Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Mer eller mindre alle i Hemnes kjenner en håndfull eller ti som på en eller annen måte er rammet av stengt E6. I pendlerkommunen Hemnes, der 40 prosent av arbeidstakerne jobber utenfor Hemnes, pendler 2 av 10 til Rana.
I tillegg er det elever i videregående skole, studenter og lærlinger som har sitt virke i på nordsiden av kommunegrensen. Og det stopper selvsagt ikke der, med spesialisthelsetjeneste og butikker trekkes folk daglig fra Hemnes til Rana.
Det er arbeidstakerens oppgave å møte til jobb, også når veien er stengt. Det private initiativet med å tilby båtskyss over fjorden fra Iselin Renate Målvatn og Anders Martin Oldernes var derfor svært så kjærkomment og populært. De jobbet nærmest døgnet rundt inntil de trakk inn årene mandag morgen. Det var sikkert lurt, med hundrevis av pendlere som hadde forventninger om skyss ville det blitt en aldeles umulig oppgave.
De drev for egen risiko, og under svært tunge arbeidsforhold, det er bare en ting å gjøre, applaudere for en uegennyttig innsats langt utover det som kan forventes.
Samtidig er det kanskje lurt å ta en liten pust i bakken, hva er dette egentlig, er dette en kommunal oppgave? Hemnes må bruke 24 millioner av en stadig mindre sparekonto i år, de har utgifter som er mye høyere enn inntektene. Å rigge en løsning som innfrir ønskene vil naturlig nok koste, og det medfører ansvar. Skal det bare være over fjorden, eller skal det være slik noen skisserer, med busstransport videre. Vil en slik tjeneste i det hele tatt være på plass om veien åpnes innen rimelig tid?
Ingen i Hemnes har havnet i nød grunnet denne veistengingen. Butikkene er fortsatt fulle av varer, uansett hvilken side av raset vi befinner oss. Avstanden til nærmeste virksomme togstasjon, flyplass og sykehus er for de aller fleste fortsatt en drøy halvtime. Det er legekontor på begge sider, og også legevakt er tilgjengelig for alle.
Det er allikevel en utfordring som er vanskelig for svært mange, å komme seg på jobb eller til skole. Forbindelsen til omverden går via E6 og jernbanen. Det er Statens vegvesen og Bane Nor som eier disse, begge er eid av staten selv. Og om ikke dette var nok er det Nordland fylkeskommune som er ansvarlig for den offentlige busstrafikken.