Avisa Hemnes
7 minutter lesetid

Vil ha planprosessen i gang

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Fortescue har levert et planinitiativ og har allerede hatt et oppstartsmøte med Hemnes kommune. Det betyr at det australske selskapet nå er klare for å komme i gang med en offentlig planprosess.

Bak firmaet Mula Hemnes H2 AS finner vi Fortescue (FFI). Mula Hemnes H2 AS søker konsesjon for erverv av eiendommen Sundsveien 22, gnr. 63, bnr. 15 i Hemnes kommune.

Planen med eiendommen er å etablere et anlegg for produksjon av grønt hydrogen og grønn ammoniakk på eiendommen. Dette vil etableres på området mot Sørfjorden, mens den nordre teigen vil utvikles separat. Dette vil medføre at eiendommen vil omreguleres til industriformål.

Nå vil konsesjonssøknaden følge normal saksgang, der kommunedirektøren først kommer med sin innstilling. Deretter behandler landbruksnemnda saken, gjør et vedtak som går videre til kommunestyret. Utvalgets vedtak kan være identisk med kommunedirektørens, eller avvike fra innstillingen.

Når kommunestyret så får saken, er det landbruksnemndas innstilling som gjelder. Om denne er endret, sett opp mot kommunedirektørens innstilling, må noen fra nemnda fremme denne i kommunestyret for at den eventuelt skal kunne bli vedtatt.

Kommunedirektørens innstilling i saken er at «Hemnes kommune anbefaler Statsforvalteren i Nordland å se positivt på konsesjonssøknaden for Mula Hemnes H2 AS.»

Videre heter det fra Hemnes kommune at dersom resultat av planlagt reguleringsprosess for området, er til hinder for ønsket etablering, anbefales det at det settes vilkår om fortsatt landbruksdrift. Dersom plan- og eventuell fremtidig byggesaksprosess går ut over 5 år, dvs. jordleieperioden, må søker påse at driften forlenges til saken er avklart.

I saker hvor søker er et AS, er det slik at kommunen skal utrede og forberede saken og gi en uttalelse til Statsforvalteren. Denne nye forskriften om saksbehandling trådte i kraft 07. juli i 2023.

Er LNF-område i dag

Eiendommen det er snakk om, Sundsveien 22. gnr. 63, bnr. 15, ligger på Sund, drøyt tre kilometer sør for Hemnesberget. I sakspapirene til landbruksnemnda fremgår det at eiendommen har to teiger, hvorav tun og innmarksarealer ligger sentralt på Sund. Denne teigen er avgrenset av veiareal, tunarealer på naboeiendommer og sjøen, og sånn sett ligger jordbruksarealet noe inneklemt.

Den andre teigen beskrives som en ren skog- og utmarksteig som ligger lengst sør i Sundsmarka, om lag 2,5 kilometer sør for tunet. Hovedtyngden av eiendommens produktive skogareal befinner seg på denne teigen, og dette skogarealet har adkomst til fylkesvei 808 via felles traktorveinett. Det eksisterer ikke nyere skogbruksplan på eiendommen.

Jordbruksarealene er bortleid, og eiendommen har over lengre tid kun blitt nyttet som fritidseiendom av tidligere eier.

Området det søkes konsesjon på er i dag avsatt som LNF-område i kommuneplanens arealdel fra 2006. Søker vil starte opp et reguleringsarbeid til nytt formål, og de er fra Hemnes kommunes side orientert om at utfallet av planprosessen ikke kan forutsees nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen

Konsesjonssøkerens plan med eiendommen er å etablere et anlegg for produksjon av både grønt hydrogen og grønn ammoniakk på eiendommen. Dette er tenkt etablert på området mot Sørfjorden, mens den nordre teigen vil utvikles separat.

Dette vil medføre at eiendommen vil søkes omregulert til industriformål, gjennom en ordinær planprosess, som det nå altså er bedt om at igangsettes.

Bedriftsetableringen i området kommer som konsekvens av regjeringens satsning på grønn hydrogen- og amoniakkproduksjon.

Selskapet har til hensikt å ikke bruke mer areal en nødvendig for etableringen av eget tiltak. En kan prøve å legge til rette for annen komplementær industri på naboområdene, for å oppnå enda mer energigevinst. Dette er ikke nevnt i konsesjonssøknaden, men i planprosjektet hvor det er bedt om oppstartsmøte med Hemnes kommune for plansaken.

Søker har i sin presentasjon av prosjektet i møte med Hemnes kommune desember 2023, opplyst at søker selv kan endre formålet med eiendommen til fortsatt landbruksformål, dersom det er nødvendig.

I konsesjonssøknaden opplyses det om at eiendommen er avtalt driftet med utleie av jord fortsatt i 5 år. Det er også slik at søker ikke har planer om å bosette seg i området.

Vil anbefale positiv behandling

I Hemnes kommunes vurdering av søknaden, erkjenner de at formålet med konsesjonen ikke er i tråd med intensjonen i loven og dagens gjeldende arealplan.

I saksfremlegget vurderer Hemnes kommune forholdet til punktene i konsesjonsloven slik:

– Oppstart av grønn energi og bærekraftige energikilder er generert ut ifra en statlig ønsket politikk for å imøtekomme dagens behov og ikke minst fremtidige generasjoners behov og helhetlig ressursforvaltning.

– Det skal også ivareta bosettingen i område, på generelt grunnlag med etablering av arbeidsplasser.

Denne type bedrifter og produksjon er etablert etter både kommuneplanens arealdel fra 2006 og innføring av konsesjonsloven. FNs bærekraftmål er også av nyere dato.

På bakgrunn av sine vurderinger sier Hemnes kommune seg positiv til å bidra i en ønsket energipolitikk, ved å anbefale positiv behandling av søknaden. Som en forutsetning for dette setter de at reguleringsplan med de nødvendige formål, kan vedtas. Dersom resultat av reguleringsprosessen er til hinder for ønsket etablering, bør det settes vilkår om salg av eiendommen og/eller bortfall av konsesjonsformålet.

LNF-område


  • LNF-område er forkortelse for Landbruks-, natur- og friluftsområder, jfr. plan- og bygningslovens § 11-7 nummer 5.
  • I områder som bli lagt ut til LNF‑område i kommuneplanen, er det ikke tillatt med annen bygge- og anleggsvirksomhet enn den som har direkte tilknytning til landbruk eller stedbunden næring.
  • Hvis man skal kunne bygge på en LNF-tomt, må man starte opp en prosess med å endre området fra «grønt til gult» Første må man da melde inn et ønske om å få avsatt LNF-området til annet formål i forbindelse med rulleringen av kommuneplanen. Dette er en mulighet som vanligvis kommer hvert fjerde år.