Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
6. februar er samenes nasjonaldag. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirkeni Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993.
I 2017 feiret man 100 årsjubileet. «Tråante 2017» gav et ekstra puff til den samiske oppvåkningen. Samisk kunst og musikk, samfunnsspørsmål og politiske spørsmål er viet større oppmerksomhet i media, og interessen i den norske befolkningen er nok voksende. Flere finner sine samiske røtter, og selv om de kan være gjemt eller glemt, er interessen for å ta tilbake noe som er mistet økende.
Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe – Sørsamisk Kunnskapspark
Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe – Sørsamisk Kunnskapspark er en statlig tjenesteleverandør som har som sitt oppdrag å hjelpe kommuner og fylker med å gi elever i grunnskole og videregående sin rettmessige opplæring i samisk. Denne opplæringen foregår ofte i form av fjernundervisning samt at elevene deltar på språk og kultursamlinger.
Sørsamisk kunnskapspark
- Eies av Kunnskapsdepartementet og er 1 av 3 statlige skoler, den eneste i Sørsamisk område.
- De tilbyr undervisning i sørsamisk, nordsamisk og lulesamisk til grunnskoler og videregående.
- Elever som har samisk fjernundervisning kan delta på 6 uker med språk og kultursamlinger ved internatskolen i Hattfjelldal.
- I følge UNESCO er nordsamisk regnet som et truet språk, mens sørsamisk og lulesamisk er alvorlige truede språk.
- Sørsamisk kunnskapspark skal være et nasjonalt kompetansemiljø for å ivareta sørsamisk språk, kultur og identitet.
- Se www.samisk365.no for mer informasjon
Språk og kultursamlingene er viktige, ikke bare for språkutviklingen og kompetansemålene, men for identitetsutvikling, fellesskap og å ivareta den samiske immaterielle kulturarven. Her jobbes det med mattradisjoner, duedtie (tradisjonshåndtverk), man er ofte på turer, joik osv. Alle sanser tas i bruk, og filosofien er «learning by doing».
Hvem kan få tilbud om å lære samisk?
For at ditt barn skal kunne få opplæring i samisk i skolen, må en av foreldrene ha samiske aner. I loven heter det at en av oldeforeldrene var samisk, og at du som forelder kan melde deg inn i samemanntallet. Du trenger altså ikke å stå i manntallet for at dit barn skal ha retten til opplæring.
Hvis du ønsker at ditt barn skal få undervisning i samisk, tar du kontakt med skolen barnet ditt går på. Har ikke skolen din lærer i samisk kan Sørsamisk Kunnskapspark tilby undervisning i sørsamisk, nordsamisk eller lulesamisk. Samiske elever i grunnskole og videregående skole har rett til opplæring i samisk uansett hvor de bor i landet.





Kombinasjonen fjernundervisning og språk- og kulturuker er en fantastisk mulighet til å lære seg språk og kulturtradisjoner sammen med barn som har samisk bakgrunn til felles. Hos oss kan opplæringen begynne når som helst, uansett trinn og tid på året.
Inkludering i fokus
Hos Sørsamisk Kunnskapspark er alle like velkomne, uansett bakgrunn. Her er alle samer, enten man er fra by eller land, oppvokst i reindrifta eller nettopp funnet ditt samiske opphav. Å jobbe med inkludering og fellesskap gir et godt miljø, bedre motivasjon og ikke minst er det den viktigste faktoren for å fremme læring.
Slik må det være for å få opp andelen som benytter seg av rettigheten. Per i dag er det kun 25% av barn til foreldre i manntallet som får undervisning, og retten er som sagt ikke knyttet til manntallet.
Vi ønsker alle ei flott feiring av nasjonaldagen, og oppfordrer flere til å lære seg samisk!
Jïjnjh heelsegh
Lars Gunnar Marken, Virksomhetsleder
Gaebpien-Njaita Charlotta, Fagleder
Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe – Sørsamisk Kunnskapspark