Nå er det like før den første raketten blir skutt opp på den nye spaceporten på Andøya. Rett foran oss ser vi tidenes mulighet for både elever, studenter og næringsliv. Romfarts- og dronenæringen i Norge er på veg til å bli enorm, både i form av antall ansatte og med tanke på inntjeningsmuligheter.
Den muligheten må næringsliv, elever og studenter gripe med begge hender, og de må gripe den raskt!
De som husker utviklingen av olje- og gassindustrien i Norge vet at den startet i det små, før den vokste og ble enorm, med ringvirkninger langt ut over det fantasien setter grenser for. Det skjedde også i oppdrettsnæringen.
Nå skjer det samme i romfartsindustrien og innen droneindustrien. Romfart er ikke lenger noe de driver med langt borte, i USA, Kina og Russland. Det er noe som skjer i vårt eget nabolag, lengst nord i Nordland, på Andøya.
Amerikanere, japanere og mange andre nasjoner reiser helt til Nordlands nordligste punkt for å se hva som skjer. De kommer ikke uten grunn, for romfartskappløpet i Europa er nemlig Andøya i ferd med å vinne.
Nordland alene er en 700 kilometer lang kjøretur fra sør til nord. Det er som å reise fra Oslo til Stockholm. Disse avstandene har lenge vært utfordrende for oss. Men hva om vi ved hjelp av droner kan kutte ned reisetiden til brøkdelen av hva den er i dag? Og hva om Andøya kan forsvare Norge på en måte som mange tusen soldater ikke hadde hatt sjans til?
Droner er ikke lenger et leketøy. De største dronene har et vingespenn som er dobbelt så stort som et lite Widerøe-fly. Droner kan utføre oppdrag man aldri ville ha klart i et bemannet fartøy. De kan levere varer til avsidesliggende områder, overvåke territoriet og koble sammen lokalsamfunn på nye måter.
Det er som å ha et helikopter tilgjengelig, bare mye billigere, mer anvendelig, mer effektivt og uten de samme kravene til hviletid.
Andøya i Nordland har allerede posisjonert seg som et ledende miljø for drone- og satellitteknologi. Her finner du et av Norges første yrkesrettede UAV-programmer, ubemannet luftfartøy. Planer for et nasjonalt dronesenter er i full gang. Vi ser en ny næring i full blomst.

For å lykkes må vi bygge kompetanse. Det handler om å utdanne unge mennesker i drone- og romfartsteknologi, og det handler om å samarbeide tverrfaglig for å skape en sterk næring. Vi må ikke bare ha kompetanse på å fly droner, eller å sende satellitter ut i verdensrommet. Det handler om å skape en hel industri rundt dem. Og den industrien må nordlandssamfunnet være en del av, både elever, studenter, næringsliv og det offentlige. Vi må koble oss på før det er for sent.
Denne industrien står imidlertid ikke uten utfordringer. Større aktivitet krever betydelig infrastruktur. Og prosessene for å få regulert aktivitet og naturområder kan være både tid- og ressurskrevende.
Så hva gjør vi? Vi starter planleggingsprosessene umiddelbart, og vi involverer alle relevante aktører. Vi bygger kompetanse og samarbeider. Det er på tide å ta spranget inn i fremtiden.
Elever og studenter over hele Nordland og Norge må få øynene opp for disse vanvittig spennende og fremtidsretta utdanningsmulighetene, både i videregående skole på Andøya og på høyere utdanning. Næringslivet må se mulighetene for å bidra inn med ny teknologi, arbeidskraft og støttefunksjoner. Slik bygger vi en ny og spennende fremtid for en stor del av Nord-Norge.
Droner, satellitter og ny luftmobilitet trenger ikke «bare» å være en teknologi – det kan også være en vekstmulighet for Nord-Norge. Ved å gripe denne muligheten kan vi skape en ny fremtid for regionen, en fremtid med vekst, utvikling og muligheter.
Svein Øien Eggesvik,
Fylkesrådsleder i Nordland