Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Dagens unge henter i stor grad nyheter fra sosiale medier – og vi voksne følger ikke langt bak. Men nyhetene vi møter der, er slett ikke alltid ekte. Noen er plassert der for å manipulere – deg, meg, eller barna våre.
Det er ikke nytt at mennesker med uærlige hensikter bruker muligheter til å svindle til seg penger eller makt. Slik har det vært siden tidenes morgen. Det som derimot er nytt, er hvor vanskelig det har blitt å oppdage når man blir lurt.
Mange har i dag en nyhetsfeed på mobilen, generert av Google eller andre aktører som slett ikke sier nei takk til en slant penger. Lista inneholder saker fra ulike nettsteder, valgt ut etter dine interesser. I en travel hverdag er det lett å lene seg på slike oversikter – man får opp saker som interesserer, men som man ellers kanskje ville oversett.
Lurt inn mellom disse artiklene ligger sponsede innlegg – og noen av dem er ren svindel. Jeg trykket selv på en slik sak i troen på at det var ekte journalistikk, men noe ved teksten var så merkelig at jeg måtte sjekke. Det viste seg at det ikke var Nettavisen, selv om både logo og bilder var til forveksling like. Artikkelen var lagt ut dagen før, men historien om de to personene som ble misbrukt, var over ett år gammel. Google har selvsagt verktøyene som trengs for å hindre at svindlere kjøper annonseplass hos dem. Likevel skjer det.
Vi kan aldri være forsiktige nok. Vi blir forsøkt manipulert og svindlet hver eneste dag. Noen gjør det i det skjulte, mens andre er mer direkte – de bruker makten sin til å fjerne rettigheter, omskrive historiebøker og konstruere anklager mot dem som forsvarer demokratiet.
Så, hva har dette med oss i lille, trygge Hemnes å gjøre? Jo – vi slipper ikke unna. Vi blir påvirket av det vi leser, kanskje i enda større grad når vi føler oss trygge og ikke ser faren komme. Mens vi tar ytringsfrihet og rettigheter som en selvfølge, fjernes de bit for bit i andre deler av verden.
Tyrkia var, inntil nylig, et sekulært demokrati. Denne uka ble en liberal opposisjonspolitiker – og favoritt til å bli ny president – arrestert, anklaget for terrorisme, korrupsjon og valgfusk. Samtidig blir journalister fengslet. Sannheten skal ikke ut. Ikke den ekte sannheten.
I USA forsøker Donald Trump å endre valgreglene, slik at velgere som sjelden stemmer på hans parti, mister muligheten til å stemme.
Vi kan ikke lenger trekke på skuldrene og si at dette ikke angår oss. Da har propagandaen allerede virket. Da har vi blitt til noen som bare leser det vi vil – og tror det vi håper er sant.