Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Omstilling ligger i vår natur her i nord. Gjennom århundrer har vi tilpasset oss tøffe forhold og endringer, noe som nå hjelper oss å lede det grønne, digitale skiftet med innovativ teknologi og nye løsninger. Vi må bidra til å endre verden. Vi må gjøre forbruket sirkulært, skifte til ren og fornybar energi; vi må ta styringen. Det handler om evnen til å omstille seg, og skape nye verdikjeder.
Nord-Norge har blant de sterkeste industrimiljøene i Norge. Disse miljøene vil være viktig i den grønne omstillingen, dersom vi skal nå klimamålene for 2030 og kan skape et utslippsfritt samfunn i 2050.
Det er tre ting som er spesielt viktig om industrien skal omstille seg:
• Vi må ha arbeidskraft. Tilgang til kompetent arbeidskraft er en nøkkel. Fokus må være å både tiltrekke seg nye og beholde de folkene vi har. Da er det behov for å utvikle gode lokalsamfunn som har godt helse, skole- og kulturtilbud.
• Vi trenger en aktiv næringspolitikk som har et godt samspill mellom næring, energi, klima og sikkerhet – alle viktige området som må sees i sammenheng. Vi står foran viktige veivalg for hvordan samfunnet skal utvikle seg i årene fremover og Nord-Norge må beholde og forsterke vår konkurransekraft.
• Og vi trenger konkurransedyktige rammebetingelser så som tilgang til grønn fornybar kraft, infrastruktur tilpasset industrien, støtteordninger til kommuner som opplever betydelig vekst samt gode støtteordningene som er tilpasset resten av verden.
Grønn Industrifinansering – en ordning for de store prosjektene
I september lanserte Regjeringen og Innovasjon Norge Grønn Industrifinansering. Denne nye ordningen er en del av regjeringens satsing på et grønt industriløft, som skal fremme attraktive arbeidsplasser, verdier og velferd for framtida, redusere utslipp og bidra til grønn omstilling.
Grønn Industrifinansering skal bidra til å løfte nyskapende, grønne, industrielle prosjekter i vekst- og skaleringsfasen, noe vi har mange av i Nord-Norge. Vi har i lengre tid sett at næringslivet har et stort behov for bedre tilgang på risikokapital og denne låneordningen fra Innovasjon Norge kan, sammen med andre finansieringsaktører, medføre at bedriftene gjennomfører nye, store prosjekter. Det kan på sikt få stor betydning for norsk og nordnorsk verdiskaping.
Vi trenger nye verktøy
Nord Norge har en industri i verdensklasse og dyktige fagfolk som skal ta oss gjennom en stor omstilling. Men vi kan ikke møte utfordringene med gårsdagens verktøy. Grønn industrifinansiering er et kraftig virkemiddel som skal bidra til å skape arbeidsplasser og realisere nyskapende grønne industriprosjekter. Ordningen er rettet spesielt mot store industriprosjekter.
I Nord-Norge er det nå mange store industriprosjekter både hos eksisterende og nye bedrifter som er viktig for den grønne omstillingen. Elkem i Rana har nettopp gjennomført verdens første pilotprosjekt for prosessindustri med Co2 fangst og lagring sammen med Aker Carbon Capture. I Mosjøen skal Gen2Energy og Norsk E-fuel produsere hydrogen og e- drivstoff. Et annet eksempel er Finnfjord Smelteverk som har ambisjon om å bli verdens første CO2-nøytrale smelteverk. Med CO2 og lys produserer smelteverket alger som blir ingrediens i fôr til oppdrettsnæringen. Nord-Norge har i tillegg et uforløst potensial innenfor mineraler og havvind. Det kan gi muligheter for videre næringsutvikling og skape nye eksportinntekter og arbeidsplasser.
For å lykkes med den videre utviklingen kreves det investeringer i infrastruktur som veier, energi og informasjonsteknologi. Vi trenger også de gode ideene. Vi trenger viljen til å tenke nytt. Vi trenger pågangsmot og framtidsoptimisme. Vi trenger at folk finner sammen, i nye konstellasjoner og i samarbeid. Og ikke minst: vi trenger arenaer der folk kan møtes, og ideene kan gro. Derfor arrangerer vi Arctic Innovation Week hvert år i hele Nord-Norge.
Årets Arctic Innovation Week er nå gjennomført med nesten 100 arrangementer fordelt på 27 lokasjoner og digitale arrangement fra Brønnøysund i sør til Svalbard i nord. Det har sydet i hele Nord-Norge og temaene har strukket seg fra digitalisering, bruk av KI, industrielle missions til 1:1 møter med Innovasjon Norges utekontorer. Og vi er helt sikre på at det som følge av dette opprettes gode prosjekter som er med på å løfte verdiskapingen i Nord Norge – for når folk møtes skjer det magiske ting.
Vi sees på AIW også neste år!
Liv Bente Kristoffersen,
avdelingsleder Marin, Maritim og Industri Innovasjon Nordland
Karianne Olsen,
avdelingsleder Helse, Teknologi og Industri, Innovasjon Norge Arktis