Avisa Hemnes
11 minutter lesetid

Lokalmatfrokost til nordlandsrepresentanter

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Forrige uke turnerte stortingspolitikerne Margunn Ebbesen (H), Brønnøysund, og Jonny Finstad (H), Vestvågøy, rundt om på Helgeland. På besøk i Hemnes ble de invitert på frokost til leder av Hemnes Høyre, Christine Trones.

Sammen med Birgitte Skjefstad, ny leder av Okstindan natur- og kulturpark (ONK), fikk Christine Trones promotert Hemnes kommune ved blant annet å få vist fram en hel del av det vi har å by på gjennom vår lokalmattradisjon.

Helgelandsturne

Stortingspolitikere risikerer nok å komme langt unna grasrota de representerer når de blir sittende på Stortinget ei stund, og det er også langt fra Helgeland til Oslo. Nordland fylke har tilsammen 12 representanter på Tinget på tvers av partier, og det er et langstrakt fylke med mange ulike problemstillinger og utfordringer som skal fremmes og løftes fram. Dette er da også nordlandspolitikerne Margunn Ebbesen og Jonny Finstad oppmerksomme på, og de forsøker innimellom å turnere rundt om i hjemfylket sitt når det er rom for å stikke av fra jobbhverdagen i Tigerstaden.

Birgitte Skjefstad og Christine Trones.

– Uka før var det de ulike kommunene i Lofoten som ble besøkt av oss, forteller Margunn Ebbesen, og denne gang er det Helgeland som behørig blir besøkt, fra sør mot nord, og fra kyst til innland. Vi har nå vært i Brønnøy, Alstahaug, Herøy, Dønna, Leirfjord, Vefsn i går, og nå i dag er vi i Hemnes, før vi skal videre til Rana, Sørfold og Fauske, forteller de.

– Årsaken til at vi reiser rundt til kommunene nå er at vi ønsker å snakke med bedriftene på Helgeland. Vi ønsker å føle på tempen på næringslivet og arbeidsfolket her. Vi ønsker også spesielt nå å høre hvordan korona påvirker arbeidslivet og de ansatte. Hvordan kan vi stortingspolitikere hjelpe de som for eksempel nå blir arbeidsledige, forteller Ebbesen.

– Helga før rundturen vår i Lofoten var vi på konferanse med Erna Solberg, så det er full pinne for tiden, men også veldig morsomt og interessant, sier Jonny Finstad.

Han har tidligere vært ordfører i Vestvågøy fra 2007 til 2015, og utveksler litt erfaringer med frokostverten Christine, som jo var ordfører i Hemnes i 4 år. De kjenner begge godt til hvordan det er å stå på for lokale saker i en liten nordlandskommune.

Inviterte på frokost

– I morges kvart over sju gikk ferden vår fra Fru Haugans i Mosjøen og hit til Korgen. Vi har avtale med orientering og omvisning på NCP på Hemnesberget etterpå, og Christine er vår guide i Hemnes og skal ta oss med dit allerede klokken 10, forteller de.

– Vi spiser mye hotellfrokoster og blir faktisk lei, så det å være på reise og bli invitert hjem på frokost til Christine er virkelig noe vi setter pris på! Ja, dette er jo luksus, sier Finstad.

For å presentere kommunen spesielt og regionen Helgeland generelt valgte Hemnes Høyres leder, Christine Trones å invitere gjestene hjem til seg på en frokost bestående for det aller meste av lokalmat. Gjennom våre mattradisjoner ville hun gjenspeile Hemnes og omegn. Kaffen og appelsinjuicen var naturlig nok vanskelig å få produsert her nord, men utover det var det i stor grad lokale krefter som stod bak produksjonen av råvarene. Husvertinna sjøl hadde vært oppe “før faueln fis”, altså i gryotta, og kokkelert før gjestene kom. Sammen med stortingsrepresentantene hadde Christine også invitert den forholdsvis nytilsatte daglig leder av Okstindan natur- og kulturpark, Birgitte Skjefstad, på frokost for å orientere om utvikling og promotering av Hemnes kommune gjennom park-konseptet.

Christine Trones la vekt på å vise bredden av mat som produseres på Helgeland.

Presenterer lokale produsenter

Christine har virkelig lagt vekt på å skaffe til veie så mye som mulig av frokosten laget lokalt, og det er en imponerende fangst å se samlet når hun presenterer de mange slag som serveres:

– Til frokostbordet har jeg lagt vekt på å vise dere bredden av mat som vi produserer her på Helgeland. Jeg har skjært opp mitt eget hjemmebakte rugbrød, her er kamkaker bakt av min søster i bakarhuset i Hjerpbakken, her er røkt lam fra H.A.Hansen, en stor kjøttprodusent i Rana. Jeg har laget omeletten av egg fra Midtstraumen gård i Rana, med urter fra Coop Korgen. Melk, juice og Bremykt kjøpte jeg også lokalt, selv om de ikke er produsert her. Men ja, vi har jo et aktivt landbruk og melkeprodusenter, så hvem vet, det går an at melk og smør er herfra, sier Christine, og fortsetter:

– Ostene her er Camembert og blåmuggost fra Fiplingdal og Strandli Gård i Grane. Geitosten, den hvite kaffeosten og røykt røye er fra Sæterstad gård, og peker og forklarer. Gjestene følger grundig med, og hun har gjort hjemmeleksa godt:

– Skinka er fra Bryggfjell Gård i Leirskardalen. Den fant jeg i fryseren min, og jeg håper virkelig at Vidar Tverå fortsetter produksjonen av lokalmat. Her er honning som kommer fra Christine Høines på Hemnesberget, og ølsirup laget av Grete Bang også på Hemnesberget. Jeg har vært på slang i drivhuset hos min niese Helene Lillebjerka og kom hjem med tomatene her. Og hos en ikke navngitt venn av huset var jeg på slang og kom hjem med tre neper, som er skåret opp i knaskebiter. Fra en god venninne fikk jeg multer, som her serveres som syltetøy. Her er potetsalat av de siste potetene fra i fjor som har overvintret i kjelleren min, og jeg har kjøpt inn kaviar og seilaks fra Vega Produkter.

– Jeg og ei venninne brukte å fylle syltetøy inni hulrommene, og da hadde vi høytidsstund.

Etter Christines flotte presentasjon er nysgjerrigheten pirret hos gjestene, både hos Birgitte Skjefstad, hos journalisten, og hos politikerne, hvorav de sistnevnte smaker kamkake for første gang i sitt liv.

Christines hjemmebakte rugbrød, samt kamkake bakt av hennes søster i bakarhuset i Hjerpbakken. Margun Ebbesen fikk opplæring i hva som er vanlig å ha på kamkaka.

Populær lokalbakst

– Hva er vanlig å ha på kamkake, spør Margunn Ebbesen, som får opplæring i at kamkaka skal først og fremst ha mye smør på. Og at i moderne tid er den populær med ost på, enten man velger brunost eller kvitost som følgesvenner.

Christine forteller om barndomsminner.

– Jeg og ei venninne brukte å fylle syltetøy inni hulrommene, og da hadde vi høytidsstund. Det var som lørdagsgodt å regne, ler hun, og det er god stemning rundt bordet.

Selv om det er tidlig på dagen, virker det som det mest naturlige i verden å samles i kalas i Troneset på morrakvisten med prominente gjester. Seilaksen og kamkaka var nok de to matslagene på bordet som ble viet mest oppmerksomhet, smaking og spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonny Finstad og Margunn Ebbesen.

Mens det smakes og prøves får Ebbesen og Finstad informasjon om Okstindan natur- og kulturpark både fra Birgitte Skjefstad og Christine Trones, som har som lokalpolitiker vært med i prosessen med å starte opp park-prosjektet, og kan også fortelle endel. De forteller om økt bruk av Hemnes kommune som reisemål, og vektlegger da den berømte Rabothytta som et populært reisemål for turister som kommer til kommunen vår.

– Det er Hemnes Turistforenings nyeste turisthytte i Hemnes, og den ligger under Okstindanmassivet, forteller Skjefstad til politikerne, og kommer med faktatall for antall besøkende i fjor, og forteller også om Gråfjellhytta og andre hytter og populære turmål i Hemnes.

– Den spektakulære Rabothytta har gitt reiselivet i Hemnes en boost, noe som også drypper på det øvrige næringslivet.

Markedsfører kamkaka

Dette kan faktisk Christine fortelle stemmer:

– Jeg fronter kamkaka uansett hvor og hvem som kommer til regionen, og dette har gjort kamkaka enda mer kjent. Anne Beate Brendmo som driver bakeri forteller at dette har økt omsetningen hos henne. Skjefstad forteller om de ulike prosjektene til Okstindan natur- og kulturpark, her nevnes “Opp Hemnes”, “Besøksforvaltningsprosjektet” og “Turstiprosjektet”. Det er tydelig at det gjøres mye for å fremme kommunen positivt.

– Tenk at du kan våkne om morgenen i ei rorbu på Vega, og du kan legge deg i ei seng under Nord-Norges tak på kvelden på Rabothytta

Det diskuteres også samferdsel på Helgeland siden Jonny Finstad sitter i Samferdselskomiteen. Sommerens store utfordring med alt for få ferger og avganger langs kysten vår, og en eksplosjon av nordmenn på helgelandsferie, medførte katastrofalt lange fergekøer på opp til ett døgn.

– Dette rammer selvsagt turistene som har valfartet Helgelandskysten i år, men ikke minst har dette rammet næringslivet på kysten hardt, forteller Ebbesen som selv var på øyhopping langs vår vakre kyst i sommer, og opplevde på kroppen hvor ille ferjekøene var, i likhet  med tusenvis av andre på kystferie i år.

– Ostene her er Camembert og blåmuggost fra Fiplingdal og Strandli Gård i Grane. Geitosten, den hvite kaffeosten og røykt røye er fra Sæterstad gård. Fra en god venninne fikk jeg multer, som her serveres som syltetøy, forteller Christine.

Et Norge i miniatyr

Finstad får spørsmål om hvordan det går med utvikling av storflyplassen på Helgeland, og han forteller at det jo er vedtatt at den skal bygges, lokalisert på Hauan i Rana. Det står i vedtaket i Nasjonal Transportplan at statlige overføringer til byggingen kommer i 2026.

– I vedtaket gir vi rom for at lokale midler kan tilføres og gi en raskere oppstart. Vi ser at Helgeland likner et Norge i miniatyr. Her er alt og med fantastiske muligheter! Her er kyst og havbruk og industri, landbruk, olje, gass, vannkraft, reiseliv, lokalmat, kompetanse. Utfordringen kan imidlertid være det å dra lasset sammen, sier Finstad.

– Og den uenigheten som vi kan se mellom nord og sør på Helgeland, og også i fylket generelt, kan være en utfordring for å få til større ting.

Helgeland- en perle!

Både vertskapet og gjestene er skjønt enige om at Helgeland er en perle, som er i ferd med å bli oppdaget, og at Hemnes er indrefileten på Helgeland med mange muligheter!

– Tenk at du kan våkne om morgenen i ei rorbu på Vega, og du kan legge deg i ei seng under Nord-Norges tak på kvelden på Rabothytta, sier Margunn Ebbesen entusiastisk.

– Vi har nok lett for å bli litt blinde i eget landskap, og vi opplever at besøkende får stjerner i øynene av å se nordlyset om vinteren, eller når de kan gå på snø om sommeren, eller opplever at det er sol midt på natta! Dette må vi ta med oss og utnytte, er alle enige om rundt bordet.

Tidspress

Stortingsrepresentantenes neste avtale er klokken 10 på Hemnesberget hos Svein Erik Hjerpbakk på Nordic Comfort Products. Birgitte Skjefstad suser videre til egne avtaler, mens Christine Trones tar som vanlig rollen som vert på høyeste alvor og lar frokostbord og hjemmekontor vente til fordel for en kjapp fotoshoot i hagen, før de suser avgårde.

Christine Trones inviterte stortingspolitikerne Margunn Ebbesen (H), og Jonny Finstad (H), samt leder i ONK Birgitte Skjefstad på frokost forrige uke.

I trivelig selskap går tiden fort, sies det. Mange tema skal tas opp, og det var nok flere som hadde ting på blokka som det ikke ble tid til i løpet av frokosten. Det skulle jo tross alt spises også!

Christine liker å lage gjestebud generelt, og inviterer ofte gjester hjem til seg i Troneset i Korgen. Nå har hun altså hatt gjestebud i gryotta på en helt alminnelig hverdag i august, og frokosten var ifølge gjestene en fantastisk opplevelse. Vi har MYE å fare med i Hemnes. Ja, mye glede mellom sjø og snø!