Selv om det er lokalvalg farter rikspolitikerne landet rundt. I Korgen fikk Aps ordførerkandidat besøk av både partileder og rikspressen.
Jonas Gahr Støre har ingen grunn til å hvile på laurbærene. Meningsmålingene gir antydninger til et valgresultat med svært dårlig resultat, og i Nord-Norge ser de ut til å gjøre katastrofalt dårlig.
En meningsmåling utført av InFact for NRK viser nemlig at Senterpartiet går fram 14 prosentpoeng til 25,2 prosent av stemmene. Dermed passerer de Ap som bare får 24 prosent, en tilbakegang på 9 prosentpoeng sammenlignet med forrige valg.
Det er derfor forståelig at partilederen hadde lagt opp til et svært stramt og innholdsrikt program da han gjestet Helgeland på tirsdag, før han reiser videre til Salten og Lofoten senere i uka.
Lokal nominasjonstrøbbel
Mette Varem har hatt en tøff inngang til sitt politiske liv gjennom en svært kontroversiell nominasjonskamp i Hemnes Ap der hun etter flere avstemmingsrunder vant kampen om førsteplassen mot tidligere ordfører og stortingsrepresentant, Kjell-Idar Juvik. Mange av medlemmene ville ikke godta resultatet og meldte overgang til det nystiftede Sosialdemokratene Hemnes. Dermed er det et splittet lokallag som nå ruster seg til kommunevalget.
Dette var altså litt av bakteppet da Støre med følge trillet inn på tunet til ordførerkandidat Mette Varem i Korgen. Etter en hektisk økt på Mo var det tid for lunsj, pratelunsj. Rikspressen som fulgte i kjølvannet av Støre ble også servert, og dermed ble det etter hvert litt bedre plass for de lokale mediene.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Varem startet med å fortelle litt om Hemnes, hvor mange vi er og hvorfor vi blir færre.
– Vi blir stadig færre, men det er ikke fordi folk flytter, det dør flere enn det blir født. Vi ønsker å legge til rette for flere unge innbyggere som får barn, fortalte hun partilederen.
Kvinner i deltid
Hun trakk også fram et ønske om flere lærlinger ansatt i kommunen og ikke minst heltidsstillinger.
– 54 prosent av de ansatte i Hemnes kommune går deltid, og over 90 prosent av disse er kvinner, så dette er også en likestillingssak vi ønsker å gjøre noe med.
De diskuterte både viktigheten av bredbånd og ikke minst politireformen. Partilederen trakk nylig sin støtte til denne reformen fordi han mente den ikke har blitt gjennomført etter intensjonen. Varem fortalte om sine erfaringer etter 31 år i politiet.
– Reformen var helt nødvendig, og med den utviklingen vi har hatt i samfunnet var det nødvendig. Du kan ikke både drive utvikling, gjøre endringer og spare de samme pengene. Det er de som går i ytterste ledd som merker dette på kroppen, det er ikke morsomt å gå hjem fra jobb og synes du har gjort en dårlig jobb, forklarte Varem til Støre.
Under lunsjen fikk også de lokale mediene stille noen spørsmål.
Klimasaken har kanskje forsvunnet litt i bompengestrid i årets valgkamp. Vi ba ham beskrive hvordan også lokalpolitikerne kan ta grep for å begrense lokale klimautslipp.
– Vi er opptatt av at våre kommunepolitikere går gjennom de muligheter de har for å se hvordan de kan bidra. Kommunene har innkjøpsmakt, de bestiller bygg, bestemmer hvordan de bygges og hvilke utslipp de skaper.
Vindmøller og vannkraft
Lokalt er det vindmøllediskusjoner både i nord og sør. I Vefsn er det vedtatt et prosjekt som nå møter mye motstand, i Rana planlegges en vindmøllepark som en del av et prosjekt med batterifabrikk. Det er stadig flere som nå tar opp de ulempene slike anlegg medfører, og ikke minst at dette berører svært mye uberørt natur.
– Arbeiderpartiet har vært positiv til slike utbygginger, påvirker det dere å se den motstanden som kan synes som et slags distriktsopprør mot prosjektene?
– Det er veldig viktig at den lokale, kommunale stemmen kommer til uttrykk og blir hørt og at innbyggerne får sette seg inn i saken og politikerne uttale seg. Gode lokale prosesser bør komme til uttrykk i kommunestyret og bør tillegges stor vekt, sa Støre, uten å ta konkret stilling til prosjekter.
– Vi mener at NVEs plan over ulike områder som kan være egnet for vindkraft bør komme til behandling i Stortinget for å se om den er gangbar. Vi kommer til å trenge mer fornybar kraft, det er aldri enkelt enten det er vannkraft eller vind, det får betydning for naturen og da er det viktig at det har legitimitet blant folk, mente han videre.
Støre kunne ikke love noe støtte til å sikre vannkraftinntekter for kraftkommunen Hemnes.
– Vi jobber med dette som en del av vår industri og kraftpolitikk framover hvordan dette regimet skal se ut framover. Dette er komplisert og viktig å utrede godt, sa han uten å gi noen signaler om hvilken vei dette vil svinge for kraftkommunene.
Mistet grepet?
Avisa Hemnes’ antydning om at Ap har mistet grepet om distrikts-Norge ville han ikke helt kjøpe. Han var allikevel klar på at de har en jobb igjen å gjøre for å bli et ledende parti for folk i distriktene, men ga på mange måter dagens regjering skylden for de svake tallene.
– De siste årene har vi hatt en regjering som har gitt store skattekutt som stort sett har tilfalt de som bor i sentrale strøk og de med mest, kutt i budsjettposter som betyr mye for distriktene – slik som regionale utviklingsmidler, transportsektoren eller viktige velferdstjenester, slik som politi.
Han mente at dette har utløst en usikkerhet og raseri i norske distrikter som rettes mot makta i Oslo.
– Arbeiderpartiet blir nok litt slått i hartkorn med disse fordi vi har hatt makt opp gjennom årene, på tross av at vi har stemt mot de fleste av disse forslagene fordi vi mener de går i gal retning. Vi må nå jobbe for å få denne politikken ut og vise at vi har svar og ikke bare er et protestparti.
Om Arbeiderpartiet bare skulle gjort slik som enkelte andre som bare sier nei, nei og er imot alt så ville vi ikke vært oss selv.
– Betyr dette at det blir for dyrt å bære ansvarlige løsninger, at det er enklere å være et opposisjonsparti som bare protesterer?
– Nei, jeg tror ikke det. Om Arbeiderpartiet bare skulle gjort slik som enkelte andre som bare sier nei, nei og er imot alt så ville vi ikke vært oss selv. Når du ikke er deg selv får du heller ikke tillit.
Nominasjonen: Ferdig snakka
Støre hadde avslutningsvis noen tanker om den lokale nominasjonskampen. På spørsmål om det er unikt at det blir så steile fronter etter en nominasjon sa han følgende:
– Ja, jeg synes dere har vært gjennom en tøffere tørn her enn mange andre steder. En nominasjon skal bringe fram en som får størst oppslutning, og da er det ferdig snakka og bare å innrette seg etter. Her sitter vi igjen med en svært sterk kandidat som vi er stolte med å gå til valg med, sa han, mens han uten fagopplæring fylte multer på kamkaka. Om det gir lokale ekstrastemmer er noe uklart.