Stein Erik Hovind (70) er en av innbyggerne som har kjent på utryggheten som har spredt seg på Bjerka, etter gjentatte episoder med blant annet tyveri. Han mener løsningen kan være natteravner og gatebelysning hele natten.
Stein Erik Hovind er opprinnelig fra Hemnesberget, men har bodd mange tiår på Mo. Etter at han og kona ble pensjonister, endte de opp i en leilighet på Bjerka.
– Det er en stille plass, med mange eldre folk. Vi har trivdes godt, men akkurat nå er det ikke noe bra i bomiljøet på grunn av det som skjer rundt oss, begynner han.
Selv har de fått stjålet ting de har hatt stående ute, noe vi i avisa er kjent med at har skjedd med flere på Bjerka.
– Det som skjer her på Bjerka er et typisk eksempel på en kollisjon av reformene som kom på 90-tallet. Alle skulle ha en plass å bo, ikke være på institusjoner, men bo blant oss. Det er noe vi alle har måttet lære oss å leve med. Det har også vært bra for de som trengte en viss beskyttelse og rom til å utvikle seg til å være en del av et bomiljø. Og så har ikke alle en forståelse for hva det innebærer. Nå er det krasj, og det er fordi det på Bjerka nå er noen som skaper en utrygghet og fortvilelse.
Erfaringer
Hovind har jobbet i frivilligsentralen i Rana i 20 år, de siste årene som leder. Han forteller om sin erfaring der fra.
– Da hadde jeg mye med eldre å gjøre, og vi hadde også natteravner. Natteravnprosjektet har jeg vært med å bygge opp i over 20 år. Det var med å skape en trygghet i nærmiljøet.
Han mener at gatelysene bør stå på om nettene når noe slikt skjer.
– Det er en ting vi lærte oss i Rana: skjer det noe som rokker med tryggheten i et bomiljø, så slår du ikke av lysene. Jeg har snakket med ordføreren, politiet, vi har ringt operasjonssentralene. De sier anmeld, anmeld, anmeld. Men hvordan skal et menneske anmelde når dørmatta forsvinner, eller pynten på veggen. Kanskje bagatellmessig for den enkelte, men det skaper en utrygghet uansett. Pynt på veggen hadde affeksjonsverdi, en gave fra et nært familiemedlem. Det første jeg tenker er ikke å anmelde det.
Hovind forteller at han har snakket mye med naboene sine, og at flere har begynt å sitte oppe om natten og ta inn ting de ellers ville ha stått ute.
– Vi har sviktet mennesket som nå sliter og holder på slik. Og når jeg sier vi, så mener jeg Hemnes kommune. Hemnes kommune har sviktet fordi slike personer ikke blir fulgt opp, og ikke får hjelpen den trenger. All denne naskingen er bare et uttrykk for situasjonen personen er i.
Sitter oppe om natten
Hovind har flere eksempler fra Rana, hvor de har gått inn med natteravner og engasjert folk i nærmiljøet.
– Da har vi sagt til kommunen: «ikke slå av lysene». Hærverket på skolen på Gruben og i Åga ble borte når folk ble engasjerte og lysene ble slått på. Hvor enkel forebygging er det ikke å ha på gatebelysningen i boligområdene? Da vil de eldre føle en viss trygghet.
– Nå sitter folk oppe om natten og følger med ut vinduene og følger med og lurer på hva det neste blir. Jeg tenker at det ikke er politiet som trengs her, det er oppfølging av personer som sliter. Hvis ikke Hemnes kommune, altså vi, eller institusjonene i Hemnes makter dette, så bør de si det, legger Hovind til.
– Jeg føler vi alle har et ansvar, i tillegg til at de rette instansene må reagere. Banking på dørene sent på kveld og natt, personer som lusker rundt og ting som forsvinner. En vaskekost her, ei dørmatte der. Jeg bruker å gå runder på kveldene rundt her, bare for at de eldre her skal føle en viss trygghet. Det gjør jeg helt frivillig for å se om det er stille og rolig.
Vi må bry oss
Hovind forteller at situasjonen og maktesløsheten gjør at det blir urolig og utrygt.
– Det er ikke bra i et lite samfunn. Jeg ønsker å få et engasjement, og at de som kan trykke på de rette knappene kan gjøre det. Da tenker jeg helse, samt et kommunalt ansvar for at lysene blir slått på. Kanskje kommunen burde ta tak og ordne et beboermøte for innbyggerne på Bjerka?
Hovind er redd for at det må skje noe mer alvorlig før det blir gjort tiltak.
– Vi vil ikke at det skal ende med at folk føler seg så provosert at de bestemmer seg for å ta ting i egne hender. Det er mange som sliter, så får vi som ikke sliter bry oss, avslutter Stein Erik Hovind.
Svar fra ROP
Vi har stilt leder i rus- og psykiatritjenesten i Hemnes (ROP), Synnøve Ødegård, noen spørsmål om situasjonen på Bjerka.
– Er dere kjent med problematikken som foregår på Bjerka for tiden?
– Dersom innbyggerne opplever hendelser som tyveri og at fremmede tar seg inn i huset deres, er det politi som må varsles. Dette gjelder også dersom innbyggere føler seg truet.
– Hva slags hjelp stiller ROP med i tilfeller hvor en person som går under ROP-kategorien skaper uro i et samfunn?
– I slike tilfeller er vi over på spesialisthelsetjenesten. ROP har ingen beredskaps- eller akuttfunksjon, og har ikke myndighet til å rykke ut i slike tilfeller. ROP er ikke en tjeneste med beredskaps- eller akuttfunksjon utover psykososialt kriseteam som blir aktivert ved akutte kriser og alvorlige hendelser i kommunen. Vi tilbyr helsetjeneste for mennesker som frivillig søker hjelp/ bistand. Dersom du er bekymret for noen sin psykiske helse, må bekymringsmelding rettes til lege eller legevakt.
Politikontakt om situasjonen
Politikontakt i Hemnes, Steinar Bergem, forteller at det er lite nytt å si om saken.
– Jeg har inntrykk av at folk har anmeldt, og det er det man må gjøre.
– Har politiet noen tanker om hvem som står bak?
– Politiet er kjent med at det er én person som er mistenkt i flere av sakene, men jeg kan ikke si at man har bevis for det er denne personen som står bak alt. Det har vært mange meldinger på én bestemt person, men vi skal ikke utelukke at det kan være flere involverte.
– Politiet kan ikke forholde seg til rykter, men konkrete observasjoner og vitnebekreftelser. Jeg har inntrykk av at politipatruljen har vært mer til stede på Bjerka i det siste.
– Hender det at dere kobler inn for eksempel helse?
– Er det grunnlag for det, tar man kontakt med helse og lege. Jeg kan ikke si 100 prosent at det er det det gjelder i denne saken. Kommer politiet i kontakt med folk og vi vurderer de burde vært fremstilt for lege, så tar vi kontakt med lege.
Bergem oppfordrer fortsatt om å melde fra hvis det skulle skje noe.
– Operasjonssentralen sitter i Bodø, hvis det ikke blir meldt fra kan man ikke forvente at det skal skje noe. Kommer det mange meldinger fra en plass, konkrete anmeldelser, så er operasjonssentralen observant på situasjonen. Kommer det nye meldinger fra Bjerka har jeg inntrykk av at det blir tatt på alvor.
Han har også tro på Hovind sitt forslag om natteravner og gatebelysning.
– I denne situasjonen kan natteravn være et alternativ for en periode. Det har jeg god tro på, men det må lokalsamfunnet selv finne ut av. Forebygging er stikkordet. Synlig politi og natteravner, samt god belysning i gatene i regi av Hemnes kommune.
Gladmelding fra kommunen
Avisa Hemnes tok kontakt med tekniske tjenester, angående muligheten for å slå på gatelysene om natten fremover, og fikk positivt svar.
– Hemnes kommune er gjort kjent med, både via Avisa Hemnes, men også via innbyggerkontakt at det har vært uroligheter på Bjerka og at man har sett det i lys av manglende gatelys, forteller Jarl-Stian Johansson, leder kommunalteknikk.
– Gatelysene for Bjerka har vært programmert til å slå seg på ved mørkets frembrudd og slår seg av klokken 24.00, bortsett fra i helgene, da står de på hele natten. Vi vil fra i dag av sørge for at lysene er på hele natten hele uken på Bjerka unntatt Bjerkalia, avslutter Jarl-Stian Johansson.