Ordfører Christine Trones (H) ledet tirsdag møtet i valgstyret. Det kan være det siste politiske møtet hun leder som ordfører.
Riktignok gjenstår konstitueringen av det nye kommunestyret, der hun i alle fall skal lede inn i møtet. Om hun skal lede ut av det er derimot en sak som er langt fra avklart.
Vi sniker oss til et intervju straks valgstyret er ferdig, vi blir like godt med henne på «rommet mitt», som hun sier. Ordførerkontoret er stort og flott, Trones trives tydeligvis på «rommet».
– Sitter du på oppsigelse?
– Jeg er i alle fall veldig spent på hva som vil skje. Jeg tar selvsagt valgresultatet til etterretning, og jeg ser jo at vi ikke er største parti.
I erkjennelsen av at det er umulig å skape et flertall der ordførerens Høyre er med uten at også et parti som er større enn dem er med blir det naturlig å utfordre nettopp på størrelse.
– Det at dere må samarbeide med noen som er større for å skape flertall, betyr ikke det at dere også må gi fra dere ordførermakt?
– Nåja, det er mange muligheter å telle til tolv på. I det nye landskapet som har oppstått holder vi absolutt alle muligheter åpne, sier Trones, og holder dermed også åpen muligheten for å fortsette som ordfører: – Om det blir en åpning vil jeg selvsagt stille meg til disposisjon.
– Betyr det at dere kan være med på en løsning der dere må innfri konkrete saker, slik som for eksempel skolestruktur, eller ser du bare for deg et samarbeid om ulike verv som skal fylles?
Hun skisserer opp hvordan kabalen ble lagt og løst både for åtte år siden og ved siste valg for fire år siden.
«Regjeringsplattform»
– For åtte år siden utarbeidet partiene som samarbeidet et felles dokument. For fire år siden hadde vi ikke noe slikt. Jeg tenker at det var mye enklere når vi hadde et dokument i bunnen, men samtidig så kjenner partiene hverandre så godt og respekterer hvor vi står i de ulike sakene. Dette er uansett ikke ting jeg skal ta stilling til alene, sier hun.
Det er en kjent sak at selv om Sosialdemokratene Hemnes er gamle Ap-folk så betyr ikke det at de sitter godt ved samme bord. Dermed er ingen «automatiske» flertallskonstellasjoner.
– Det er en kjempevanskelig situasjon, det er ikke noe klart flertall, og så mange muligheter. Det ble et valg uten noen seierherre, selv om Senterpartiet gjorde et brakvalg. Arbeiderpartiet og Sosialdemokratene har også gjort et godt valg, de er tross alt fostret i samme vugge begge to.
– Når forventer du at det blir avklart?
– Det er umulig å si. Jeg har vært med tidligere der det hele var avgjort på to dager. For fire år siden brukte vi veldig lang tid, sier hun.
Velgerslitasje
– På riksplanet har Høyre vært i posisjon i lang tid, og lokalt i to perioder. Verken lokalt eller på riksplanet vinner noen tre ganger på rad. Lider dere av velgerslitasje?
– Det kan nok være litt slitasje. Velgerne tenker gjerne at det kan være greit å prøve noe nytt. Og så har vi hatt en nasjonal bølge som Sp rir på, den har slått ut for fullt også i Hemnes.
– Så kanskje det er greit for demokratiet med at makten vandrer?
Ordføreren virker ikke helt å kjøpe den tanken, men avslutter allikevel på en raus måte:
– Det er uansett verdige kandidater som står klar. Jeg ser det godt likt på vegne av Hemnes uansett hvem det blir til slutt.