Avisa Hemnes
6 minutter lesetid

Levende lokalsamfunn i Hemnes

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.


Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.


I en valgkamp hvor flere parti går til valg på å sikre skolestrukturen (SDH, SP, Grønt Hemnes og FRP), så fins det noen parti, der særdeles Hemnes AP og Hemnes SV har klare oppfatninger om at nedlegging av for eksempel Bjerka skole (og andre) er løsningen for en god og trygg kommune. At de selv har stemt for kommunes samfunnspolitiske plan driter de en lang mars i. En plan som et enstemmig kommunestyre har gått inn for, en plan som politikerne har vedtatt for å sikre en stø kurs for kommunes innbyggere. De skal ikke engang vite om dette gir forbedret økonomi eller forverret økonomi, Jon Ervik i Hemnes SV klager sin nød med at foresatte må kjøre unger på kveldstid for å komme inn i en hall, men gir blaffen i at i hans forslag så er ikke SFO heller tilrettelagt for. Da må man bare regne med at pendlere må kjøre til og fra SFO mange mil hver morgen og ettermiddag.

Hemnes AP er nå blitt en tilnærmet bygdeliste for Korgen, postnummer patriotismen til Mette Varem og hennes nære «rådgivere» får tidligere AP ordførere til å fremstå som en åpenbaring. Hemnes Høyre trenger man ikke nevne så mye, de har i alle år vært en pådriver for å ha «to av alt» og ikke unne steder i vekst en skole. det som uansett kjennetegner alle disse partiene er at de ikke vil ha felles legesenter, felles ungdomsskole eller et omsorgssenter. Da brukes ikke økonomi som et argument,selv om det for flere år siden ble sagt at to omsorgssenter i stedet for ett koster HK 25 millioner mer pr år å drifte enn et omsorgssenter.

Man skulle tro at en som vil være ordfører for hele? kommunen, i det minste kunne sette seg inn i forskning rundt området og hva en skolenedleggelse vi føre til, men neida, her som i flere andre saker er det viktigste å dyrke egen populisme i egen hjembygd. Det kunne vært på tide å sett på hvor befolkningsøkningen i Hemnes har vært de siste 20-30 år, og funnet ut grunnen til dette.

Mariann Villa på Ruralis (tidligere Norsk senter for bygdeforskning) har forsket på skolesentralisering og kommet med en del konklusjoner. Dette er en omfattende rapport som henviser til mange andre forskningsrapporter. Hun skriver følgende: «Nasjonal politikk og anbefaling har vært å ikke legge ned barne- og ungdomsskoler av økonomiske grunner. Likevel er budsjetthensyn oftest grunnen til nedlegginger»

Hvorfor skole, sitat videre: «Nedleggelser av skoler vil ikke umiddelbart føre til utflytting men heller mindre innflytting og uttynning av lokalsamfunnet på sikt».

Skole, idrett: «Foreldre har bedre kontakt med små skoler enn større skoler»

Når det gjelder idrett og det som er essensielt i driften av et idrettslag framkommer det følgende: «Grisgrendtprosjektet viste til eksempel ingen systematiske forskjeller mellom store og små skoler når det gjaldt skoleresultat, men elever med daglig skoleskyss var i dårligere fysisk form enn elever som ikke hadde skoleskyss»

Rapporten er klar på at tilbud reduseres over tid som følge av skolenedlegging, dette skjer som uttynning av lokalsamfunnet. Rapporten sier også følgende når det gjelder betydningen av skolen: «Det er imidlertid liten tvil om at skolen betyr noe for lokalsamfunnet, slik Rønning mfl. (2003) viser når de beskriver skolen både som et servicesenter for innbyggerne, et sosialt fellesskap og en kulturbærer. Så selv om små skoler kan være dyrere å drive enn større skoler (Rønning mfl. 2003) bør skolens utvidede betydning for lokalsamfunnet tas med i det totale regnskapet»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning videre: Videre i forskningsrapporten står det følgende: «Man skiller mellom tre typer attraktivitet: bedriftsattraktivitet, besøksattraktivitet og bostedsattraktivitet, og regner gode skoler, barnehager, kulturtilbud, privat tjenestetilbud, tilgang på natur, fritidstilbud og estetisk vakre sentrum som en viktig faktor for bostedsattraktivitet»

Videre sitat: «Bygder der skolen blir lagt ned og det er lang vei til skolen stagnerer gjerne befolkningsutviklingen. I slike bygder er det gjerne utflytting, lite tilflytting og på sikt forgubbing og uttynning»

Som leder i Bjerka IL har jeg også en bekymring, det er ikke Bjerka IL sitt ansvar å bestemme fremtidig strukturer innenfor skolesektoren, men laget er uansett forpliktet til å vurdere om videre drift er mulig og de konsekvenser en skolenedleggelse vil kunne ha for idrettslaget og fremtidig tilbud og aktivitet. Mange offentlige rapporter er klar på at alle lokalsamfunn som mister sin lokale skole på sikt vil påvirke lokalsamfunnet negativt i form av at det vil bli færre tilflyttere og at tilbudene da naturlig nok reduseres på sikt. I dag er det fem reine idrettslag i Hemnes kommune. Alle disse ligger der det er skole. Det er naturlig, og slik blir det nok trolig også i fremtiden. Det vil i så fall bety at der skolene forsvinner, vil det nok være stor sannsynlighet for at også idrettslagene gradvis legger ned sin drift. Å drifte et lag for kun å holde liv i anlegg er ikke hensikten med idrettslag, den jobben må i så fall kommunen i fremtiden ta.

Bygder og tettsted som driver frivillighet trenger ressurssterke mennesker som ønsker å bidra for å gi et best mulig tilbud, til det trenger vi positive mennesker som bor, lever og vokser opp i trygge stabile rammer, det gir motivasjon til å bidra. Det er derfor ønskelig med en stabil kurs som bidrar til lokalt engasjement og trygghet for barn og voksne. De som ønsker dette, bør velge partier som ønsker levende lokalsamfunn som igjen bidrar til vekst og utvikling i Hemnes.

PS: Det som er enda et lavmål er Hemnes AP sin løgn i eget program, sitat: «videreføre planlegging av allaktivitetshus på Bjerka». Unnskyld meg, men hva har Hemnes AP gjort av planer rundt dette? For noen år siden var alle planer, tegninger og kostnader klare, og hvem stoppet dette? Jo Hemnes AP. Korgenpatrioten Mette Varem har ikke lagt to fingre i kors for dette, det kommer hun garantert ikke gjøre kommende periode heller. Hennes våpendragere som Otto Johnny Derås har vel aldri, til dags dato i sitt liv, holdt opp labben i en positiv avstemning på noe som skulle skje utenfor Korgen. Jeg tror velgerne forventer at de innvalgte politikerne har litt mindre tunellsyn slik at de ser hele Hemnes kommune.

 

Terje Ånonli