Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Som politiker og tillitsvalgt, blir jeg stadig møtt med grafer og advarsler om «eldrebølgen» – som om det er en naturkatastrofe på vei til å ramme samfunnet vårt. Jeg mener dette ordet både er stigmatiserende og urettferdig. Vi ønsker jo å bli eldre, å leve gode, lange liv. I stedet for å frykte en eldrebølge, burde vi feire at folk lever lenger – og heller se på våre eldre som en ressurs.
Begrepet gir inntrykk av at eldre er en slags belastning – at de tærer på økonomien, helsevesenet og velferdsstaten. Det forenkler ei mangfoldig gruppe mennesker til én masse med utfordringer. Mange eldre er jo friske, engasjerte og bidrar hver eneste dag – i frivilligheten, i familien og i lokalsamfunnet.
Likevel blir de ofte omtalt som en utfordring mer enn en ressurs. Når vi bruker ord som «eldrebølgen», skyver vi viktige ting som livskvalitet, deltakelse og verdighet til side, og setter kostnader i sentrum. Det kan få mange til å føle seg mindre verdt, usynlige, satt på vent. Og det handler ikke bare om språk – det handler om hvordan vi ser på folk.
Også i lovgivningen er aldersdiskrimineringen i veien for at eldre skal få bidra til samfunnet: for la oss være ærlig, de aller fleste vil bidra til samfunnet så lenge de kan. man burde få fjernet alle lover og andre hinder som utelukker mennesker kun som følge av deres alder – her har vi som politikere mye arbeid som må gjøres. Viktig kompetanse blir fjernet fra domstolene, styrer og bak rattet på rutebussen – selv om personen kunne levert vel så bra som en nyutdannet ungdom. Dette er rett og slett diskriminering.
Ord betyr noe – en «bølge» oppleves kun som skremmende. Vi må skjerpe språket vårt når vi snakke om mennesker. La oss bruke språk som anerkjenner eldre som en viktig og naturlig del av samfunnet, med ressurser, erfaring og kraft til å bidra. Vi må slutte å snakke om dem som en bølge som skyller inn over oss – og heller som den styrken de er.
Jitse Jonathan Buitink,
landsstyremedlem Sosialistisk Venstreparti