Foreldre kan ikke reglene for sikring av barn i bil

Kun 4 av 10 småbarnsforeldre kan reglene for sikring av barn i bil. Kunnskapsnivået om riktig og trygg sikring er for dårlig.
Dette påstår Trygg Trafikk i ei pressemelding, og viser til en undersøkelse der kun 41 prosent av småbarnsforeldre svarer riktig på spørsmålet om hvor høyt et barn må være før det kan sitte uten barnesikring i bilen. Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar på vegne av forsikringsselskapet If og Trygg Trafikk, der totalt 918 respondenter med barn i alderen 3–8 år deltok.
– Det er klare regler for når og hvordan barn skal sikres i bilen. Vi ser at når barna er veldig små, er vi foreldre som oftest ekstra påpasselig med å sikre dem riktig. Når barna vokser til, har vi tydeligvis et litt mer avslappet forhold til sikring. De skal sikres med barnesikringsutstyr frem til de måler 150 cm så sant utstyret er tilgjengelig i bilen, mens det er opp til 135 cm om det ikke er tilgjengelig, sier Silje Kristine Hansen, spesialrådgiver i Trygg Trafikk.
Undersøkelsen viser tydelig at foreldre er usikre på hvilke regler som egentlig gjelder.
– Vi anbefaler at barna bruker barnesikringsutstyr i tråd med regelverket, altså til de er 150 cm høye, og ikke kun til 135 cm selv om regelverket åpner for det. Barn er sårbare og mer utsatt for alvorlige skader hvis det skulle skje en ulykke. Kroppen og skjelettet er ikke ferdig utviklet og tåler mindre enn hos oss voksne. Droppes barnesikringsutstyr for tidlig er det stor fare for at beltet blir liggende feil på kroppen, sier Hansen.
Drar på turne til aktivitetsparker
Aktivitetsparker har tydelige høydekrav til hvilke apparater barna har lov til å ta, derfor reiser If og Trygg Trafikk til Hunderfossen familiepark og Høyt og Lavt klatrepark for å markere at det er høydekrav til sikring av barn i bil også.
– I disse parkene er det muligheter for å måle barnet utenfor enkelte attraksjoner. Da er det lett for foreldrene å se om det er innenfor kravet eller ei. Dette er en fantastisk ide som også kan brukes til å sjekke hvordan barnet ditt skal sikres i bil. Mål opp 150 cm og sjekk om barnet er høyere eller lavere. Så enkelt kan det gjøres, foreslår Hansen.
Bakover er best
En annen utfordring er at foreldre snur barna fra bakovervendt til forovervendt for tidlig. Forsikringsselskapet If og Trygg Trafikk anbefaler at foreldre ikke snur barna før de er minst fire–fem år.
– Barnets hode er proporsjonalt større enn kroppen sammenlignet med oss voksne. Det betyr at hodet er forholdsmessig en god del tyngre, og ved kollisjoner kan hode og nakke bli utsatt for en voldsom belastning. Sitter barnet bakovervendt, blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir fordelt over en større flate, og belastningen blir mindre for hode og nakke. Det er rett og slett mye sikrere for barn å sitte bakovervendt så lenge som mulig, sier pressesjef i forsikringsselskapet If Sigmund Clementz.
Trygg Trafikk oppfordrer til å sjekke ut bilstolvelgeren.no, dersom man er i tvil om hva man bør velge.