Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Stortinget må sørge for at verna vassdrag forblir verna. Et flertall fra Ap, H, Sp, Krf og FrP går inn for å fjerne forbudet mot nye vannkraftverk i verna vassdrag. Det betyr i praksis en oppheving av verneplanen for vassdrag som Naturvernforbundet har vært med å kjempe fram for å ta vare på indrefileten i norsk vassdragsnatur.
Debatten om kraftutbygging i verna vassdrag har så langt handlet om å utvide muligheten til å bygge vannkraftverk for å hindre flomskader. Naturvernforbundet har vært bekymret for en uthuling av vernet som følge av «flomdempingstiltak», men forslaget som nå ligger på bordet innebærer i realiteten en tilsidesettelse av vernet.
I det svært radikale forslaget fremmet av FrP og støttet av Høyre, Senterpartiet, Kristelig folkeparti og Arbeiderpartiet i Energi- og miljøkomiteen, står det at “det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk i vernede vassdrag, der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende effekt, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses akseptable.” Flomdemping er altså kun et eksempel, ikke en forutsetning, for konsesjonsbehandling.
Blir forslaget vedtatt i Stortinget 11 februar, vil verna vassdrag bli vurdert likt med alle andre vassdrag. Vernet blir uten innhold, til tross for årevis med kamper, utredninger og prosesser. I så fall er det en miljøpolitisk skandale av historiske dimensjoner.
Naturkrise og klimakrise
Tapet av naturmangfold er sammen med klimatrusselen vår tids største utfordring. Tapet av naturmangfold akselererer, og stadig flere arter også her hjemme er truet av utryddelse. I den globale naturavtalen er målet å stanse og reversere tapet av naturmangfold. Verna vassdrag inngår i vår forpliktelse om representativt vern av 30 prosent av naturen, et mål Norge har meldt inn til FN.
Hensynet til det biologiske mangfoldet i og rundt elvene i Norge har alt for lenge måttet vike for kraftutbygging. Etter over hundre år med utbygging har to tredjedeler av de store norske vassdragene blitt regulert. Sju av de ti høyeste fossene er bygd ut.
Den norske vassdragsnaturen er unik. Vi må ta vare på de siste elvene og fossene våre som ikke er regulert og lagt i rør. Bare 390 vassdrag er vernet mot kraftutbygging. Disse elvene og fossene er spesielt verdifulle. De er juvelene i norsk natur og kilde til betydelige naturopplevelser.
Ta vare på juvelene og elvas sølv, villaksen.
Vefsna ble verna i 2009 etter lang kamp. Elva er en het kandidat for utbygging hos energikåte politikere. Vassdraget er «juvelen i kronen» blant laksevassdragene i Nordland. Samfunnet har investert millioner i å bli kvitt parasitten gyrodactylus salaris som var til stor plage for laksen i Vefsna og andre vassdrag i regionen. Aksjonen for å fjerne parasitten ble vellykket. I ettertid har alle kunnet konstatere at laksen i Vefsna vender tilbake til tross for mange ytre trusler. Mye tyder på at laksen klarer seg bedre i den verna Vefsna enn i andre, regulerte vassdrag i nærheten. Ikke så rart, kanskje, ettersom laksen har tilpasset seg miljøet i elvene gjennom 10 000 år. Villaksen er ikke særlig omstillingsdyktig i møtet med miljøendringer forårsaket av kraftutbygging. Kraftregulering av elvene er en av hovedårsakene til at laksen har havna på Artsdatabankens «rødliste».
Styrk vassdragsvernet og gi oss naturen tilbake i regulerte vassdrag!
Kraftbransjens påstander om at moderne vassdragsutbygging er skånsom og knapt vil merkes er høylytte, men lite troverdige. Hvis løsninger som ivaretar naturmangfoldet i regulerte vassdrag er lett tilgjengelige, hvorfor ser vi ikke positive resultater allerede? Skjoma, Rana og Røssåga er tre elver hvor myndighetene og kraftbransjen bør ha ambisjoner om å dokumentere suksess for sameksistens mellom kraftutbygging og natur. Så langt taper naturen i regulerte vassdrag. Retorikken om sameksistens har ikke rot i virkeligheten.
Den globale naturavtalen inneholder ikke bare krav om vern, men også krav om restaurering av natur. Det er her fokuset bør være hos stortingspolitikerne og kraftbransjen: Ligg unna de verna vassdragene og reparer det som er ødelagt før dere ber om flere av elvene våre!
Det er meningsløst med gjentatte omkamper om verna vassdrag. Hensynet til naturen, lokalbefolkninga og framtidige generasjoner tilsier at det blir stadig viktigere at fosser og elver som er varig verna mot vannkraftutbygging, forblir verna.
Vil du bidra og la din stemme bli hørt? Skriv under her.
La elvene leve!
Frode Solbakken,
leder av Naturvernforbundet i Nordland