Sommerlate dager

Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Tiden på året der tempoet hos mange går litt ned inntreffer typisk noen dager ut i juli måned. I avisverden kalles det gjerne agurktiden, noe urettferdig egentlig.
De nyhetene som pleier å ta opp plassen i resten av året viker, og det blir tid for både refleksjoner og ettertanke. De aller fleste har noen uker med ferie, mens de som er igjen leter etter saker som passer lesere i sommermodus. Til og med papiravisa tar seg tre uker med ferie, men på nett fortsetter nettavisa gjennom hele sommeren.
Når noen skal ha ferie og samfunnet tilsynelatende senker pulsen så betyr det slett ikke alle. For noen er det høysesong, det merkes svært så godt både hos reiseliv og hos handelsstanden.
På få år har nordmenns feriebudsjett i utlandet blitt nærmest halvert. Årsaken er økt velferd og dermed prisstigning i landene vi ønsker å besøke, men aller mest har en stadig svakere norsk krone barbert lommeboka. Om det er dårlige nyheter for solhungrige nordmenn er det gode nyheter for norsk reiseliv. For utlendinger har dette nemlig slått ut med motsatt fortegn, Norge har blitt et mye billigere ferieland.
Klimautfordringene har skapt nye utfordringer. De siste årene har vært preget av skogbranner og svært høye temperaturer i typiske ferieland, så høye at folk søker kaldere farvann. Begrepet coolcation, der turister drar til Norge for å unngå varmen har gitt klingende mynt i reiselivskassa.
Nord-Norge er spesielt populært, men er i liten grad tilrettelagt for å ta imot større mengder med turister. Det finnes få organiserte ting turister kan oppleve. Sagt på en annen måte, ting som koster penger, og som skaper verdier i lokalmiljøene.
Utviklingen i verden har dreid mot mer ekstremt vær og ustabile og urolige politiske forhold i verden. Norge kan bli en rolig og trygg havn i framtiden, et land turister foretrekker. Noen har allerede lykkes med å bli innholdsleverandører, og tar mot turister hele året. Det er ingen grunn for at det ikke skal være mulig også på Helgeland.
Spørsmålet blir kanskje heller hva vi selv ønsker. Turisme møter nå motstand både i sydligere strøk og i Norge. Det handler i stor grad om å ha kontroll på hva man ønsker og gjennomfører. Så enkelt, og så vanskelig.