Øystein Meier Johannessen har markert seg kraftig i diskusjonen etter Arbeiderpartiets nominasjonsmøte for et drøyt halvår siden. Det er mange kamper om makt i samfunnet, og i de fleste tilfeller går det over, selv om man står på det som defineres som den tapende siden.
De som kjenner Øystein vet at han ikke er helt A4, ikke helt som de andre. De som trives best med å ha plassert mennesker i passende båser sliter med å finne en som Øystein passer inn i.
Fotlenke
For det etablerte samfunnet med forholdsvis klare skrevne som uskrevne regler blir selvsagt en selverklært anarkist vanskelig å hanskes med. Han har nylig båret fotlenke, hjemmesoning for forbrytelser. Narkotikaforbrytelser. Øystein har klare meninger om narkotika, og i mange land, herunder Norge, ser det ut til at samfunnet sakte men sikkert dilter etter ham.
Han har tilsynelatende vært sint i flere måneder. Det hagler med statusoppdateringer i sosiale medier, og ett og annet leserinnlegg sendes inn til redaksjonene på Helgeland. Noe kommer inn, men langt fra alt. Et innlegg han sendte for en tid siden ble refusert i Avisa Hemnes, men samtidig ble han invitert til en prat over en kaffekopp.
Refusert
Øystein takker ikke nei til en invitasjon. Han hadde for anledningen med seg sjåfør og bisitter gjennom Jan Martin Johnsen, hemnespatrioten som har et livslangt forhold til Arbeiderpartiet.
– Før var vi ikke akkurat venner, forklarer Øystein, og får bekreftelse fra Jan Martin.
– Nei, jeg var rett og slett forbannet på deg for alt tullet du fant på med hestehoder og slikt, men nå er vi gode venner, sier han.
I motsetning til Jan Martin er Øystein fersk i Arbeiderpartiet, og mest sannsynlig allerede ferdig med sin karriere der.

Det blir litt mer alvor. Vi snakker om det som har skjedd etter nominasjonsmøtet. Om hva som skrives, og retorikk. Vi snakker om kvinnesyn – og selvsagt rus.
– Har du blitt en sur, gammel konservativ gubbe?
– Ikke si det! Det hevdes at jeg er konservativ, jeg mener det er bevissthet. Samtidig må jeg innrømme at jeg har vært en liten kvinnehater hele livet, sier han, noe overraskende.
Kvinnemakt
– Jeg mener «metoo» har gått altfor langt, det er menn som har blitt presset til selvmord. Det er selvsagt ikke lov å sjikanere damer, og det skal være en ideologisk likestilling. Men damer kan ramme like mye som menn når de står der, mener han.
Jeg mener «metoo» har gått altfor langt, det er menn som har blitt presset til selvmord.
Det begynner å bli noen år siden vi hadde et «Hjemme-hos»-intervju med Øystein. Da var Kenneth Slotterøy Elvebakk der og festet ulike hendelser til filmrullene. Han skulle lage en film om den selverklærte bygdeoriginalen. Det kom en liten teaser i VGTV, så ble det stille.
(saken fortsetter under bildet)

– Det er kvinnemakt. Filmen kommer forhåpentligvis, men de damene som bevilger støtte til slike prosjekt holder igjen, hevder han.
I forbindelse med Terrasaken var kommunestyrerepresentanten Øystein Meier Johannessen, som da representerte sitt eget Samfunnspartiet, den eneste som hadde motforestillinger mot å plassere pengene i risikoprosjekt i USA. I etterkant av saken politianmeldte Øystein ordfører Kjell-Idar Juvik for å ha forledet kommunestyret i saken.
Byttet side
– Nå har du meldt deg inn i Ap og du har kjempet en innbitt kamp for at Juvik skulle toppe Arbeiderpartilisten til høstens valg. Hva har skjedd?
– Kjell-Idar kjenner faget som ordfører, han har stort kontaktnett. Han har lært. I motsetning til mange av mine politiske motstandere har jeg evnen til å tilgi, striden med Kjell-Idar er for meg et tilbakelagt stadium.
Kjell-Idar kjenner faget som ordfører, han har stort kontaktnett. Han har lært.
– Det har vært mange valg i verden der man mener det har vært urett. Presidentvalget i USA i 2000 endte i rettsalen, men Al Gore aksepterte til slutt resultatet, av hensyn til landet. Hvorfor fortsetter du en kamp som er tapt, er det ikke bare å akseptere at Varem ble øverst på listen?
– Jeg gir meg ikke på noe som er urett, ikke med en gang. Slik valget ble gjennomført, jeg vet de ikke hadde kontroll. Jeg vet at det ble fusket under avstemmingen, og at de ikke hadde kontroll. Det lå stemmetegn fra folk som hadde forlatt, og jeg sa til folk at om de ønsket omvalg var det bare å legg i flere stemmer, det ble avgitt flere stemmer enn det var stemmeberettigede igjen i lokalet, påstår han.
– Hvis du og flere jukset, betyr ikke det at Varem ville vunnet klarere med riktig avstemming?
– Nei, det ble blant annet avgitt stemme på en helt annen kandidat, forklarer Øystein, og uttrykker også kritikk mot prosessen med å ferdigstille listen.
Klubbet ned
Før de kom så langt var Øystein med på årsmøtet i Nordland Arbeiderparti.
– Det var ikke bare enkelt, jeg måtte få kasserer Jan Martin Johnsen i partilaget til å gå god for at jeg hadde betalt kontingent. Jeg fikk omsider lov til å delta på møtet. Her tok jeg opp fra talerstolen at det ikke er bra Arbeiderpartiet sentralt har en partileder som tjener penger på bolignøden. Jeg ble klubbet ned av møteledelsen, jeg tror de satt klar for å stoppe meg.
Det er ikke bra at Arbeiderpartiet sentralt har en partileder som tjener penger på bolignøden
– Når vi skulle ha suppleringsvalg brukte Mette Varem dette mot meg, og jeg kom ikke med på listen. Forslagene fra Hemnesberget ble nedstemt selv om det var Hemnesbergets folk som skulle erstattes, sier en skuffet Johannessen.
Han forteller at han var villig til å trekke seg fra lista, men bare om Otto Jonny Derås ville gjøre det samme. Lista som ble godkjent inneholder Derås og ingen Johannessen. Dermed startet han å samle inn underskrifter for å stille egen liste.
– Er ikke det å lage ei konkurrende liste, eller det å stå på ei annen liste når du er medlem langt mer enn det du kaller fraksjonsvirksomhet?
Han erkjenner at dette er i strid med vedtektene, og at han nå regner med å bli ekskludert.
(saken fortsetter under bildet)

Fraksjoner og lokallag
– Dette med fraksjonsvirksomhet, kan du definere det?
– Det er når en liten gruppering skader partiet, Gerhardsen skriver om dette i boka Tillitsmannen. Håndboka er fortsatt konstruktiv, og bør brukes.
– Hemnes Ap har fem lokallag som så møtes for å kjempe gjennom sine saker og fremme sine folk. Er dette en god ordning?
– Det har gått bra fram til nå, vi har blitt enig, sier han og får støtte fra Jan Martin.
– De siste 48 år har listetoppen til Arbeiderpartiet vært fra Hemnesberget, er det ikke greit med litt endring?
Samtalen vandrer igjen tilbake til nominasjonsprosessen, det var feil person og feil prosess – det er på tide å gå videre. Øystein har jo egen liste, med seg selv som ordførerkandidat.
Om jeg blir ordfører skal jeg ikke ha lønn såfremt pengene heller går til frokost i skolen
– Om jeg blir ordfører skal jeg ikke ha lønn såfremt pengene heller går til frokost i skolen. Jeg har trygd og klarer meg, sier han.
Yrkespolitikere
– Du sa engang til meg at vi ikke burde velge politikere som ønsker å være politikere. Samtidig har du ved hvert eneste valg forsøkt å bli valgt?
Øystein ler.
– Det stemmer nok, det var Platon som sa at de beste til å styre er de som ikke vil. Vi bør unngå karrierepolitikere, men dessverre er det snart de eneste vi har.
Øystein er ikke redd debatt. Som han forteller selv, han gir seg ikke så lett. På tross av at han må ha skrevet svært mange innlegg i sosiale medier om nominasjonskampen får han lite med respons.
– De få gangene noen tar opp debatten har du en tendens til å gå til kraftige personangrep mot de som er uenig med deg. Det kan være tøft å bli personlig kritisert i kraftige ordelag i full offentlighet, er ikke dette rett og slett netthets om mobbing?
Han glipper litt med øynene, og blir stille. Han tenker seg godt om før han svarer.
Jeg ble mye mobbet som barn, jeg var tatergutten så det kan være ting der.
– Det kan være, jeg ble mye mobbet som barn, jeg var tatergutten så det kan være ting der. Jeg sloss mye da jeg var yngre, det gjør jeg ikke lenger.
Rus
Det er en velkjent sak at Øystein ruser seg. Han har stått fram i NRK-programmet Trygdekontoret og snakket varmt om fleinsopp samtidig som han tok en solid dose. Han har tidligere tatt selvkritikk på at det i anledningen ble vel kraftig dose.
Samfunnsdebatten går nå på om enkelte rusmidler som er forbudt bør avkriminaliseres, eller legaliseres.
– Du har vel gått lenger, og gjerne oppfordret folk til å ruse seg på ulovlige stoffer?
– Jeg anbefaler ingen å prøve! Til mine egne sønner har jeg sagt om de skal ruse seg så var min anbefaling til dem å velge fleinsopp eller LSD fremfor alkohol. Med den kunnskapen vi har vet vi at det er mindre skadelig enn alkohol.
Til mine egne sønner har jeg sagt om de skal ruse seg så var min anbefaling til dem å velge fleinsopp eller LSD fremfor alkohol.
– Men rus er vel ikke å anbefale uansett?
– Det er en annen diskusjon. De som blir tatt for å ha brukt disse stoffene blir fratatt førerkortet og andre muligheter i livet. De kan drikke seg full og slå ut tennene til naboen uten at det får samme konsekvenser, sier han, og prater seg enda varmere.
– Jeg har hatt samme standpunkt siden 1985. Det er greit med kampanjer mot rus, men ikke straff brukerne!
Streng kontroll
– Hvordan mener du lovlig bruk av dette skal kunne fungere i samfunnet?
– Det bør organiseres under streng samfunnskontroll, Vinmonopolet fungerer jo. Det vil gi rene stoffer, bare se på hvordan ting ble under forbudstiden for alkohol. Det var metanol, og mange døde.
– Hvorfor blir det rus, burde ikke verden klare seg uten?
– Det er den indre balansen som gjør det, plager forsvinner når man ruser seg. Det psykiske hjelpeapparatet kunne nok fjernet mye misbruk, vi trenger flere psykologer enn politi, sier han, og avviser tanken på å oppnå et samfunn uten rus.
Svaret på overskriften er nei, Øystein er verken politi eller røver. Han er egentlig ikke så sint heller, men veldig engasjert i sakene som opptar ham.