Jazzsangerinnen Lisa Dillan har alltid gått sine egne veier – og nå inviterer hun publikum til å gjøre det samme. Onsdag 12. februar inntar hun Jernvaren på Hemnesberget, men før det lanserer hun en helt ny app, «Musikkvandring», som lar musikken oppleves i samspill med omgivelsene.
Lisa Dillan trenger ingen videre presentasjon i nordnorsk jazz-sammenheng, skriver Hemnesjazz i ei pressemelding. Hennes arbeid som frilans jazzsanger strekker seg over flere tiår med ulike prosjekter i inn- og utland siden 2001.
Et stille, sakralt og nærværende uttrykk
Hennes nye bandkonsept, Lisa Dillan Ensemble, beskrives i pressemeldingen som stille, påkoblet og sakralt, med utgangspunkt i egne komposisjoner, dikt, viser og salmer. Alle tekstene er gjendiktet til nordnorsk av Lisa selv, og musikken rammes inn av improviserte partier der ensemblet får utfolde sin særegne signatur.
– Jeg ønsker å skape musikalske rom for ettertanke, sier Lisa.
– Små, lysende øyeblikk som får oss til å stoppe opp og kjenne på de nære tingene, og koble oss på selve livet, legger hun til.
Konserten på Jernvaren vil gi publikum en smakebit på dette universet, og for den som vil ha en ekstra dimensjon, starter opplevelsen allerede ute på moloen. Før konserten på Jernvaren arrangeres en nærtur ut til lykta ytterst ved innseilinga til marinaen. En stille stund, en låt i vinden, og kanskje en ny måte å lytte på.
– Låtene er altså knyttet til bestemte steder, forklarer Lisa.
– Du må fysisk være der for å høre dem. Tanken er at musikken oppleves annerledes i møte med omgivelsene, at lyden farger stedet, og stedet farger lyden.
Fem av låtene i prosjektet slippes 8. februar, og flere vil komme utover våren. Appen gir en unik måte å oppleve musikk på, der man ikke bare lytter, men også må bevege seg gjennom landskap og natur for å finne låtene.
Med seg i ensemblet har hun Helge Lien på tangenter, Tore Brunborg på saksofon, Asbjørn Lerheim på gitarer, Jo Berger Myhre på kontrabass, Per Oddvar Johansen på trommer/perkusjon og Louise Lavoll på lyddesign.
Musikk mot et heseblesende liv
– Jeg har alltid sett på apper som mine fiender, innrømmer Lisa med et smil.
– Men så innså jeg at jeg kunne snu det til noe positivt. Musikkvandring handler om å kombinere musikk med bevegelse og sted. Når du lytter til en låt på et bestemt sted, får musikken en annen farge, en annen dybde, sier hun.
Platen til Lisa Dillan slippes kun i appen Musikkvandring, som Lisa lanserer i samarbeid med Kjerringøy Kulturbruk. Det er lagt til 5 punkter i Bodøsjøen, og nå står Hemnesberget for tur.
– Planen er å slippe låter på ulike steder, slik at folk kan oppleve musikken i sitt rette element. Kanskje noen til og med vil reise rundt for å høre hele plata, spekulerer hun.
– Og om folk er tålmodige og venter, så vil nok hele plata til slutt være tilgjengelig på alle geolokasjonene der den slippes,
– Jeg vil jo ikke ekskludere noen på noen måte, og nå er det mest bare at jeg må begynne et sted. Det er et arbeid som ligger bak, og jeg får ingen ting for det.
– Jeg må derimot betale for streamingene, så hvis dette tar av, blir det en kostnadskrevende oppgave, ler hun.
– I utgangspunktet skal dette være gratis, det skal være åpent. Det skal være sånn at du har lyst til å dra til lokasjonene for å lytte. Du skal ikke bli pådyttet denne musikken, og det er kanskje det viktigste, sier jazzsangerinnen.
Hun beskriver den nye appen som et motsvar til det som for svært mange er blitt en stresset hverdag.
– Vi puster ikke lenger med magen. Vi farer rundt og blir syke av livsstilen vår. Dette prosjektet handler om å bremse opp, ta inn omgivelsene og la musikken finne sin plass i landskapet, forklarer hun.
Fra rideulykke til musikalsk nybrottsarbeid
Bak den nye lytte-appen ligger en historie om motgang, om å reise seg og finne nye veier. Lisa har vært gjennom en krevende periode med sykdom og tap, men det var en dramatisk rideulykke som både satte henne ut av spill – og samtidig plantet frøet til prosjektet.
– Musikk omtales ofte som medisin. Dette kan kanskje bli en ny måte å «innta» det på?
– Ja, det har du litt rett i. Bakgrunnen for hele plateprosjektet er jo … Altså, jeg hadde noen ganske tøffe år for en stund siden. Først fikk jeg en sønn, og en stor glede i livet. Like etterpå fikk min mor vite at hun hadde spredning av kreft, og hun døde fire måneder etterpå, forteller Lisa åpenhjertig.
– Så gikk det et halvår før jeg fikk en heftig diagnose selv, og det ble både cellegift og annen behandling. Og da var jeg totalt nede i mange, mange år, sier hun.
Hun forteller at prosjektet med appen startet med noe hun ser tilbake på med galgenhumor og selvironi.
– Jeg skulle få tilbake kjernemuskulaturen, og dro til Oslo for å bruke terapiridning for å styrke kroppen, sier hun.
– Siden jeg hadde ridd en del før, satte de meg opp på en ung, energisk araberhest. Det gikk fint helt til jeg fikk lov å ri i galopp. Hesten, som hadde stått koronainnestengt, ble veldig glad da den endelig fikk løpe, ler hun.
– I full galopp måtte jeg ta et valg: enten styre hesten mot veggen, eller risikere å brase inn i en gruppe med ryggskadede. Jeg valgte veggen, forteller hun.
Resultatet? To brukne fingre og en skade i ryggen. Lisa ble liggende på sofaen i to måneder.
– Jeg var helt satt ut, fysisk og mentalt. Men det var da ideen om «Musikkvandring» begynte å ta form. Jeg lyttet til musikk, tenkte på hva den betydde for meg, og hvordan den kunne knyttes til steder og bevegelser.
Rideulykken kunne vært slutten på noe – i stedet ble den begynnelsen på en helt ny måte å dele musikk på.
En kur mot nummenheten
– Når verden føles overveldende med nyheter om krig, Trump og Putin, kan vi bli helt numne. For meg har dette prosjektet vært en kur mot den følelsen. Om det virker for andre, vet jeg ikke, men jeg håper det kan gi folk noe verdifullt, smiler Lisa.
– Musikk er min måte å kurere nummenheten på, sier hun.
«Musikkvandring» skal lanseres lørdag 8. februar – hvis alt går etter planen.
– Jeg tør ikke slippe den før jeg vet at alt fungerer, sier Lisa.
– Men jeg har is i magen, og satser på at lyden snart er på plass, avslutter hun.
Appen slippes offisielt i dag, lørdag 8. februar klokken 13.30, og den finner du her:
