Ny brannbåt på plass i Hemnes – nå trenger brannvesenet hjelp til å finne navn

Hemnes brannvesen har fått ny brannbåt. Den skal gjøre jobben tryggere og mer effektiv på fjorden – og nå kan du være med å gi den navn.
En liten fugl kvitret til oss at Hemnes brannvesen hadde fått seg ny båt. Avisa Hemnes slo derfor på tråden til brannsjef, Kent Andreassen, for å finne ut hva slags farkost de har skaffet seg – og hva den skal brukes til.
Litt annen type båt
– Hva slags båt er dette – hva kan den gjøre som den gamle båten ikke kunne?
– Dette er en båt som Interkommunalt Oljevern har skaffet som erstatning for den båten vi hadde på Hemnesberget. Det har vært en utskiftningsplan på båtene, og nå var det vår tur.
Brannsjefen forklarer at dette er en litt annen type båt enn den de hadde før, og at den har mer dekkplass. Den gamle var ikke så egnet å jobbe fra.
– Vi merket under togulykka ved Finneidfjord i fjor at vi hadde behov for en litt annen type båt. Vi var med på en oljeaksjon da, og for et slikt formål er denne nye båten perfekt.
Andreassen legger til at båten også kommer godt med i den generelle beredskapen. Den kostet dessuten ikke Hemnes kommune et øre, da det er Oljevernet som har anskaffet den. Den nye båten ligger i beredskap og kan også brukes hvis det blir brann.
– Hvor stor er den, og hva slags utstyr har den om bord?
– Dette er en 20 fots båt med motor på 150 hestekrefter. Foreløpig har vi ikke annet fast utstyr, men vi planlegger å ha ei brannpumpe tilgjengelig. Ellers tar vi med det utstyret vi trenger, alt etter hva slags hendelse vi rykker ut på. Om vi skulle ha behov for det, kan vi også frakte en ATV i båten, oppgir brannsjefen.
En kjemperessurs
Båten ligger nå til kai i marinaen, med lett adkomst ved behov.
– Den forrige båten har vært ganske mye i bruk, så det er bra å ha i beredskap, påpeker brannsjefen.
– Kan den også brukes til andre ting – for eksempel leteaksjoner eller ulykker på fjorden?
– Absolutt – det er det som gjør det helt suverent for oss. Den forrige ble brukt til det flere ganger. Det er en kjemperessurs for oss å ha, understreker Andreassen.
På spørsmål om hva båten betyr for sikkerheten til folk ved fjorden, svarer brannsjefen at det absolutt er en trygghet for innbyggerne å ha en slik båt i kommunen. Samtidig håper de å slippe å bruke den, men når det først er behov, er det veldig bra å ha den tilgjengelig.
– Det er et bra verktøy for tjenesten vår, og feierne kan også bruke den når de skal på andre siden av fjorden på arbeid, forklarer han videre.



Brannsjefen forteller også at båten er registrert hos Hovedredningssentralen, slik at de vet hvor den er, og de har allerede opplevd å bli utkalt som ressurs derfra.
– Trenger dere noen opplæring i å bruke den, og hvem kan kjøre den?
– De som har båtførerbevis kan kjøre den, og vi skal kjøre en runde med internopplæring. Vi har jo allerede rutiner for bruk av båt, så det er ikke noe nytt sånn sett, sier Andreassen.
Ønsker navneforslag fra publikum
– Har båten et navn? Hvis ikke – skal den få et?
– Den har ikke fått navn, så leserne kan gjerne komme med forslag. Da skal vi døpe den om vi får mange gode forslag, avslutter brannsjefen med et smil.
Dermed inviterer Hemnes brannvesen både store og små til å sende inn kreative navneforslag. Kanskje blir nettopp ditt navn å se på den nye brannbåten som ligger klar i marinaen!
Hva er IUA?
- Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) er et samarbeid mellom kommuner for å håndtere akutt forurensning, inkludert oljeutslipp. IUA-ene ble etablert i 1993 og dekker både sjø, land og vassdrag. Per 2021 finnes det 32 IUA-regioner i Norge.
- Alle landets kommuner er pålagt å delta i et slikt samarbeid. Innenfor hver region samarbeider medlemskommunene ved hendelser med akutt forurensning på land og i sjø, gjennom å dele ressurser, kunnskap og utstyr.
- IUA-ene er ansvarlige for å utarbeide beredskapsanalyser basert på miljørisikoanalyser og utvalgte scenarioer. Den kommunale beredskapen mot akutt forurensning skal etableres på grunnlag av disse analysene og beskrives i en beredskapsplan.
- IUA-ene gjennomfører opplæring, beredskapsøvelser og testing for å sikre at beredskapen er effektiv og oppdatert.