Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
En ny og viktig plan for samfunnsutviklingen i Hemnes, for årene 2025-2037, vedtas av kommunestyret den 8. mai. Grønt Hemnes ble dessverre ikke inkludert i arbeidsprosessen. Derfor tyr jeg til et leserbrev, for å løfte ting jeg legger stor vekt på.
De som leste partienes valgprogram i 2023, vet at Hemnes MDG ivret for bedre planprosesser i kommunen vår. Ja, programmet vårt gir jo en helhetlig samfunnsplan, der bærekrafttanken former hvert punkt vi løftet fram. I 2024 avleverte årsmøtet vårt en kraftig kritikk av ståa. Et lite utklipp:
«Plan- og bygningsloven pålegger kommunene å få på plass en helhetlig ramme for hva vi vil med samfunnsutviklingen, og hvordan vi på balansert måte skal ivareta arealene våre. Planene skal jevnlig oppdateres og tilpasses en verden i endring. Vi ser lite av dette i Hemnes. Kommuneplanens samfunnsdel har ikke blitt revidert siden 2013. Arealplanen ble vedtatt i 2006 og skulle egentlig bare gjelde til 2010. Vi har ingen energi- og klimaplan. Vi har ingen naturmangfoldplan.»
Like etterpå utfordret jeg ordføreren til heftig duell i kommunestyret. Det er nok ingen tvil om hvem som har ivret mest for å få i gang et bedre planarbeid i Hemnes.
Desto mer glad ble vi, da vedtak om oppstart ble gjort i april i fjor. Men, vi overså ei lita setning, midt inni dokumentet. Der sto det nemlig at formannskapet ikke bare var styringsgruppe, men også arbeidsgruppe for prosjektet.
Det er ingen regel som sier at det må være sånn. Konsekvensen var at Grønt Hemnes ble satt på gangen. Da jeg innså dette, kontaktet jeg ordføreren og ba om at også vi ble inkludert. Ikke i de formelle vedtakene, men i prosessarbeidet. Etter litt fram og tilbake ble svaret nei, vi fikk ikke være med.
På Stortinget har de utvidet utenriks- og forsvarskomite, for å sikre at alle inkluderes. Da Støre presenterte økt støtte til Ukraina, var alle partiene invitert med, selv Pasientfokus, med én representant på Stortinget. Hun takket Støre, og hans svar var at selvsagt skulle alle få være med.
Det klarte vi ikke i Hemnes, i arbeidet med å forme et felles plan for de neste 12 årene. Det var en nedtur. Som sosiolog som har skrevet bøker om bærekraftig samfunnsutvikling, hadde jeg gledet meg veldig til å få bidra i prosessen.
Da ville jeg kanskje unngått å måtte skrive at ei viktig setning på side 6 ikke er bra nok: «FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030».
Ja, bærekraftig utvikling krever at vi favner både sosiale, økonomiske og økologiske forhold. Men nei, den økologiske biten handler da ikke bare om klimaendringer. Det handler også om å begrense overforbruket av ressurser, motvirke forsøpling og forurensing, forvalte natur, matjord og beiteressurser bedre, sikre både naturmangfoldet og livskraften i jordsmonnet.
At disse tingene ikke nevnes i rammen, er for svakt. Nå kommer heldigvis naturen og miljøet inn, når «Smul sjø og evig snø» konkretiseres. Det er bra. Men jeg oppfordrer kommunestyret til å justere omtalen av FNs bærekraftsmål, slik at de nevnte faktorene er med hele veien.
Videre burde natur løftes mer under mål og strategier. Vi bør leve natur-, klima- og miljøvennlig, og vi skal ikke bare være forberedt på klimaendringer, men aktivt motvirke naturtap. I tillegg burde vi jobbe for et naturvennlig landbruk og skogbruk, for samspillet mellom naturmangfold, livskraften i jordsmonnet og land-/skogbruk handler om veldig mye mer enn klima.
De andre satsningsområdene – at Hemnes bør være attraktivt og inkluderende, preges av skaperglede, og utvikles gjennom godt samarbeid – harmonerer fint med vårt 2023-program, så her skal jeg avstå fra å pirke i detaljer. Helheten er bra.
Men så kommer en viktig sekvens for oss i MDG, nemlig hva planen vil bety for arealbruken i Hemnes. Det sies mye bra om landbruk, natur, friluftsliv og reindrift (LNFR), samt om klima og miljø, kulturverdier og boligutvikling. Men enda en gang savner jeg en tydeligere formulering på natur og naturmangfold.
På næringsutvikling er jeg helt enig i betydningen av forutsigbarhet og avklarte rammer. Samtidig er det altfor mange formuleringer som åpner for å ofre natur og matjord på vekstens alter. Jeg fastholder at det er mye bedre å gjenbruke grå områder i f.eks Rana, enn å bygge ned nye områder i Hemnes. Derfor tar jeg ut dissens på denne delen av samfunnsplanen.
Grunnen til at alt dette kommer i et leserbrev, er at jeg er delegat på MDGs landsmøte denne uka. Dermed kan jeg ikke delta i debatten kommunestyret. Det er veldig beklagelig, men jeg krysser fingrene for at noen tar mine innspill på alvor. Det er ikke for sent å sikre at planen blir enda litt bedre.
Svein Hammer,
leder i Hemnes MDG