Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Hver uke leter vi etter saker å skrive om – om ung og gammel, rik og fattig, lykkelig og trist. Målet vårt er å speile samfunnet slik det er, ikke bare rykke ut når noe vondt skjer eller feil blir begått.
I løpet av de 597 papiravisene vi har laget siden vi startet opp forsiktig før jul i 2012, har vi skrevet om livet i Hemnes – på godt og vondt. Hvis vi legger sakene på ei balansevekt, er det liten tvil om at de positive sakene vil tippe vekta kraftig mot godsiden.
Det betyr likevel ikke at vi framstiller samfunnet i Hemnes på en urealistisk eller ensidig måte. Sannheten er heller at det finnes langt flere gode enn dårlige nyheter i hverdagen. Likevel er det de negative sakene som ofte får mest oppmerksomhet – som blir mest lest, diskutert og delt. Slik er det ikke bare i Hemnes, det gjelder nok livet generelt i Norge.
Et godt eksempel på dette er reaksjonene rundt flyttingen av en fastlegehjemmel. I Korgen var det lange ventelister, mens det på Hemnesberget var mange ledige plasser på fastlegelistene. Da én stilling ble flyttet, oppnådde man faktisk balanse mellom tilbud og etterspørsel – det ble ledige plasser på begge legekontorene.
Likevel kom det massiv kritikk. Hvorfor? Kanskje fordi folk på Hemnesberget ikke selv opplevde at de hadde for mange leger. De har hatt vikarer i flere år og fått stadig nye, midlertidige fastleger som de måtte legge fram livshistorien sin for. Det var ledige plasser på listene, men ingen fast fastlege. Og det er de jo slett ikke alene om.
Rundt 160.000 mennesker i Norge er i samme situasjon – på ei liste uten fast fastlege, ofte også uten vikar. I distriktene er det vanskeligst å rekruttere, og dette gjelder ikke bare leger, men også lærere, sykepleiere og andre nøkkelpersoner.
Derfor var det en gladmelding da det denne uka ble klart at kommunen har lykkes med å rekruttere enda en fastlege. Dermed er alle seks legestillinger, pluss en LIS-lege, snart besatt. Vi får se om det skaper like stort engasjement som flyttingen gjorde.
Vi kommer selvsagt fortsatt til å sette søkelys på det som ikke fungerer – det som burde vært gjort annerledes, eller som kan bli bedre. Det er en del av samfunnsoppdraget vårt.
Men neste gang du leser om dårlige veier, arbeidsplasser som forsvinner, eller diskusjoner om hva som skal ligge hvor – husk at det bare er én liten del av den store fortellingen. Fortellingen om Hemnes i 2025.