Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Storsamfunnet har fått med seg at Hemnes trenger drahjelp for å styrke næringslivet. Det har ført til at en god del millioner har rullet inn til kommunal disposisjon, i et forsøk på å skape vekst og flere arbeidsplasser.
Avisa Hemnes har tatt pulsen på det eksisterende næringslivet, om enn med ganske stor forsinkelse. Det er regnskapstallene fra 2023 som ligger til grunn, og tallene bør vekke bekymring.
Rett skal være rett, dette er ikke en komplett oversikt over alle bedrifter som har virksomhet i Hemnes. Det er bare de som har Hemnes som såkalt kontorkommune som er på oversikten, det er ikke krav til at en avdeling skal ha eget regnskap. Vi så det da Trenor ble til Natre, bedriften forsvant fra oversikten, og dessverre senere – forsvant fra kommunen. Enkeltmannsforetak er heller ikke med, det betyr at landbrukets verdiskapning ikke kommer med.
Næringslivet i Hemnes består av små bedrifter, med de fordeler og ulemper dette medfører. Det er rett og slett svært få hjørnesteinsbedrifter å finne. En stor bedrift drar med seg resten av næringslivet som et lokomotiv, det skaper vekst som skaper ny vekst.
Begrepet vekst har blitt angrepet av mange, vi kan ikke satse på videre vekst om vi skal ta vare på klima og natur. Andre mener at uten vekst kommer Hemnes til sakte, men sikkert å forvitre og bli et fraflyttet ødeland. Det kan nok være bra for klima og natur, men ikke for de som ønsker å skape et liv og bo i Hemnes.
Vi står trolig foran et år der mange beslutninger som vil peke ut veien for næringssatsing i Hemnes skal tas. Dagens næringsliv er svært sårbart, egenkapitalen er såpass lav at et dårlig år er nok til å velte det vi i dag ser på som solide og trygge arbeidsplasser.
Dette betyr ikke at det er aldeles mørkt for næring i Hemnes, langt ifra. Det er mange dyktige småbedrifter, noen vokser sakte, men sikkert og ansetter kanskje en til i løpet av året. Andre er litt større, og driver godt med pene overskudd som sikrer arbeidsplassene.
Det er uten tvil typiske mannsdominerte arbeidsplasser som dominerer bildet. For å skape vekst i folketallet hadde det nok ikke skadet om en aktør eller to hadde etablert seg med fristende jobber for begge kjønn, mulighetene er der, selv om kampen om å bli vertskommune for nye arbeidsplasser er tøff.