Sosialdemokratene Hemnes består av to ulike utbrytergrupper fra Hemnes Arbeiderparti. Utgangspunktet var medlemmer som i protest mot moderpartiets positive holdning til EUs engergibyrå, ACER. Senere fikk de fylt opp listen med medlemmer som var misfornøyd med nominasjonsresultatet i Hemnes AP.
Per Øyvind Eriksen, Sosialdemokratene Hemnes
– Hva er den viktigste saken du vil jobbe for lokalt, og hvorfor?
– Sikre at Hemnes forblir en egen kommune med et godt tilbud av velferdstjenester for sine innbyggere. Vår kommune er presset på økonomi, gjennom statlige overføringer (regjering vil slå sammen kommuner, «tyner» de små!), Hemnes kommune har opparbeidet en så stor gjeld gjennom de to siste kommunestyreperiodene at den vil bli utfordrende å håndtere ved renteøkning.
– Er du for eller mot vindkraftprosjektene i tilknytning til Øyfjellet i Vefsn og i Sjonfjellet i forbindelse med mulig etablering av batterifabrikk?
– Er imot etablering. Nordland produserer mer kraft enn vi trenger, overføringsledninger sørover og østover overfører maks det de kan ut av fylket. Nye etableringer vil kreve nye overføringskabler som forbrukerne må betale. Vindkraft må underlegges samme regler og finansiering som vannkraft. Den norske stat subsidierer nå vindkraft med enorme beløp (merkelig av en regjering som er opptatt av markedskrefter og lik fri konkurranse!)
– Hva er din holdning til eventuelle vindkraftprosjekt i Hemnes?
– Negativ, all etablering som berører natur og naturressurser skal gi inntekter til den berørte befolkningen – Hemnes, slik systemet er i dag selv med vannkraften er det staten som høster i alle ender, lokal forvaltning sitter igjen med «smuler» for alle de ulemper som er skapt gjennom naturinngrep.
– Hemnes kommune må kutte i driftsnivået. Har du et forslag som kan ha vesentlig effekt?
– Hemnes kommune må drives effektivt og riktig. Gjeld må reduseres, det vil på sikt gi driftsbesparelser. Lovpålagte oppgaver må prioriteres av Hemnes kommune, alle tjenester som i dag ikke er lovpålagt må vurderes. Tjenestene skal produseres med minst mulig administrasjon, Hemnes har en stor administrasjon nå alle enheters administrasjon og sentraladministrasjon sees samlet. Det er behov for slanking av administrasjon, noen plasser er det behov for styrking av tjenester ut til unge og gamle i Hemnes.
– Hemnes blir ofte sett på som en kulturkommune. Bidrar kommunen nok til frivillige lag og foreninger?
– Kommunen bidrar betydelig, vi vil ikke redusere bidrag, men en grundig gjennomgang kan være nødvendig. Det er ikke likhet i tildelinger slik vi har det i dag. det må rettes.
– Korgfjellveien er stengt om vinteren, og benyttes som omkjøringsvei om sommeren. Bør Hemnes kommune utrede muligheter for bom for å finansiere vedlikeholdet?
– Nei!
– Hva mener du om kommunesammenslåing, og om Hemnes skal vurdere å slå seg sammen med noen i framtiden, hvilke(n) kommuner bør vi søke til?
– Hemnes skal bestå som egen kommune. Våre naboer sentraliserer alle sine tjenester til bysentrene. Frykter ved en sammenslåing at det ville være få velferdstjenester igjen i Hemnes etter få år.
– Bør skolestrukturen i Hemnes være uendret, i så fall hvorfor? Om ikke, hvilke endringer mener du kan være aktuelle?
– Skole har siden 2012 hatt en større reduksjon i tilskudd enn reduksjon i elevantall skulle tilsi. Skolen er blitt stadig bedre drevet, har gode resultater og lavt sykefravær. Det er små beløp en sparer på å gjøre endringer på skolestruktur. Utfordringene blir om fødselstallene fortsetter å gå ned, det gjelder i for alle fem tettstedene i kommunen. For neste fireårsperiode vil vi at skole skal fortsette den positive utviklingen med å opprettholde dagens struktur. Skole utgjør kun 18 prosent av vårt forbruk, har 10 av våre viktigste årskull som vi ønsker å bruke velferd på!
– Er privatisering av enkelte kommunale tjenester noe som bør vurderes for å spare penger?
– Det kan være aktuelt å vurdere. Offentlighetens penger skal brukes på best mulig måte for offentligheten, men er svært skeptisk til privatisering av f.eks. omsorgstjenester og barnehagetjenester, mener det ikke er veien å gå.
– De unges oppvekstvilkår har vært tema etter at Ungdata mv har vist at det er store utfordringer. Hva er den viktigste saken du vil jobbe for som skal forbedre dette?
– Ha fokus på skole, fritidstilbud, legge til rette for samlingspunkter for ungdommen. Vi har ungdomsklubber, idrettslag og musikk/kultur, vi kan utvikle dette ytterligere.
– Det er svært mange deltidsstillinger innen omsorg i Hemnes kommune. Hva er din holdning til dette, og hvilke tiltak vil du eventuelt vurdere for å endre dette?
– Ansatte må ha en stillingsstørrelse de kan leve av, skal vi få økt bosetting må det være store nok stillinger til at de i etableringsfasen kan leve av ei stilling. Men det må være en fleksibilitet, i perioder av livet er det kan det være at noen ønsker en litt mindre stilling for å kunne prioritere annerledes.
– Generelt sett inneholder partiprogrammene løfter som koster penger, men få og ingen inntektsposter. Hvordan skal du få kommuneøkonomien i balanse?
– Hemnes kommune må prioritere de lovpålagte oppgaver. Kommune driver en del produksjon som ikke er lovpålagt. Alle disse tjenestene og produksjon må vurderes. Effektivisering kan gi store gevinster. Det har vist seg at ved økt effektiviseringstiltak kan produksjon av tjenester økes betydelig eller drives vesentlig rimeligere. Hemnes kommune skal bli god på digitale løsninger. Det gir mindre press på mange tjenester og innsparinger kan realiseres. Hemnes kommune skal prioritere nedbetaling av gjeld, det vil gi årlig gevinst gjennom reduserte renteutgifter mindre til avdrag etter hvert. Politikere må prioritere og stille krav og følge opp, ta ansvar. På noen områder må Hemnes kommune løfte fram tjenester som styrker vår identitet og innbyggernes livskvalitet. Dette er nødvendig for å gjøre Hemnes attraktiv som bosettingskommune. Folketallet har en fallende tendens i Hemnes, befolkning får stadig en høyere gjennomsnittsalder og vi har undersøkelser som viser at kommune har utfordringer for barn og unge. Hver nyinnflyttet barnefamilie gir positive ringvirkninger på mange områder: økonomi, tjenestestrukturer, gjennomsnittsalder i kommunen og økte overføringer fra stat, boligtomter og rimelige boliger er viktig og nødvendig.
– Eiendomsskatt for boliger og fritidseiendommer har ikke vært et tema i Hemnes de siste årene. Er dette noe du vil vurdere å gjeninnføre?
Vi er negativ til eiendomsskatt.
Om klima
Disse spørsmålene er besvart av partiets andrekandidat, Tone Øvermo Bruun.
– Nevner lokalpartiet ditt ordet «klima» i partiprogrammet?
– Ja.
– Har lokalpartiet ditt et mål for hvor stor del av klimautslippene fra kommunen din partiet vil kutte?
– Nei.
– Hvor stor del av klimagassutslippene fra kommunen din vil partiet ditt å kutte innen 2030?
– 20-30 prosent.
– Går lokalpartiet ditt inn for ein politikk for mindre bilkjøring i kommunen din?
– Ja.
– Hva vil lokalpartiet ditt gjøre for å redusere bilkjøring i kommunen?
– Annet. (Har tiltak, men ikke blant de oppgitte alternativer i undersøkelsen)
– Hvilke klimatiltak vil lokalpartiet ditt jobbe for i løpet av de neste fire årene?
– Sette miljøkrav i alle innkjøp til kommunen, Investere i enøk-tiltak i kommunale bygg.
– Vil lokalpartiet ditt jobbe for andre viktige klimatiltak som ikke er nevnt i undersøkingen?
– Det skal vi sikkert.