Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
I siste kommunestyremøte ble det debatt om valg av styre i Hemnes Boligstiftelse. Årsaken til at 9 kommunestyrerepresentanter valgte å stemme for å kaste dagens styre var deres initiativ til å bygge nye omsorgsboliger i Korgen.
Kommunestyret har ikke besluttet å bygge nye omsorgsboliger, eller hvor disse skal ligge. Det burde de kanskje, eller kanskje ikke?
HBS er Hemnes kommunes boligpolitiske verktøy, et verktøy de vel strengt tatt aldri har tatt aktivt i bruk. Heller ikke da det for et par år siden var opprør hos leietakerne grunnet kraftig økning i husleia valgte politikerne å entre bane for å gi styringssignaler. Den striden endte i rettsalen, med store kostnader for HBS.
Argumentene for ikke å tre inn var at dette er en stiftelse, og de gjør hva de vil. Det er en sannhet med store modifikasjoner. Kommunestyret velger styre, og har ikke styret innfridd forventningene, ja – så kastes de.
I så måte var det riktig arena å ta opp saken om å kaste styret. Problemet er at styret ikke har fått noen instruksjoner eller bestillinger fra kommunestyret. Tidligere i år ble en tilstandsrapport fra PWC om omsorgstjenesten offentliggjort. Den alene burde utløst en bønn til HSB om å vurdere ulike boligprosjekt for å løse utfordringene eldrebølgen får, men hvem skal komme med bønnen, administrasjonen, politikere eller rett og slett markedet gjennom etterspørsel?
Hemnes kommune har faktisk en boligpolitisk handlingsplan, og ettersom det ikke gjennomføres noen vedtak eller eiermøter med HBS er det bare denne planen som kan gi signaler om hva som ønskes fra politikerne.
Planen virker umulig å finne ved å søke på sidene til Hemnes kommune, men ved å gjøre et nettsøk dukker det opp en plan for tidsrommet 2013-2025. Den er trolig vedtatt i 2012, og beskriver situasjonen den gang.
Om omsorgsboliger står det blant annet følgende: «For øyeblikket er det ikke press når det gjelder etterspørselen etter slike boliger, og periodevis står omsorgsboliger tomme.»
Det blir ikke et veldig presist styringsverktøy for verken HBS eller andre som ønsker å tilby boliger i Hemnes. Dagens situasjon er trolig ikke som i 2012, og det er ganske sikkert til dels store variasjoner mellom tettstedene.
Det kan være på høy tid at kommunestyret tar i bruk de boligpolitiske verktøyene som finnes, og da er nok dialog og dynamiske planer bedre enn å sparke styrer og vedta planer med 12 års virketid.