Avisa Hemnes
7 minutter lesetid

Far og sønn fra Helgeland er årets kvalitetsfiskere: – Vi står begge i styrhuset

Børre Johannessen (51) og Oliver Johannessen (27) med båten Nargtind hedres for sin dedikasjon til prima sjømat, skriver Norges Råfisklag i ei pressemelding.

Hvert år deler Norges Råfisklag ut prisen Årets kvalitetsfisker. I jakten på en verdig vinner ser Råfisklaget etter en fisker eller et mannskap med gode kvalitetsholdninger i sitt virke, som hver arbeidsdag jobber for å levere førsteklasses villfanget sjømat.

For aller første gang går hedersprisen Årets kvalitetsfisker til et far-og-sønn-team. Børre og Oliver Johannessen fra Helgeland mottar prisen for sitt arbeid med sjarkfiskebåten Nargtind.

– Vi er likestilt om bord. Vi står begge i styrhuset, og begge fisker, understreker Børre Johannessen i pressemeldingen fra Norges Råfisklag.

Helgelandsk kvalitetsbåt

Sjarken Nargtind, populært kalt den grønne smaragden fra Helgeland, har blitt et kvalitetsstempel i seg selv. Båten ble nominert til prisen av både restauranter og fiskemottak som er avhengige av høykvalitets råvarer. Lovund Hotell, Fiskebua i Mo i Rana, Til Elise i Utskarpen og Brasseri 8622 i Mo i Rana trekker alle fram Nargtinds leveranser som eksemplariske.

– Nargtind leverer førsteklasses fisk gjennom hele året, den holder jevnt høy kvalitet, og er godt iset, sier Bjørn-Tore Markussen ved Træna Sjømat.

Kvalitetsleverandør: Sjarken Nargtind, populært kalt den grønne smaragden fra Helgeland, ble nominert til prisen «årets kvalitetfiskere» av både restauranter og fiskemottak i Helgelandsregionen. FOTO: Norges Råfisklag

Måten mannskapet behandler fangsten på gir fiskekjøttet en utsøkt kondisjon og farge, som kommer gjennom nåløyet som ypperste restaurantmat.

– Jeg setter utrolig stor pris på arbeidet som Børre og hans familie gjør på Nargtind. Hver uke leverer de fisk i absolutt verdensklasse. Kvaliteten på fisken går alltid først og det merker man på måten fisken er bløgget, sløyd, tatt hånd om ombord, pakket og til slutt

levert, sier Andre Mortensson-Larson på Brasseri 8622 i Mo i Rana.

Bygger tillit – fiskekasse for fiskekasse

Børre er på havet i 50 av årets 52 uker, som gjør at kundene kan stole på at de får en stabil ferskfiskleveranse. Han har tett kontakt med kundene og tilpasser fangsten etter deres behov. Fisken ises og pakkes om bord, og leveres dagsfersk.

– Vi leverer fersk og raskt nedkjølt fisk til våre kjøpere og mottakere. Vi prøver alltid å gjøre vårt beste med fisken vi fanger, så våre kjøpere kan levere god kvalitet videre til sine kunder, sier Børre.

Vant: Oliver (t.v.) og Børre Johannessen i båten Nargtinden stakk av med prisen «Årets kvalitetsfiskere». Prisen er på 50.000 kroner, og ble delt ut av Synne Guldbrandsen i Norges Råfisklag.. FOTO: Norges Råfisklag

Nargtinds suksessoppskrift beskriver han slik:

– Rask bløgging, masse rent vann for god utblødning. Hurtig over i isvann for å få ned temperaturen i fisken raskest mulig. Vi bruker forholdsvis tykk tråd i garna, noe som gir mindre mengde fisk, men bedre kvalitet på den fisken vi fanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å ha kontroll på kjølingen tok Oliver saken i egne hender, og «rappet» steketermometeret fra kjøkkenskuffen til sin egen stemor. Det steketermometeret har nå en sentral rolle om bord, slik at de vet at fisken holder en kjernetemperatur på rundt 1 grad.

Tre generasjoner Nargtind

Fiske har gått i arv hos familien Johannessen siden 1949. Dagens Nargtind er den tredje båten med samme navn.

Børre vokste opp med å bli tatt med på fisket på Finnmarka, når annet mannskap hadde ferie. Allerede fra 13 årsalderen var han både kokk og maskinist ombord på Nargtind, bare avbrutt av skolen. Børre har alltid hatt sjøsyke, men har likevel jobbet både på supertankere, ambulansebåt og fiskebåt.

– Jeg fant ut at jo større båter, jo større bølger, så det var like greit å være fisker, smiler han.

Friskt: Livet som havfisker byr på alle typer vær. Børre (t.v.) og Oliver Johannessen trives uansett på sjøen. FOTO: Norges Råfisklag

Sønnen, som nå har fagbrev som fisker, har vært med faren på havet siden han var liten.

– Oliver nektet jo å gå i barnehagen. Han skulle være med pappaen sin på havet. Først på ambulansebåten, og etter hvert på fiskebåt.

Som liten tass ble Oliver med pappa Børre på legeskyss/ambulansebåten, der han raskt lærte seg å peile olje på motor og gear, samt sjekke kjølevann.

– Oliver var nok Norges minste motormann og matros, sier Børre.

Skryt fra direktøren

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Charles Aas, er tydelig imponert over både fisken og engasjementet:

– Det er imponerende å se kvalitetsnivået de holder, og den skryten Nargtind får fra kundene sine. Men også det engasjementet de viser for rekruttering og fiskerinæringen generelt blir lagt merke til. Jeg har vært så heldig å fått smake på fisk som Nargtind har fanget, og den var utsøkt, sier han.