Ombyggingen av de 10 konteinerne fra brakkeriggen Hemnes IL kjøpte for snart ett år siden for å få sitt eget klubbhus ved idrettsplassen på Hemnesberget har gått tregere enn mange hadde håpet. Derfor trår gubbene i Allhusets Venner til med litt innsats.
– Vi har i utgangspunktet ei dugnads-økt på Allhuset hver onsdags formiddag, og diskuterte dette med å flytte noe av vår innsats til idrettslagets klubbhus da vi møttes første gang på Allhuset etter en lang sommerferie. Vi ble da enige om å benytte annenhver dugnads-samling til fordel for dette viktige prosjektet til Hemnes idrettslag. Vi har vel hatt en formening om at fremdriften ikke har vært så god som ønsket her oppe ved idrettsplassen, og vi ville derfor gjerne bidra til at arbeidet med klubbhuset kom seg over i «flytsonen», for å bruke et forslitt idretts-begrep, forklarer Asbjørn Solhaug på vegne av de dugnadsvillige gubbene.
– De 10 brukte konteinerne er satt sammen til to ulike seksjoner med fem pluss fem enheter med en åpen gjennomgang mellom seg. I de 5 første er det anlagt garderober, dusjer og toaletter. Her er det meste nesten helt ferdig, men vann og kloakk har manglet. Derfor har bruken av det hele vært begrenset til av- og påkledning for fotballspillere på kamper og trening. Men nå er arbeidet med å få koblet seg til vann og kloakk endelig kommet i gang.
Pensjonisthjelp
– Vi har vært så heldige å få nyslått pensjonist Arnstein Møllevik til å bistå oss med dette viktige arbeidet, forteller leder i Hemnes IL, Kjell Idar Juvik.
Arnstein har solid kompetanse og erfaring fra slikt anleggsarbeid for Hemnes kommune, og nå er han i full gang med grøftegraving med idrettslagets egen gravemaskin. Det blir ei grøft på omlag 100 meter ned til Idrettsveien, og så langt vi kan se blir det ikke behov for sprenging, bare rent gravearbeid, heldigvis. Rørleggere har gjort mye forberedende arbeide inne, så når grøfta og rørene er på plass begynner en ny tidsregning.
Onsdag 30 oktober hadde Allhusets Venner sin andre arbeidsøkt på klubbhuset. Denne gang hadde de blant annet oppgaven med å rive en såkalt yttervegg i en av konteinerne. En jobb som krevde både muskelkraft, brekkjern, vinkelsliper og metallsag. Et skikkelig grøvvelarbeid, om vi skal forstå de involverte riktig. Når så veggen av stålplater er fjernet, skal det bygges ny vegg med ei dør midt i. Flere slike stålvegger har blitt fjernet for å kunne lage andre romstørrelser og korridorer, så her duger ikke noen kvikk-fix-løsninger i det hele tatt.
Andre karer i dugnadsgjengen var i gang med å sette opp stenderverk for å kunne plateslå en vegg i et større rom som skal bli møtelokale og samlingsrom i selve klubblokalet. Men det er ikke til å underslå at det var en smule frustrasjon å spore blant de frivillige arbeidskarene.
– For mye rot!
– Her er alt for mye rot til å kunne arbeide effektivt. Vi bør antagelig avsette tid til å få ryddet vekk saker som ikke trenger å ligge strødd utover alle steder her, men det beste var om de med ansvar for fremdriften tok seg av dette. De vet hva som skal bevares og vise versa. Noe er vel egentlig skrot og søppel som skal vekk, og noe er materialer som skal brukes, så vi må flytte på en mengde saker hele tiden, er den unisone konklusjon hos gjengen fra Allhusets Venner.
Dette dugnadsprosjektet krever fortsatt arbeidsvillige hender fra mange frivillige, og Allhusets Venner har ingen intensjon om å gjøre innsatsen fra idrettslagets medlemmer – foreldre og sympatisører for øvrig – helt overflødig. Her bør nok langt flere bidra med en hjelpende hånd enn det som hittil har vært tilfelle, er den unisone konklusjonen til gubbene i Allhusets Venner. Hadde folk stilt opp slik det ble gjort da idrettshallen ble bygd hadde klubbhuset for lengst vært realisert.