Nordmenn har over 164 milliarder kroner i usikret gjeld – og den fortsetter å øke. Stadig flere unge havner i økonomiske utfordringer som kan få langvarige konsekvenser. Eksperter advarer mot utviklingen og peker på økt forbrukspress, lett tilgang til kreditt og manglende økonomikunnskap som viktige drivere bak problemet.
Tar vi med nordmenn som bor utenlands i regnestykket, er forbruksgjelden nå på 171 milliarder kroner. Det er den høyeste målingen siden covid-nedstengingen, ifølge Gjeldsregisteret. Vi nærmer oss med det rekorden fra 2019 på 174,9 milliarder kroner.
Gjeldsbyrden i Hemnes
I oktober 2024 var den samlede usikrede gjelden til innbyggerne i kommunen 102.506.728 kroner. Det er en økning på 3.891.794 kroner siden oktober 2023.
Samlet skylder menn 68.377.182 kroner. Kvinner skylder til sammenligning 34.129.546 kroner, litt under halvparten av mennene.
Hemnes under snittet
Fordeler vi gjelden på alle innbyggere over 18 år i kommunen, skylder menn 36.702 kroner, mens kvinner skylder 19.141 kroner.
På landsbasis skylder menn 48.643 kroner per innbygger og kvinner 25.402 kroner per innbygger. Altså ligger gjeldsbyrden i Hemnes godt under landsgjennomsnittet, både for menn og kvinner.
Har du gjeldsproblemer? Du er ikke alene. Vi i Avisa Hemnes ønsker å sette søkelys på gjeldsutfordringene mange av våre innbyggere sliter med, og vi tror det er viktig å fortelle om det. Både fordi det kan være med på å bygge ned stigma, og for at mennesker kan lære av andres historier.
Kontakt oss gjerne på tips@avisahemnes.no eller ta direkte kontakt med den journalisten du helst vil snakke med. Du kan snakke med oss helt anonymt, om du ikke ønsker å stå frem i avisen.
Hemnes er ved utgangen av oktober rangert på 295. plass (av 357) i landet og 38. plass i fylket (av 41) over kommuner med størst gjeldsbyrde per innbygger.
Sammenligner vi Hemnes og nasjonen, ser vi at både for kvinner og menn i Hemnes har en gjeldsbyrde som er 0,8 ganger det nasjonale snittet.
Ser vi på nabokommunene finner vi Rana rangert på 268. plass i landet og 35. plass i fylket over kommuner med størst gjeldsbyrde per innbygger. For Vefsn er disse tallene henholdsvis 185. plass i landet og 21. plass i fylket, mens Hattfjelldal ligger på 355. plass og 41. plass, altså best i fylket og bortimot best i landet.
Enkelte store avvik
De virkelig store avvikene i Hemnes finner vi blant menn, særlig i aldersgruppene 25-29 år og 35-39 år. Der er gjeldsbyrden mer enn det dobbelte av landsgjennomsnittet.
Også i aldersgruppene 25-29 og 30-34 for kvinner ligger Hemnes nesten på det dobbelte av tallene på landsbasis.
Det er altså blant de noe yngre grupperingene at vi finner de største negative avvikene i Hemnes, men også i aldersgruppene menn 50-54 og kvinner 45-49, viser grafene at innbyggerne i Hemnes ligger en god del over landsgjennomsnittet.
Opp for kvinner, ned for menn
I Hemnes har kvinnene økt sin gjeld fra 15.853 kroner i oktober 2023 til 19.141 kroner i oktober 2024. Det er en økning på 3.288 kroner per kvinne.
Mennene derimot, har hatt en svak reduksjon av sin gjeld, fra 37.761 kroner i oktober 2023 til 36.702 kroner i oktober 2024. Det er en reduksjon på 1.059 kroner per mann.
Må låne mer
Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon forteller følgende om utviklingen i nordmenns forbruksgjeld:
– De siste to årene har den usikrede gjelden steget, etter å ha ligget ganske stabilt en stund.
Karstensen mener folk har mindre å rutte med nå som renten er høy. Dessuten har matvareprisene steget.
– Sparepengene som folk hadde lagt seg opp under pandemien, er brukt opp. Folk må i større grad låne til ting de trenger penger til på kort sikt, som for eksempel oppussing.
Trendene
Ser vi på nasjonen er det sånn at det er menn mellom 40-60 år som har mest gjeld, og de under 30 som har minst. Dette overrasker ikke Karstensen.
– Er du mellom 40-60 år, har du som regel en grei inntekt og kan gjerne trekke opp en del kreditt, i motsetning til unge folk som gjerne studerer eller er ny i arbeidslivet.
Det som derimot overrasker Karstensen, er forskjellen mellom kvinner og menn.
– Menn har over dobbelt så mye usikret gjeld som kvinner. Dette er oppsiktsvekkende, særlig med tanke på den høye graden av likestilling vi har i Norge.
– Menn er kjent for å ta litt større risiko enn kvinner, så kanskje det er der det ligger?
Karstensen avslører at folk vanligvis pådrar seg mer gjeld om høsten.
– Vi ser at det er en markant nedgang i forbruksgjelden i juni, da er det mange som bruker feriepengene til å betale ned gjelden sin.
Men etter ferien øker gjelden igjen.
– Forbruksgjelden øker i august når folk tilbakebetaler sommerferien. Den fortsetter å øke i september og oktober når høstsalget kommer, og videre i desember med julehandelen. Deretter flater forbruket ut.
Usikret gjeld
- Gjeld der banken eller långiver ikke har sikkerhet i noe du eier, som hus, bil eller hytte. Usikret gjeld kan du ha for eksempel gjennom et kredittkort eller et forbrukslån. Generelt er det høyere rente på usikret gjeld enn på gjeld med sikkerhet. Studielån er ikke regnet som usikret gjeld.
Tallene i denne saken er hentet fra Norsk gjeldsinformasjon. Intervjuer og analyser i denne saken er utarbeidet av Samarbeidsdesken, et journalistisk fellesprosjekt mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.