Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Flere partier vil ha flere barn og unge i fengsel for å løse økende ungdomskriminalitet. Slike forslag høres handlekraftige ut, men de løser ikke problemet.
Skal vi få ned antallet unge som begår kriminelle handlinger, må vi ta tak i årsakene til at de trekkes mot miljøer hvor det utøves vold og tjenes raske penger.
Nesten alle barn som begår kriminalitet kommer fra vanskelige oppvekstvilkår og mange har opplevd vold hjemme. Klarer vi å hjelpe disse barna mens de er små, kan vi snu retningen på livene deres. Ungdom trenger positivt innhold i livet sitt, noe å glede seg til, et sted å være og å høre til, og arenaer som gir mestring. Mangel på dette gir økt risiko for at de trekkes mot miljøer der fellesskapet bygger på rus og kriminalitet.
Dessverre er det stor variasjon og mangler i kommunens forebyggende arbeid. Det er her nasjonale og lokale beslutningstakere må sette inn støtet hvis de skal klare å snu kriminalitetsutviklingen. Oppsøkende tjenester, styrking av barnevern og familieråd er viktig for å fange opp barn i faresonen. Fritidsklubber, idrett, miljøarbeidere på skolen, og ungdomsjobber må være satsinger i kommunen, og ikke kuttposter i budsjettene.
I Norge er terskelen for å fengsle barn svært høy. Dette er en ønsket politikk basert på at fengsel ikke er til barnets beste og at innelåsing ofte gjør vondt verre.
I dag er det kun en håndfull barn som soner i fengsel, men kapasiteten i ungdomsfengslene er likevel sprengt. Grunnen er at barn plasseres i varetekt fordi vi mangler institusjonstilbud til denne gruppen, samt at det tar for lang tid å etterforske og behandle sakene deres i domstolen. Med hurtigsporet som er foreslått i statsbudsjettet, vil saksbehandlingstiden kortes ned, slik at ungdommene raskere løslates og sendes tilbake til sin bostedskommune for videre oppfølging. Dette kan være gjennom ungdomsstraff, som for mange vil være en god løsning. Disse endringene kan føre til at fengselsplassene som nå opprettes, om kort tid vil stå tomme.
En fengselsplass for ungdom kan koste opp mot 20 millioner kroner i året. En fritidsklubb koster om lag to millioner kroner i året. Det samme koster et spesialisert tiltak for ungdom med volds- og kriminalitetsutfordringer. Vi er nødt til å se på når og hvor vi skal bruke pengene for å gjøre en forskjell for barns oppvekst og valg. Flere barn i fengsel er den dyreste og dårligste løsningen.
Mina Gerhardsen,
Barneombud