Roger Stensen (H) mente HBS gikk ut over sine fullmakter når de planlegger å bygge omsorgboliger i Korgen. Han foreslo derfor å vrake hele styret når kommunestyret skulle velge nytt styre i stiftelsen.
Da valg av styre til i Hemnes Boligstiftelse (HBS) sto på dagsorden var Stensen raskt oppe på talerstolen. Han trakk fram en sak fra kommunestyret i 2023 der et flertall 13 mot 9 i kommunestyret vendte tommelen ned for å kjøpe ei tomt i Korgen sentrum. Planen var en kombinasjon av bebyggelse og rekreasjonsområde.
Politisk omkamp?
Senere har HBS kjøpt tomta, og har lagt fram planer om å bygge omsorgsboliger og fellesareal som skal være åpent også for andre eldre. Dette så Stensen som en politisk omkamp.
– Kommunestyret har ikke besluttet å bygge omsorgsboliger, heller ikke hvor slike skal bygges om behovet oppstår. Boligstiftelsens planer om å bygge kan ikke sees som noe annet enn å kuppe en framtidig beslutning i kommunestyret, sa han, og føyde til at han synes det var veldig uheldig at en av kommunestyrets representanter hadde vært med på beslutningen.
Han siktet da til Mette Varem, som i startet av saken ba om å få sin habilitet vurdert. Kommunestyret kjente henne inhabil, og hun deltok dermed ikke i debatten.
Ønsket å bytte ut hele styret
Stensen ville også ha svar på om det hadde vært kontakt mellom kommunen, ordføreren og boligstiftelsen i forkant av kjøpet, og om hva slags avtale som foreligger mellom kommunen og HBS. Han ga også uttrykk for at han ville komme med et eget forslag til nytt styre.
Styremedlemmer i HBS velges for to år av gangen. For to år siden trakk daværende styre seg, og dermed måtte det nye personer inn. Ordfører Paul Asphaug fortalte da at han hadde bedt alle politiske partier om hjelp til styremedlemmer, men fikk svært dårlig respons. Derfor har styret i de siste årene bestått av bare tre personer, Otto Jonny Derås, Ole Inge Sørensen og Mette Varem.
Kommunedirektør Amund Eriksen fortalte at det ikke hadde vært i drøftinger om kjøpet.
– Vi har likevel signalisert offentlig flere ganger at det vil bli behov for å øke kapasiteten, men ikke hvor.
Avtale oppsagt
Økonomisjef Harald Mårnes fortalte nærmere om hvilke avtaler kommunen og HBS har.
– Hemnes kommune er forretningsfører for HBS, og utarbeider budsjett, regnskap og fakturering og er møtesekretær. Kommunen leier omsorgsboliger av stiftelsen, og har også en avtale om tildelingskontrakter på ni boliger som er bygd i Korgen og Bjerka.
Det ble opplyst at avtalen om å være forretningsfører nå er oppsagt av HBS.
Ordfører Paul Asphaug (Sp) fortalte at han ikke ble informert før han så eiendomsoverdragelsen omtalt i media.
Ingebjørn Nygård (Ap) ba også om å få vurdert sin habilitet ettersom han er varamedlem til styret i HBS. Kommunestyret mente han ikke var inhabil, og han deltok dermed i debatten. Han forklarte nærmere om intensjonene bak kjøpet.
Bygger for å dekke behov
– Tomta ble kjøpt og betalt av boligstiftelsen. Stiftelsen har inngått en samspillsavtale med firma for levering og oppsetting av bygg. Dette er et initiativ stiftelsen har tatt selv uten at kommunen behøver å være med. Vi vet ut fra de demografiske kurver vi har fått vist mange ganger så vil behovet absolutt være til stede over tid. Dette er ikke noe som vil bli stående tomt, sa Nygård.
Han foreslo også at styret i HBS utvides fra tre til fem, og at Andre Stensland og Antoine Kosmo-Chaboud også velges inn. Både Stensland og Kosmo-Chaboud var en del av forslaget fra Stensen til nytt styre, et forslag som altså enn så lenge enda ikke var foreslått.
Stensen lanserte deretter sitt forslag til styre, som i tillegg til Stensland og Kosmo-Chaboud besto av Hans Paulsen, Hildrun Hope Rydsaa, Else Hoff og Hilde Karin Skreslett.
Dette endte i en diskusjon der ordføreren mente at to av plassene skulle utnevnes administrativt av kommunen.
Større geografisk og politisk spredning
Kåre Nilssen (SDH) mente at dette ikke framkommer i vedtektene.
– Det står i vedtektene at det skal være fra tre til sju medlemmer, og at én skal oppnevnes av en leieboerforening. Det har ikke vært noen leieboerforening, allikevel går vi over hodet på dem og velger noen som ikke er utpekt, det er ikke etter formalitetene. Om du mener at kommunen skal ha egne styremedlemmer må du bare finne det i vedtektene. Jeg mener vi nå får et mye bedre sammensatt styre geografisk og politisk, sa Nilssen.
Ved en gjennomgang av vedtektene stemmer Nilssens analyse. Samtidig står selvsagt kommunestyret fritt å velge opptil flere styremedlemmer som er leietakere, selv om de ikke er oppnevnt.
Kommunedirektør Eriksen fortalte at kommunen tidligere hadde oppnevnt to styrerepresentanter, men at de i senere tid har funnet ut at dette ble en uønsket rolleblanding.
– Hva er intensjonen?
Susanne Holmen (Ap) var kritisk til Stensens forslag.
– Jeg sliter med intensjonen med å bytte ut hele styret, er det å unngå at det blir bygd omsorgsboliger på oppkjøpt tomt?
Heller ikke Jon Ervik (SV) var spesielt entusiastisk til forslaget.
– Om Stensens forlag går gjennom skifter han jo ut hele styret, noe han ikke ønsker å gjøre i framtiden slik jeg forstår. Jeg oppfatter dette mer som et forsøk på å torpedere planene om å bygge omsorgsboliger i Olderneset.
Enstemmig til slutt
Ved avstemmingen var det tre ulike forslag: formannskapets med gjenvalg av det sittende styret, Nygårds med sittende styre samt to nye og Stensens forslag der hele styret byttes ut.
Stensens forslag fikk 9 stemmer mens 13 stemte mot, dermed falt forslaget.
Deretter ble formannskapets forslag satt opp mot Nygårds forslag. Denne gangen fikk Nygård støtte fra et enstemmig kommunestyre, det nye styret består dermed av Otto Jonny Derås, Ole Inge Sørensen, Mette Varem, Andre Stensland og Antoine Kosmo-Chaboud.