Hvorfor ta opp kampen mot HAF?

Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Siden 29. november 2023 har foreldrene mine i Bygdåsen i Hemnes kommune vært uten ordinær renovasjon. Da gikk HAF tom for bensin og stengte butikken. Samtidig tok mamma og pappa opp kampen mot overmakta. Dette gjorde de ikke bare fordi frakt av søppel i privat befordring er lite hensiktsmessig. De har nemlig i flere tiår trillet søppeldunk ukentlig over 100 meter til felles samlingspunkt ved kommunal vei, og har derfor rikelig erfaring med å tilrettelegge for HAF. De tok også opp kampen fordi beslutningen var uforståelig.
- Uforståelig fordi tjenesten plutselig opphørte uten forvarsel.
- Uforståelig fordi spørsmål til HAF som regel ikke ble besvart.
- Uforståelig fordi spørsmål om innsyn til HAF aldri ble besvart.
- Uforståelig fordi informasjon fra HAF var sprikende.
- Uforståelig fordi vedtak som måtte etterlyses av beboere var ubegrunnet da det kom.
Her har nok mange saker med HAF sluttet og tjenestemottakere bøyd seg for HAFs vilje. Det er problematisk av mange grunner.
- Problematisk fordi renovasjonstjenesten har stor betydning for beboere i en kommune.
- Problematisk fordi det skaper usikkerhet og er lite forutsigbart.
- Problematisk fordi det øker sjansen for miljøforurensning.
- Problematisk fordi søppel er til sjenanse og skade for både mennesker og dyr.
Det er også problematisk fordi det er et ujevnt maktforhold mellom HAF og beboerne. Den profesjonelle parten, som normalt ville vært HAF, forventes å kunne jobben sin. HAF henter ikke bare søppel. De fatter også forvaltningsvedtak. I det offentlige finnes det regler for slike vedtak. Disse reglene er til for å sikre borgernes rettigheter, likebehandling, effektivitet, åpenhet og innsyn, forutsigbarhet og beskyttelse mot maktmisbruk. Mye av dette er kvaliteter som beskriver et velfungerende demokrati. Manglende etterlevelse er derfor et demokratisk problem.
Til tross for mangelfull informasjon fra HAF, ble det bedt om ytterligere begrunnelse for vedtak. Dette er også noe man har krav på etter forvaltningslovens regler, og som det skulle vært informert om i vedtaksbrevet. Begrunnelsesplikten som pålegges HAF her er en viktig rettssikkerhetsmekanisme. Det setter partene i stand til å forstå vedtaket, men er også bevisstgjørende for den som fatter vedtaket, og vil dermed kunne bidra til riktige vedtak. Begrunnelser bidrar derfor til enhetlig og konsekvent praksis. Mangelfull begrunnelse gjør det også vanskelig for klageinstans å overprøve vedtaket.
Det var kanskje derfor forståelig at administrasjonen i Hemnes kommune valgte å innstille på å avvise klagen som ble sendt inn. Dette til tross for at de samme saksbehandlingsreglene gjelder for kommunen i klagesaker. I saksutredningen fra administrasjonen gjentas udokumenterte påstander om en bakke med stigningsgrad på 16 %. Klagenemnda fikk dessuten bare en liten andel av saksdokumentene lagt ved saksframlegget ved behandling i formannskapet 11. juni 2024. Administrasjonen glemte likevel ikke å påpeke at avgjørelsen helt riktig ikke kunne påklages videre, kanskje i den tro at utfallet gikk i deres favør.
Heldigvis skjønte politikerne i Hemnes kommune at saken var større enn de tre berørte tjenestemottakerne og vedtok at søppel blir hentet i Bygdåsen. En avvisning av klagen kunne ført til at HAF i praksis kunne fattet likelydende vedtak for hele Bleikvasslia og deler av Hemnesberget. Kanskje du også ville blitt berørt? Eller kanskje du allerede er berørt? I så fall er det verdt å få prøvd saken din på nytt! Elektronisk adresse til HAF er haf@haf.no, telefon 751 98 200.
Her trodde jeg i min naivitet at saken kunne avsluttes på denne måten:
Framfor å gi HAF flere priser, bør innbyggere på Helgeland takke de som tok opp denne tidkrevende og utmattende kampen. Hemnes kommune som deleier av HAF bør kreve kurs i forvaltningsrett til alle som fatter vedtak for seg. Hemnes kommune bør nok også vurdere kurs selv. Det ligger flere slike gratis på Youtube. For å gjenopprette noe av tilliten, bør Hemnes kommune også ta initiativ til at det gjennomføres forvaltningsrevisjon både av kommunen og av HAF. Lykke til!
Men så fortsatte sirkuset:Tre dager etter klagenemndas endelige beslutning, en beslutning hvor såkalt overprøving er uttømt, har administrasjonen og ordfører i Hemnes kommune møte med HAF. I dette møtet blir det besluttet at det likevel ikke skal hentes søppel i Bygdåsen. Dette har verken Hemnes kommune eller HAF adgang til å gjøre. Saken er ferdig behandlet. Hvordan en slik tolkning av klagenemndas vedtak vil stå seg en eventuell rettslig prøving gjenstår å se. Sivilombudet er selvfølgelig koblet på og bistår nok mer enn gjerne både Hemnes kommune og HAF med kritikk og anbefalinger til hvordan forvaltningen bør rette opp i feilene.
Lykke til!
Bjørn Finnes,
sønn til Arnleif Finnes og Marit Abrahamsen