseoppsigelser og store problemer med å drive kommunen. Forslagsstillerne tok da kontakt med daværende ordfører og ba om at budsjettet måtte tas opp til ny behandling, noe som skjedde allerede i starten av januar.
Protest mot offentliggjøring
Tone Øvermo Bruun, Sosialdemokratene Hemnes, ba umiddelbart ordet og protesterte mot at dette brevet fra Fagforbundet ble offentliggjort.
– Jeg blir forundret over at en slik intern kommunikasjon mellom fagforbundet og rådmannen legges fram som referatsak. Rådmannen har ansvar for kommunikasjon mellom fagforeninger og administrasjon jfr. arbeidsmiljølovgivning, hovedtariffavtalen og øvrig avtaleverk, sa Øvermo Bruun, og krevde at deres kommentar skulle protokollføres.
Rådmann Amund Eriksen forklarte at Fagforbundet har fordelt oppgavene internt, og at det ikke er hovedtillitsvalgt som er avsender, men den politiske delen av forbundet, og poengterte at spørsmålene ikke gjaldt rådmannen, men var tvert imot fullt ut politisk.
Reaksjonene fra Fagforbundet kom som en følge av Per Øyvind Eriksen (SDH) sitt forslag om å kutte 3 millioner fra budsjettene til omsorg, helse/velferd og fellesoppgaver under budsjettbehandlingen i desember.
I rådmannens svar forteller han at han ikke var kjent med forslaget før det ble framlagt i møtet, og derfor heller ikke var bedt om å beskrive hvilke konsekvenser disse kuttene ville medført. Han fortalte videre at Rådmannens budsjettforslag ble lagt fram 30.10.19 mens endringsforslaget ble fremlagt i kommunestyremøte 19.12.19.
De tjenester som ble foreslått å kutte 3 millioner har tydeligvis ressursmessige utfordringer. Dette er utfordringer avisa har liten kjennskap til ettersom de til en viss grad er unntatt offentligheten.
Rådmann Eriksen bekreftet at det politiske miljø har vært orientert om det som omtales som en virksomhetskritisk situasjon innenfor et arbeidsområde. På spørsmål om informasjonen som ble gitt i kommunestyret som begrunnelse for kuttforslagene var riktig ønsket ikke rådmannen å vurdere innhold i den politiske debatten. Han forklarte imidlertid at forslagsstilleren sammenlignet tall med budsjettvedtaket i desember, men at dette vedtaket ble endret allerede 10.01.19.
Dette betyr at den prosentvise økningen som ble brukt som begrunnelse var fra budsjettet som ble utsatt for rammekutt på drøyt 10 millioner, og som ble omgjort og derfor ikke effektuert.
Det siste spørsmålet fra Fagforbundet var om det er lov å komme med slike forslag, noe rådmannen tolket som spørsmål om det er lov å foreslå omfattende endringer som ikke er konsekvensutredet. Han viste til kommuneloven og reglement for budsjett og økonomiplan der det står at konsekvenser skal utredes før de fattes. Rådmann Eriksen kunne allikevel ikke se at det ulovlig å komme med benkeforslag som mangler utredning.
Tord Johansen, som nå representer SDH, fant både brevet og situasjonen underlig.
– Jeg skjønner at man forsøker å ramme noen, det bekymrer meg. Jeg har sittet sammen med folk fra forbund og jeg kan ikke huske at de har kommet med noen forslag fra dem. Jeg tror ikke at det er så bra at dette kommer fram i brev, det er en helt uvant arbeidsmåte og jeg har aldri hørt om at noen har vært forhindret fra å komme med ønsker og forslag.
Trussel mot demokratiet
Tone Øvermo Bruun, SDH, gikk enda lengre i å beskrive brevet: – Jeg sitter igjen med en følelse av at dette er et angrep på demokratiet. Det er et politisk flertallsvedtak som ble pratet ned, sa hun med henvisning til daværende ordførers uttalelser til media i etterkant av vedtaket.
Hun fikk lite forståelse fra Herbjørn Knutsen, Sp: – Dette er ikke et brudd på demokratiet om et flertallsvedtak som vipper kommunen i grøfta blir kritisert. Dere kom jo krypende tilbake og ba om at det måtte endres.
Fagforbundet har nå fått sine svar, og i full offentlighet, men med protokollert protest fra de opprinnelige forslagsstillerne.