Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Hemnes kommune har flere ganger åpnet lommeboka når viktige arbeidsplasser står i fare. I enkelte tilfeller har det vært helt avgjørende. Likevel bør slike redningsaksjoner være unntak, ikke et mønster.
Bleikvassli Gruber har 1952 vært en bærebjelke i Bleikvasslia. Bedriften er ikke ukjent med å motta offentlig støtte. På 80-tallet figurerte de som mer eller mindre fast post på statsbudsjettet, og med betydelig større summer enn hva Hemnes kommune har gått inn med.
I 1994 overtok de ansatte bedriften, og fikk med seg en god slant penger fra staten også til startkapital. Bare tre år senere oversvømmes gruva. Bedriften omstilte seg fra å være en gruveaktør til å bli ekspert på tunneldrift, og har siden hatt oppdrag rundt i hele landet. Det har ikke vært problemfritt, flere oppdrag har ikke gått som planlagt, og ført til betydelige økonomiske tap.
Siden 2018 har bedriften mer eller mindre balansert på kanten av stupet, og bare generøse oppdragsgivere og kommunen har forhindret en konkurs. Hemnes kommune har siden 2020 gått inn med 5 millioner i tilskudd og aksjekapital, og velger nå å kjøpe en bygning for 2,7 millioner. En bygning Hemnes kommune ikke har bruk for, og som kommer til å føre til økte driftskostnader.
Dilemmaet er reelt: Skal man si nei og risikere å miste 10–15 lokale arbeidsplasser, eller skal man si ja og håpe at det endelig snur?
Ettersom mesteparten av saksopplysningene er holdt unna offentligheten er det vanskelig å vurdere helheten, men erfaringene Hemnes kommune har med å si ja når profesjonelle finansaktører har sagt nei er talende. Det har endt med konkurs og tapte skattepenger.
Som største aksjonær i Bleikvassli Gruber hviler det selvsagt et ekstra ansvar på kommunen. Det er andre entreprenørbedrifter i Hemnes, slik støtte kan bli et kraftig konkurransefortrinn som går ut over andre lokale arbeidsplasser.
Når Hemnes kommune bidrar med starthjelp til nye aktører for å skape konkurransedyktige arbeidsplasser i bygda, er det både riktig og viktig. Det handler om å legge til rette for utvikling og framtidstro – og om å vise at det nytter å satse i Hemnes.
Like viktig er det at kommunen bruker lokale leverandører der det er mulig. Ikke bare fordi det styrker eksisterende næringsliv, men fordi det gir grunnlag for trygge, langsiktige og bærekraftige arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Det handler om å bruke fellesskapets ressurser på en måte som gir mest mulig tilbake – lokalt.
Å hjelpe én gang kan være riktig. Å hjelpe gang på gang uten å stille tydelige krav, er en refleks det er på tide å granske.