Mange pasienter og pårørende på Helgeland får snart en viktig invitasjon i posten. Nå skal det forskes på hvordan alvorlige infeksjoner behandles ved lokalsykehuset – med mål om bedre behandling og raskere hjelp.
Det er Helgelandssykehuset som forteller om forskningsprosjektet i ei pressemelding.
I løpet av de neste to årene vil mange pasienter og pårørende få en invitasjon i posten til å delta i et viktig forskningsprosjekt. Målet er klart: å gi pasienter ved lokalsykehus enda bedre behandling.
Det er medisinsk direktør ved Helgelandssykehuset, Hege Sjåvik, som leder prosjektet. Hun forteller at forskningen skal bidra til å forbedre behandlingen av alvorlige infeksjoner, som for eksempel blodforgiftning.
– For å få god kvalitet i forskningen er det viktig at flest mulig takker ja til å bli med, sier Sjåvik.
Invitasjonen går til voksne pasienter som har vært innlagt med blodforgiftning ved Helgelandssykehuset fra 2018 og frem til 2027, samt deres pårørende. Det er frivillig å delta, og samtykkeskjemaet kommer i posten med ferdigfrankert konvolutt for retur.
Hva skal forskes på?
Forskningen er del av doktorgradsarbeidet til medisinsk direktør Sjåvik, og arbeidet skjer i tett samarbeid med overlege Kristoffer Hammer Endresen i Nordlandssykehuset og andre forskere ved Nordlandssykehuset, Universitetssykehuset i Nord-Norge og UiT Norges arktiske universitet.
Prosjektet undersøker blant annet hvor lenge pasientene er innlagt, hva slags behandling de får, og hvordan det går med dem etterpå. Et annet viktig mål er å finne ut om en ny metode for å få raskere blodprøvesvar gjør at pasientene får antibiotika raskere – og om det forbedrer sykdomsforløpet.
– Dette handler om en stor og voksende pasientgruppe. Vi må selv skaffe kunnskap om hvordan tjenestene våre fungerer, sier Sjåvik.
Flere samarbeidspartnere
Forskningsarbeidet skjer i samarbeid med Nordlandssykehuset, Universitetssykehuset i Nord-Norge, og UiT Norges arktiske universitet. Det har også støtte fra Karolinska Institutet i Sverige og Nasjonalt senter for antibiotikabruk i sykehus. Prosjektet er godkjent av relevante etiske og personvernmyndigheter, og er finansiert av Helse Nord.
Med på laget er også brukerrepresentant fra Helgelandssykehuset, Anne Lise Brygfjeld.
– Det er viktig og positivt for pasientene at det forskes på tjenestene i lokalsykehus. Jeg oppfordrer alle som får invitasjon til å delta i prosjektet, sier hun.