Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning, og er en kommentar til kommentarfeltet på Sten Oddvar Solhaugs leserbrev 13. februar.
Mange spennende tanker og betraktninger her. Vanskelig å komme til en god løsning når alle tettstedene fortsatt har en sterk kontingent av borgere som ser sitt postnummer som sentrum av universet. Ikke vet jeg, men 5 skoler i en kommune med under 5.000 innbyggere og snart totale årskull på cirka 30 unger er uansett for dyrt for kommunens økonomi.
Og enda har ingen nevnt Hemnes Kulturskole, som også er en lovpålagt tjeneste det skal legges til rette for. Per i dag møtes ingen av kravene til arbeidsmiljø, inneklima, undervisningslokaler, akustikk, ventilasjon etc.
Jeg skjønner at det ikke er prioritert i debatten på linje med grunnskole og helsetjeneste, men også kulturskole er et lovpålagt tilbud, og kommunen vår trenger omstrukturering og tilpasning til en hverdag som ikke ligner på den de fleste av debattantene i tråden her vokste opp i.
I 1990 hadde skolen på Finneidfjord (1-6 trinn) cirka 60 elever, altså det dobbelte av hva heile kommunen vil ha til sammen i førsteklassekullet i 2028. Det er forresten like lenge mellom 2028 og 1990, som det var mellom 1990 og 1952. Perspektiv er krevende, men også helt nødvendig.
På samme måte som det å nøkternt og rasjonelt kunne vurdere behov, struktur og økonomi. 15 minutters busstur til og fra skole bør ikke være det store hinderet.
Det ender muligens opp med at konsulenter leies inn til høye honorarer for å utrede og utregne noe vi antagelig kunne tenkt oss fram til selv.
PS: Av kommunens skoler er Bleikvasslia den mest oppdaterte og vedlikeholdte, mens den på Hemnes er preget av betydelig forfall og vedlikeholdsetterslep. Skolen på Hemnesberget kommer til å bli svært dyr, enten den opprettholdes eller bygges ny.
Tage Vedal,
hemnesværing, far til to i grunnskolen og kulturskolelærer