• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
FRITID
6 minutter lesetid

Hvilke pålegg er de mest populære i julen?

Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene. FOTO: brodogkorn.no
Rune Furuhatt
Publisert: 16 desember, 2024 09:25
Oppdatert: 16 desember, 2024 09:25

Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.Det er

Det er Opplysningskontoret for brød og korn som forteller om juleundersøkelsen i ei pressemelding. Undersøkelsen er gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat, i november i år.

–  Julefrokosten har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen. Skikken spredte seg så til de mange hjem der morgenen den 25. desember ble tidspunktet for den julefrokosten vi i dag tenker på. En overdådig og lang frokost med masse god mat, gjerne både kald og varm mat, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at disse påleggene er de meste populære i jula:
•    57 % vil ha egg
•    45 % vil ha røkelaks/ørret
•    40 % vil ha ost  
•    39 % vil ha sylte

Hva slags brød går best med hvilke pålegg?

Grunnlaget for den gode julefrokosten er godt brød som passer til de ulike julepåleggene. Nordbø deler sine anbefalinger til hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.

Egg står på toppen av listen over hvilke pålegg som er viktig på frokostbordet til jul. Velg gjerne saftig loff eller fine surdeigsbrød om du serverer bløtkokte og hardkokte egg eller retter som eggerøre, omelett og eggesalat.

Røkelaks og røket ørret står som nummer to. Grove rugbrød passer godt til julens fiskefavoritter, også sild og gravlaks som står lenger ned på påleggslisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Edamerosten er juleosten for mange. Frukt og nøttebrød er perfekt kombinasjon til ost. Alternativt kan du servere epler, klementiner, nøtter og dadler i tillegg til brødet. FOTO: brodogkorn.no

På tredjeplass står ulike oster. Frukt- og nøttebrød er en perfekt kombinasjon til mange oster. Milde oster som edamer og brie kan gjerne serveres med finere brødtyper. Mens kraftige oster som blåmuggost, ridderost og camembert krever mer smaksrike grove brød. Brunost passer ypperlig både til vørterbrød og julebrød.

Til julens kjøttpålegg som sylte, ruller og spekemat smaker det godt med grove brød, bakt på ulike kornsorter og gjerne med surdeig.

Lefser og flatbrød er også gode og tradisjonelle alternativ til julens pålegg. 

Unngår matsvinn

Undersøkelsen viser at nordmenn kaster noe mer mat i jula enn ellers, men er samtidig flinke til å bruke opp restematen. 31 prosent svarer at de serverer rester fra julemiddagen til julefrokosten. 

–  Å spise opp restemat er det folk trekker frem som det mest effektive tipset for å kaste mindre mat i jula. Dette er et godt tips, og gunstig for lommeboka når du bruker opp julematen på denne måten, enten om det er til frokost eller til andre måltider, sier Nordbø.

Tre gode tips

Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:
• Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett. 
• Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader. 
• Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.

Folkets påleggsfavoritter


  • Hvilke pålegg eller hva slags type mat / retter er viktige for deg å ha med på typiske julefrokoster og julelunsjer?
  • 57 % Diverse egg
  • 45 % Røkelaks/laks/ørret
  • 40 % Ulike oster 
  • 39 % Sylte
  • 36 % Smør, majones, aioli, remulade
  • 31 % Diverse ruller (ribbe-/lamme-/fårerull)
  • 31 % Diverse spekemat (spekeskinke, fenalår etc.)
  • 31 % Rester av julaftens middag
  • 30 % Sild
  • 28 % Rødbet og sylteagurk
  • 25 % Juleskinke
  • 24 % Sennep
  • 24 % Roastbiff
  • 24 % Leverpostei/posteier/pate
  • 20 % Påleggsalater/majonessalater
  • 20 % Skinke
  • 17 % Diverse syltetøy
  • 15 % Bacon
  • 15 % Frukt
  • 14 % Grønnsaker
  • 12 % Ansjos
  • 12 % Gravlaks
  • 10 % Skinkesteik
  • 10 % Reker, skalldyr og diverse fisk
  • 10 % Diverse pølser
  • 9 % Surkål/rødkål
  • 6 % Kabaret
  • 5 % Lammelår
  • 5 % Rakfisk
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no