Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Torsdag 6.februar ble det ei fin markering av Samefolkets dag/ Samenes nasjonaldag på bygdetunet. Etter ei god servering ble «Samefolkets sang» spilt, og vi 12 som var til stede sang med etter beste evne. Sangen var oversatt fra nordsamisk til umesamisk.
Museumsbestyrer Sissel Lillebjerka kåserte om samiske drakter, og viste fram bilder av både gamle og nyere umesamiske og sørsamiske drakter, bellinger og skaller. Bellinger er benklær som går fra ankelen og til midt på låret. De er laga av skinn fra leggen på dyr, særlig rein.
Det har vært stor variasjon i draktene, mye skinn i gammel tid, men seinere da folk fikk mer penger, ble vadmel tatt i bruk, det ble også brukt mer pynt. Mest pynt på damenes drakter. Fargene henta de fra naturen, – «vi tilhører naturen», sa de.
Koftene er en pryd for øyet, og det er fint og særdeles viktig å få vite om denne kulturen, og at den blir tatt vare på. Både Sissel og Harald Horgen deltar på umesamisk språkkurs, og de fortalte litt om det. Denne helga har de språksamling sammen med Jørn Rivjoen Langseth og lærer fra Sverige. Det er dessverre ikke mange som snakker dette språket i dag.

Vi regner at vi har seks samiske språk i Norge. Regnet sørfra er det: Sørsamisk, umesamisk, pitesamisk, lulesamisk, nordsamisk og skoltesamisk (ved Neiden).
Jeg vil sterkt poengtere viktigheten av å ta vare på disse språkene, og det gjelder i tillegg det kvenske språket, som også er sterkt trua. Vi må også ta bedre vare på nynorsken, synes jeg.
Vi vet alle hvor viktig det er å ta vare på artsrikdommen, men det er også svært viktig å ta vare på våre språk! Vi blir alle fattigere når en art eller et språk forsvinner!
Til slutt en hjertelig takk til museumsbestyrer Sissel Lillebjerka for denne fine, interessante og viktige markeringa av Samefolkets dag!
Jan Sande