Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Ingen sak i Hemnes har vel vært mer utreda enn denne. Men så langt har ingen rapporter til dags dato vært god nok for politikere og enkelte innbyggere i kommunen.
Hvorfor? Jo, fordi ingen av dem har synliggjort at dagens struktur er å foretrekke! Tvert imot!
Alle, uten unntak har pekt på at vi har alt for mange skoler og for få elever, til at dette er faglig og økonomisk fornuftig. Nå har enda en rapport synliggjort utfordringene Hemnesværingene står i.
Men ingen bryr seg om det, de vil ikke, ikke for at de ikke forstår, men de vil ikke at tettstedet ikke skal ha en skole. Elever og økonomi spiller ingen rolle, skolen skal være der uansett.
Så da brukes vikarierende argumenter om mangelfull rapport, hvor mye bedre små skoler er og hvor mye dårligere store skoler er osv. Reiseavstand blir også brukt, som om det skulle være noe problem på dagens veier å sitte 10-15 minutter i buss. Eller 30-40 minutter for den saks skyld.
Argumenter om fraflytting om skolen blir nedlagt, og at skolen må være der for å trekke til seg nye innbyggere. Argumenter som beviselig ikke har rot i virkeligheten, vi blir færre innbyggere i dag, med dagens struktur. Folketallet går ned.
Alle disse vikarierende argumentene blir da også plutselig borte og uten gyldighet når man starter å diskutere felles skole. Hvis den blir plassert på Bjerka vel å merke. Skulle den derimot bli i Korgen, så gjelder argumentene fremdeles. At det fokuseres på adresse kommer tydelig frem i innlegget til Chris Erik Haugli, når han undertegner med «Bjerkaværing». Dette handler om tettsted og ikke faglige, økonomiske og samfunnsmessige ting. Kun postadressen betyr noe.
Det diskuteres felles ungdomsskole også, men igjen, da må det bygges ny, på Bjerka! Man må, gud forby, i alle fall ikke legge den til Korgen sentralskole, selv om her ligger det meste til rette for at dette kan gjennomføres med forholdsvis enkle midler. Kommunestyret har faktisk bedt om å få utreda denne 6. skolen på Bjerka, selv om de vet at forholdene ligger til rette for felles ungdomsskole 7-8 minutter i buss litt lenger sør. Igjen, økonomi bryr vi oss ikke om, kun postnummer.
Ungene går 10 år på folkeskolen. Hvorfor bryr man seg ikke like mye om hvordan skolen og undervisningsforholdene er i de skolene elevene kommer til etter at de har gått på nærskole? Innser man ikke at å tviholde på, og kun ha fokus på de første årene også gjør noe med fortsettelsen?
Negative holdninger til sentralskolene bidrar kanskje ikke til at elevene gleder seg til den dagen de må dit. At knappe resurser går ut over de største skolene, er det vel liten tvil om.
Er det greit? Dette er jo også ditt barns skole.
Alle vet også at det første året i bytte er utfordrende, nye bekjentskaper skal stiftes, vennskap endres, konflikter oppstår osv. Dette tar resurser, noe som går ut over undervisningen.
Er det ikke på tide å begynne å fokusere på hele løpet til elevene, og hva som er best for dem, og la voksenfølelsene vike litt. For dette handler om hva de voksne føler og ikke om elevene. Elevrådene har opptil flere ganger tilkjennegitt at de ønsker større miljøer, det er de voksne som bremser og holder tilbake.
Vi har vel også som foreldre et ansvar for å ruste ungene våre på en best mulig måte til å møte utfordringene de vil stå i når de skal videre på videregående skoler. Dette er ikke små lokale skoler man spaserer til, men skoler med hundrevis av elever og større klasser. Og skal man bo hjemme er det timer i buss, ikke minutter.
Det er knapphet på kvalifiserte lærere over hele landet, også vi vil komme til å merke dette om vi fortsetter med å skulle ha, litt overdrevent, «en lærer per elev»
Mitt forslag er å satse på tre skoler i Hemnes nå. 1-10 på Hemnesberget og i Korgen. 1- 4 eller 6 i Bleikvasslia.
Og ønsker vi en felles ungdomsskole må den legges til Korgen. Det er sentralt og er den billigste løsningen hvis dette skal gjennomføres.
Enkelte tar til orde for kjøpslåing, at skal noe bort må noe nytt tilføres. Jeg er ikke tilhenger av dette, da jeg mener det lett kan overskygge at hver sak må diskuteres ut i fra behov og økonomi uavhengig av hverandre.
Vi kan ikke flytte en tjeneste bare for å gjøre det lettere å ta et upopulært valg.
Eksempelvis må et eventuelt felles lege-/helsesenter ta utgangspunkt i andre forhold enn om at det står et ledig lokale et sted.
Jeg foreslår derfor at de ledige skolelokalene på Finneidfjord og på Bjerka ombygges til leiligheter slik at vi kan få flere innbyggere til kommunen.
Otto Jonny Derås