Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Grønt Hemnes har én representant i kommunestyret, og vi har ingen formell makt. Da skal det noe til å få gjennomslag i Hemnespolitikken. Det siste året har vi likevel oppnådd overraskende mye.
Den største saken kom i september, da vi foreslo nye mål for Hemnes kommune. I noen år har hovedmålet vært at kommunen skal bestå. Vi mente at dette er feil fokus. Det viktige må være hva politikere og administrasjon skal oppnå. Jeg fremmet derfor forslag til nytt hovedmål:
Sikre velfungerende og levedyktige lokalsamfunn, med gode kommunale tjenestetilbud, der både natur, befolkning og næringsliv ivaretas på godt vis.
I tillegg ble to delmål foreslått. Hemnes kommune skal være en attraktiv arbeidsgiver som sikrer både tilgang på arbeidskraft og god bruk av folks kompetanse – og: kommunens faglige og økonomiske planlegging skal sikre gode tjenester og bidra til bred involvering av lokalsamfunnet.
Til min glede ble de nye målene vedtatt. Det føles mye mer meningsfullt å jobbe politisk innenfor en sånn ramme.
Alt i fjor fikk vi flertall i en beslektet sak. Jeg foreslo at det som i årevis var kjent som Teknisk utvalg, skulle få navnet Hovedutvalg for samfunn og miljø (SMU). Det å sikre god samfunnsutvikling, og samtidig ivareta naturmiljøet, det er dette utvalget skal ta ansvar for.
Jeg er med i SMU, og det er veldig givende. Utvalget preges av åpent samspill, og blir dermed et politisk verksted. I vår tok vi en rundtur i kommunen, for å se nærmere på steder preget av lokal miljøforsøpling. Som grønn politiker føles det bra at dette tas på alvor.
Sommerens føljetong handlet om at et frivillig initiativ til å lage hundepark på Hemnes, ga et gebyr på 10.000 kroner. Jeg reagerte sterkt på dette, og fikk SMU med på å oppheve gebyret. Deretter ble kommunestyret med på at vi skal gjennomgå hele gebyrregulativet, for å finne ut om det er mulig å lage egne regler for folk som tar dugnadsbasert initiativ til positiv samfunnsutvikling.
Den tingen jeg i sterkest ordelag har kritisert, er hvor elendig det står til med planarbeidet i Hemnes. Dette er et viktig felt for MDG. Vi ser gode, oppdaterte planer som et helt avgjørende redskap for at vi politikere skal klare å gjøre mer enn bare å stemme ja eller nei i enkeltsaker. Grønn politikk krever at vi hever blikket, ser framover, og blir mer bevisste hvordan ulike saksforhold henger sammen i en større helhet.
Til min glede har kritikken blitt lyttet til. Nå jobbes det brått aktivt med planene i kommunen vår, og kommunestyret har innsett at det er for dårlig at 25% av valgperioden gikk, før vi klarte å vedta en planstrategi. I 2027 skal strategien vedtas rett etter valget. Dette er en stor seier for oss. Enda bedre ble det da vi samtidig fikk gehør for at Hemnes skal vedta en naturmangfoldplan. Som om ikke det var nok har min største kampsak, at kommunen vår skal ligge i front på utvikling av en mer sirkulær økonomi, plutselig blitt noe alle virker å være enig om.
Så ja, en enslig grønn stemme kan bidra til endring. Jeg må takke mine medpolitikere, som i flere saker har vist vilje til å lytte til grønne tanker. Jeg lover at det blir mer framover. Vern av matjord og nærnatur, bærekraftig skogsdrift, lokalt klimaansvar, nærings- og samfunnsutvikling med forankring i de ressursene vi alt har i kommunen vår. Det er mer enn nok saker å gripe tak i for en grønn politiker.
leder i Hemnes MDG og kommunepolitiker for Grønt Hemnes